AktuelnoSrbija

Delta se povlači iz Univerzal banke

23. okt 2013.
CINS, februar 2011.Šema vlasništva Univerzal banke
Kompanija Delta, biznismena Miroslava Miškovića, povlači se iz vlasništva u Univerzal banci iz Beograda, saznaje agencija Beta. Komplikovano vlasništvo Univerzal banke CINS istražio u februaru 2011, kada tu temu u medijima niko nije pominjao

Firma Delta investment prodala je Atlas grupi svoj udeo od 4,99 odsto akcija u Univerzal banci, prenosi web portal B92 saznanje agencije Beta.

Akcije Univerzal banke ovih dana na Beogradskoj berzi menjaju vlasnika i uskoro bi ta banka mogla da bude u većinskom vlasništvu dva biznismena, Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe, i Nebojše Divljana, vlasnika Blumark investmenta i bivšeg predsednika Upravnog odbora i generalnog direktora Delta đenerali osiguranja.

Divljan je potvrdio agenciji Beta da ima nameru da uveća vlasnički ulog u Univerzal banci do 20 odsto, za šta je dobio saglasnost Narodne banke Srbije.

On trenutno poseduje 12 odsto akcija Univerzal banke, a proteklih dana je kupovao akcije od investicionih fondova.

Ukrupnjavanje vlasništva u Univerzal banci je, po rečima Divljana, dobro za banku koja posluje sa gubitkom i ima probleme u naplati kredita.

Crnogorska Atlas grupa saopštila je danas da je postala vlasnik 4,99 odsto akcija Univerzal banke, koje je Atlas mont fond kupio na Beogradskoj berzi.

Namera te poslovne grupacije je da stekne 30 odsto vlasništva u Univerzal banci, za šta joj je potrebna saglasnost NBS, i da je potom dokapitalizuje, samostalno ili u saradnji sa inostranim partnerom.

Univeral banka je osnovana 1992. godine kao MB ASI banka, a pod sadašnjim imenom posluje od 1997. godine.

Među akcionarima banke su Farmakom, AIK banka, Beohemija, ali i firme i investicioni fondovi iz Švajcarske, SAD, kao i sa ofšor destinacija.

Mišković je ranije bio vlasnik 40 odsto akcija Univerzal banke, ali je, zbog propisa Narodne banke Srbije da pojedinačni akcionar ne može imati udeo veći od pet odsto bez saglasnosti centralne banke, morao da prodaje svoj vlasnički udeo ili da ga raspoređuje na povezane firme.

NBS je prošle godine najavila da će preispitati vlasničku strukturu Univerzal banke, ali do sada nije objavljeno da li je ta kontrola završena.

Univerzal banka je u 2012. godini imala gubitak od 701,4 miliona, a u prvoj polovini ove godine 553,8 miliona dinara.

 

Pročitajte seriju otkrića istraživačkih timova CINS-a o Miškovićevom vlasništvu u Univerzal banci s početka 2011, kada o toj temi nijedan medij u Srbiji nije izveštavao:

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano