AktuelnoO istraživačkom novinarstvu

Brankica Stanković među 100 heroja sveta

04. maj 2014.
B92
Međunarodna organizacija Reporteri bez granica povodom 3. maja Dana slobode medija, objavila listu 100 heroja informisanja na kojoj je i Brankica Stanković, autorka Insajdera TV B92

Na listi koja je po prvi put sačinjena, autorka Insajdera Televizije B92 Brankica Stanković našla se među 100 heroja širom sveta koji su kroz svoj rad pokazali hrabrost u promovisanju slobode govora, mišljenja i izražavanja. „Oni služe za primer jer su stavili svoje ideale u službu opšteg dobra“, navode Reporteri bez granica.

„Nije lako baviti se istraživačkim novinarstvom na Balkanu, kako to isuviše dobro zna Brankica Stanković. Ona od 2004. godine vodi i uređuje Insajder, vodeću emisiju TV B92 koja se bavi istraživačkim novinarstvom. Samo je radila svoj posao kada se u novembru 2009. godine bavila osetljivom temom o vezama između organizovanog kriminala i huligana koji podržavaju Fudbalski klub Partizan. To su možda bili poslednji trenuci njene slobode. Pretnje smrću i zastrašivanja poput nabadanja lutke koja je predstavljala Brankicu Stanković na tribinama stadiona Partizana, dovele su do toga da dobije policijsku zaštitu. Bez obzira na to, ona je nastavila da istražuje organizovani kriminal i korupciju”, navedeno je u obrazloženju.

Na listi se nalaze i Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa kao i Glen Grinvald, novinar koji je radio za Gardijan i koji je pomogao da Edvard Snouden obelodani tajne podatke o masovnom prisluškivanju i elektronskom nadzoru koji su koristile britanske i američke tajne službe.

Od ostalih novinara iz regiona, na listi 100 heroja našli su se i crnogorska novinarka Milka Tadić Mijović, urednica Monitora, prvog nezavisnog političkog nedeljnika u Crnoj Gori i slovenački novinar Blaž Zgaga, autor bestselera U ime države o trgovini oružejm na Blakanu tokom devedesetih.

Lista obuhvata 100 mušakaraca i žena, novinara i blogera uzrasta od 25 do 75 godina iz 65 nacija sveta.

Na listi su i Anabel Hernandez, autorka bestselera o vezama između meksičkih političara i organizovanog kriminala, Ismali Sajmaz turski novinar koji je zbog svog izveštavnaja bio procesuiran najmanje 20 puta, kao i Džerard Rajli, prvi čovek Međunarodnog konzorcijuma istraživačkog novinarstva, zatim Lirio Abate specijalista za sicilijansku mafiju, kao i Asen Jordanov, koji je obelodanio podatke Vikiliksa o bugarskim političarima.

„Dan slobode medija trebalo bi da bude prilika kada odajemo poštu hrabrim novinarima i blogerima koji konstantno žrtvuju svoju bezbednost a nekada i život za svoj poziv“, naveo je generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Delor.

“Ovi heroji informisanja su izvor inspiracije za sve ljude širom sveta koji teže slobodi. Bez njihove opredeljenosti i odlučnosti onih koji su slični njima jednostavno bi bilo nemoguće da se dosegnu veći nivoi slobode“

Reporteri bez granica podsećaju da je sloboda govora mišljenja i izražavanja zagarantovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN u članu 19 i posebno ističu stav „sloboda da se traži, prima i širi infromacija i ideja bilo kojim sredstvima bez obzira na granice“.

Kompletnu listu 100 heroja informisanja možete pogledati ovde.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano