AktuelnoPriručnik za istraživačko novinarstvo

Istraživanje istraživačkog novinarstva

03. dec 2013.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije i UNDP Srbija vas pozivaju na panel diskusiju "Istraživanje istraživačkog novinarstva" u u četvrtak, 5. decembra u 11 časova. Panel se održava u Medija centru NUNS-a u Beogradu (Terazije 3)

Cilj panela je da okupi profesore istraživačkog novinarstva, studente novinarstva i istaknute istraživačke novinare, kako bi razmenili stavove i mišljenja o pitanjima od značaja za prenošenje znanja o ovoj oblasti studentima i mladim kolegama.

Plodna praksa istraživačkog novinarstva u Srbiji, kao i razlike u viđenju istraživačkog novinarstva na visokoškolskim ustanovama Srbije i među novinarima koji se njime aktivno i profesionalno bave, predstavljaju odličnu osnovu za početak organizovane komunikacije između studenata, novinara i nastavnika i odličnu priliku da se studentima pomogne da budu još spremniji za profesionalne izazove. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije želi da ovim skupom ispita mogućnost redovnog organizovanja sličnih aktivnosti i tako pokuša da pruži fakultetima i studentima uvid u praksu kod nas i u svetu.

Panel 1 – Pojam istraživačkog novinarstva u Srbiji: Da li se razumemo?

Profesori fakulteta na kojima se predaje istraživačko novinarstvo će predstaviti svoje predmete, metode I izvore, a zatim govoriti o različitom objašnjenju termina “istraživačko novinarstvo”, koje se na visokoškolskim ustanovama Srbije kreće u rasponu od poricanja postojanja istraživačkog novinarstva kao zasebnog skupa veština, pa sve do suprotnog stava.

Veselin Kljajić, profesor istraživačkog novinarstva u štampi na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

Vladimir Barović, profesor istraživačkog novinarstva na Filozofskom fakultetu, Univerzitet u Novom Sadu

Saša Leković, profesor istraživačkog novinarstva Fakulteta za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum

Moderator: Nevena RšumovićPanel 2 – Tema panela: Najbolje od srpskog istraživačkog: Da li nešto postižemo?

Novinari autori najuspešnijih istraživačkih projekata u Srbiji će govoriti o onim istraživanjima koja su promenila nešto u Srbiji. O posledicama, ili nedostatku posledica svog rada, razgovaraće i sa sa ostalim učesnicima panela.

Mirjana Jevtović, novinarka Insajdera


Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a


Vladimir Radomirović , urednik internet portala Pištaljka


Ratko Femić, novinar nedeljnika Novi magazin


Stevan Dojčinović, urednik CINS-a


Moderator: Branko Čečen


Panel 3 – Šta rade studentski mediji: Mogu li studenti teoriju da primene u praksi?

Šta studenti uče o istraživačkom novinarstvu i kako to doživljavaju u odnosu na istraživanja koja prate u medijima? Da li studenti smatraju da se u Srbiji vredi baviti istraživačkim novinarstvom? Da li mogu da počnu već na fakultetu?

– Studentska radio emisija „Slušaonica 6“ – Fakultet političkih nauka

– Studentski magazin „Žurnalist“ – Filozofski fakultet Novi Sad

– SDL – Studentski dnevni list – Filozofski fakultet u Nišu

 

Moderator: Anđela Milivojević


Ovaj mini-projekat je deo programa Youth Sleuth: Engaging Serbia’s Youth to Fight Corruption through Investigative Journalism and Social Media u kojem su novinari CINS-a sa zadovoljstvom učestvovali kao treneri.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).
19. okt 2023.
Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva u oblasti zloupotrebe javnih sredstava, prijavite se na trening koji organizuju CINS i Transparentnost Srbija.