AktuelnoPriručnik za istraživačko novinarstvo

Istraživanje istraživačkog novinarstva

03. dec 2013.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije i UNDP Srbija vas pozivaju na panel diskusiju "Istraživanje istraživačkog novinarstva" u u četvrtak, 5. decembra u 11 časova. Panel se održava u Medija centru NUNS-a u Beogradu (Terazije 3)

Cilj panela je da okupi profesore istraživačkog novinarstva, studente novinarstva i istaknute istraživačke novinare, kako bi razmenili stavove i mišljenja o pitanjima od značaja za prenošenje znanja o ovoj oblasti studentima i mladim kolegama.

Plodna praksa istraživačkog novinarstva u Srbiji, kao i razlike u viđenju istraživačkog novinarstva na visokoškolskim ustanovama Srbije i među novinarima koji se njime aktivno i profesionalno bave, predstavljaju odličnu osnovu za početak organizovane komunikacije između studenata, novinara i nastavnika i odličnu priliku da se studentima pomogne da budu još spremniji za profesionalne izazove. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije želi da ovim skupom ispita mogućnost redovnog organizovanja sličnih aktivnosti i tako pokuša da pruži fakultetima i studentima uvid u praksu kod nas i u svetu.

Panel 1 – Pojam istraživačkog novinarstva u Srbiji: Da li se razumemo?

Profesori fakulteta na kojima se predaje istraživačko novinarstvo će predstaviti svoje predmete, metode I izvore, a zatim govoriti o različitom objašnjenju termina “istraživačko novinarstvo”, koje se na visokoškolskim ustanovama Srbije kreće u rasponu od poricanja postojanja istraživačkog novinarstva kao zasebnog skupa veština, pa sve do suprotnog stava.

Veselin Kljajić, profesor istraživačkog novinarstva u štampi na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

Vladimir Barović, profesor istraživačkog novinarstva na Filozofskom fakultetu, Univerzitet u Novom Sadu

Saša Leković, profesor istraživačkog novinarstva Fakulteta za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum

Moderator: Nevena RšumovićPanel 2 – Tema panela: Najbolje od srpskog istraživačkog: Da li nešto postižemo?

Novinari autori najuspešnijih istraživačkih projekata u Srbiji će govoriti o onim istraživanjima koja su promenila nešto u Srbiji. O posledicama, ili nedostatku posledica svog rada, razgovaraće i sa sa ostalim učesnicima panela.

Mirjana Jevtović, novinarka Insajdera


Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a


Vladimir Radomirović , urednik internet portala Pištaljka


Ratko Femić, novinar nedeljnika Novi magazin


Stevan Dojčinović, urednik CINS-a


Moderator: Branko Čečen


Panel 3 – Šta rade studentski mediji: Mogu li studenti teoriju da primene u praksi?

Šta studenti uče o istraživačkom novinarstvu i kako to doživljavaju u odnosu na istraživanja koja prate u medijima? Da li studenti smatraju da se u Srbiji vredi baviti istraživačkim novinarstvom? Da li mogu da počnu već na fakultetu?

– Studentska radio emisija „Slušaonica 6“ – Fakultet političkih nauka

– Studentski magazin „Žurnalist“ – Filozofski fakultet Novi Sad

– SDL – Studentski dnevni list – Filozofski fakultet u Nišu

 

Moderator: Anđela Milivojević


Ovaj mini-projekat je deo programa Youth Sleuth: Engaging Serbia’s Youth to Fight Corruption through Investigative Journalism and Social Media u kojem su novinari CINS-a sa zadovoljstvom učestvovali kao treneri.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend