AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS nominovan za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize

02. mar 2017.
Foto: Screenshot europeanpressprize.com
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije ušao je u uži krug nominovanih za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu

European Press Prize objavio je danas listu kandidata za nagrade u kategorijama istraživačkog novinarstva, izuzetnosti u pisanju, najboljeg komentara, inovacija u novinarstvu i specijalnu nagradu van ovih kategorija.

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) našao se na listi zbog serije tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji. Istraživački tim CINS-a radio je na ovoj temi osam meseci tokom kojih je poslao više od 200 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, sa ciljem da prikupi relevantnu statistiku i informacije o procesuiranju slučajeva korupcije pred pravosudnim institucijama Srbije. Ovo je prvo istraživanje ovog tipa u Srbiji. Priče iz ovih projekata možete pročitati ovde (Pravosuđe i Prove and Improve).

 

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, mada istaknuta kao prioritet svake vlasti poslednjih godina, u praksi se svodi na medijske najave, hapšenja pred kamerama i veliki broj krivičnih prijava bez epiloga na sudu. Optužnica ima malo, presuda još manje, a kazne su najčešće uslovne.

 

U obrazloženju se navodi da je nominacija CINS-a: “Priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu”. 


U kategoriji istraživačkog novinarstva pored CINS-a nominovana su i istraživanja Anabolics mafia, Panama Papers – The Secrets of Dirty Money, Dark money: London’s Dirty Secret, Babies for Sale, Mapping the Weapons of Terror, Misuse of EU funds: Messerschmidt’s foundations investigated for fraud.

Listu svih nominovanih možete pogledati OVDE.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji 20. aprila u Amsterdamu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragan Kostic Obrenovac
Dragan Kostic Obrenovac
03 mar 2017 14:54

Zelim da svim istrazivackim novinarima Cinsa cestitam na nominaciji za European Press Prize.Bravo!

Zoran Radovanović
Zoran Radovanović
02 mar 2017 17:50

Bravo!
Dospevanje na užu listu već je veliko priznanje.
Ako dobijete nagradu, biće to snažno ohrabrenje za sve medijske poslenike u Srbiji.
Ne radi se tu više o CINS-u, već o medijskim i ljudskim slobodama, pravu i pravdi u ovoj tužnoj zemlji.

Tagovi

Povezano