AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS nominovan za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize

02. mar 2017.
Foto: Screenshot europeanpressprize.com
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije ušao je u uži krug nominovanih za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu

European Press Prize objavio je danas listu kandidata za nagrade u kategorijama istraživačkog novinarstva, izuzetnosti u pisanju, najboljeg komentara, inovacija u novinarstvu i specijalnu nagradu van ovih kategorija.

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) našao se na listi zbog serije tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji. Istraživački tim CINS-a radio je na ovoj temi osam meseci tokom kojih je poslao više od 200 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, sa ciljem da prikupi relevantnu statistiku i informacije o procesuiranju slučajeva korupcije pred pravosudnim institucijama Srbije. Ovo je prvo istraživanje ovog tipa u Srbiji. Priče iz ovih projekata možete pročitati ovde (Pravosuđe i Prove and Improve).

 

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, mada istaknuta kao prioritet svake vlasti poslednjih godina, u praksi se svodi na medijske najave, hapšenja pred kamerama i veliki broj krivičnih prijava bez epiloga na sudu. Optužnica ima malo, presuda još manje, a kazne su najčešće uslovne.

 

U obrazloženju se navodi da je nominacija CINS-a: “Priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu”. 


U kategoriji istraživačkog novinarstva pored CINS-a nominovana su i istraživanja Anabolics mafia, Panama Papers – The Secrets of Dirty Money, Dark money: London’s Dirty Secret, Babies for Sale, Mapping the Weapons of Terror, Misuse of EU funds: Messerschmidt’s foundations investigated for fraud.

Listu svih nominovanih možete pogledati OVDE.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji 20. aprila u Amsterdamu.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Zoran RadovanovićDragan Kostic Obrenovac Recent comment authors
  Prati  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Obavesti me o
Zoran Radovanović
Guest
Zoran Radovanović

Bravo!
Dospevanje na užu listu već je veliko priznanje.
Ako dobijete nagradu, biće to snažno ohrabrenje za sve medijske poslenike u Srbiji.
Ne radi se tu više o CINS-u, već o medijskim i ljudskim slobodama, pravu i pravdi u ovoj tužnoj zemlji.

Dragan Kostic Obrenovac
Guest
Dragan Kostic Obrenovac

Zelim da svim istrazivackim novinarima Cinsa cestitam na nominaciji za European Press Prize.Bravo!

Tagovi

Povezano

Send this to a friend