AktuelnoDoktorati

CINS dobio doktorat Jorgovanke Tabaković

10. jun 2016.
Foto: Facebook - Univerzitet Educons
Univerzitet Educons poslao je kopiju doktorske disertacije guvernerke Narodne banke Srbije

Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice dostavio je danas doktorsku disertaciju guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). To se dogodilo dan nakon objave teksta o tome kako je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izrekao Univerzitetu novčanu kaznu od 20.000 dinara, ukoliko doktorat ne dostave u predviđenom roku.


CINS je doktorsku disertaciju guvernerke Tabaković prvi put tražio u aprilu 2014. godine, ali je Univerzitet odbijao da je pošalje. Zbog toga im je Poverenik 30. maja 2016. godine naložio da u roku od tri dana od prijema njegovog Zaključka dostave kopiju doktorata.


CINS je tekst o nedostavljanju doktorata objavio 9. juna u prepodnevnim časovima. Na koverti u kojoj ga je Educons poslao navedeno je vreme slanja 19 časova, takođe sa jučerašnjim datumom.


U dopisu koji je Educons poslao uz disertaciju, a potpisuje ga generalni sekretar Zorka Čičić, navodi se da je Univerzitet Zaključak Poverenika primio 6. juna: „Istovremeno izražavamo i duboko nezadovojstvo i zaprepašćenje Vašim direktnim postupkom da se stvore uslovi za plasman neistinitih informacija u javnost putem medija o kažnjavanju Univerziteta Educons pre nego što je istekao rok za postupanje po Zaključku. Ovakvim namernim gestom naneli ste nam neprocenjivu štetu urušavanjem imidža institucije u čiji rad i razvoj nedvosmisleno ulažemo.“


Jorgovanka Tabaković disertaciju je odbranila 2011. godine a Univerzitet je najpre odbijao da dostavi doktorat, uz obrazloženje da ga ne poseduju u elektronskoj formi, iako je u zahtevu CINS-a jasno naznačeno da je tražena štampana ili elektronska kopija dokumenta.


U međuvremenu, Educons je CINS-u poslao samo svoj promotivni materijal, a zbog uslova koje su kasnije postavljali, CINS se žalio Povereniku u oktobru 2014. godine. Poverenik je u avgustu 2015. godine doneo rešenje u kome je Educonsu naložio da dostavi kopiju doktorata, što nije učinjeno. Zbog toga je novinarka CINS-a u januaru 2016. godine Poverniku poslala predlog za administrativno izvršenje i tražila da se rešenje sprovede.


Poverenik je 30. maja doneo zaključak kojim poziva Educons da u roku od tri dana dostavi kopiju doktorata, pod pretnjom novčane kazne od 20.000 dinara ako se rešenje ne izvrši.


U narednom periodu CINS će javnosti pružiti više informacija o ovoj temi.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
marija m.
marija m.
03 sep 2016 16:31

kada mozemo da ocekujemo nesto vise o ovome?

Tagovi

Povezano