AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

BLIC: Kosmajac čitao knjigu o Šariću kad je uhapšen!

09. nov 2014.
Knjiga Stevana Dojčinovića pored kreveta Dragoslava Kosmajca na snimku MUP-a koji prenosi Blic TV
Kako Blic saznaje, Dragoslav Kosmajac je, u vreme kada je uhapšen, na radnom stolu imao knjigu Stevana Dojčinovića Šarić - kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu

Dragoslav Kosmajac i pripadnici njegove grupe uhapšeni su jutros po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu, koje će sprovesti istragu protiv njih, objavljuje Blic na svom portalu.

 

U akciji policije, navodi ovaj dnevni list, uhapšeno je i sedam saučesnika Dragoslava Kosmajca, četvorica u Sremskoj Mitrovici, a ostali u Beogradu. Krivična dela za koja se terete su od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje. Kosmajcu i njegovim saučenicima određeno je zadržavanje do 48 sati, kada će ih tužilac saslušati.


Blic navodi i da, sa obzirom na to da su advokati već dva meseca u štrajku, Kosmajcu i ostalima su postavljeni branioci po službenoj dužnosti, koji su odlučili da rade.

 

Kako Blic saznaje, na radnom stolu Dragoslava Kosmajca, prilikom njegovog hapšenja u kući na Zvezdari, nalazila se knjiga Stevana Dojčinovića, glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu.

 

Na snimku MUP-a Srbije, nastalom tokom hapšenja, koji Blic objavljuje, vidi se Dojčinovićeva knjiga otvorena do pola, na stolu koji se, kako se na snimku nazire, nalazi pored Kosmajčevog kreveta.

 

Stevan Dojčinović, inače, u knjizi o Šariću u dva poglavlja piše i o Dragoslavu Kosmajcu, tako da nije isključeno da je on čitao upravo ova poglavlja kada je uhapšen. 

 

U Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. navedeno je da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

 

Podsećamo da, i pored činjenice da je pre 13 godina pisano o njemu u Beloj knjizi MUP-a, Dragoslav Kosmajac donedavno nije bio poznat široj javnosti. Premijer Aleksandar Vučić ga je tek pre nekoliko meseci pomenuo kao najvećeg narko-dilera u Srbiji, naglasivši kako njega niko ne sme da pomene u javnosti.

 

Premijer je, međutim, u tekstu Dačić bio upozoren na kontakte Tončeva sa mafijom Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, još 1. jula 2013. godine mogao da pročita da je Dragoslav Kosmajac jedan od najvećih narko bosova.

 

Evo kako su o Kosmajcu pisali novinari CINS-a godinu dana pre nego što ga je premijer Vučić naveo kao jednog od narko bosova:

 

Kosmajac je, prema izveštajima policije, sudskim svedočenjima i policijskim izvorima, navodno bio jedan od najvećih krijumčara kokaina u Srbiji i Zapadnoj Evropi, ali CINS/OCCRP nisu mogli pronaći dokaze da je ikada bio uhapšen ili optužen u Srbiji.

Prema Beloj knjizi o organizovanom kriminalu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz 2001. godine „Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu. On „sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove“, navodi se u izveštaju.

Kosmajac je, navodno, angažovao Ljubišu Buhu i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – surčinskog i zemunskog klana. Dva bivša člana zemunske bande – Dejan Milenković Bagzi i Aleksandar Simović – svedočili su na sudu da je Kosmajac snabdevao drogom surčinski klan“.

 

(Citat iz teksta Dačić bio upozoren na kontakte Tončeva sa mafijom)

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano