AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Nastavak medijske kampanje protiv knjige „Šarić“

24. nov 2014.
Odgovor Marka Matića samo je nastavak kampanje koja se proteklih nedelja u nekim tabloidima vodi protiv knjige „Šarić“ i njenog autora - urednika CINS-a Stevana Dojčinovića

Da podsetimo: kampanja je počela kada je portal E-novine, blizak kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću, čije se poslovne veze sa članovima narko kartela Darka Šarića otkrivaju u knjizi „Šarić“, objavio tekst „Kokainske laži iz Mikijeve fioke“. U tom tekstu su iznete klevete na račun autora knjige kojima je optužen da je reketaš, te da je knjigu napisao u ime preminulog Milorada Rakića, dugogodišnjeg šefa kabineta Borisa Tadića.

Pored ovih optužbi, tekst se u većem delu bavi i odbranom Stanka Subotića. Napisao ga je Marko Matić, pomoćnik glavnog urednika portala, koji se do sada u više tekstova bavio istim poslom – odbranom Subotića i „pranjem“ njegove slike u javnosti.

Matićev tekst je sa portala E-novine preuzeo i objavio nedeljnik Afera, čiji je direktor Gradiša Katićnekadašnji saradnik Zemunskog klana i intimus vođe ove bande Dušana Spasojevića. Katić je u ime Zemunaca vodio list Identitet, u kojem je lansirao afere protiv vlade Zorana Đinđića. Država je taj nedeljnik ugasila nakon atentata na premijera. Katić je hapšen u akciji Sablja, ali nije optužen ni za jedno krivično delo. Tekst E-novina je Katić objavio i na naslovnoj strani, uključujući i celokupnu opremu teksta. E-novine su se od ovoga kasnije ogradile u tekstu „Kidnapovanje teksta s političkom pozadinom“, tvrdeći da im je Katić „kidnapovao tekst“. Mada ovo nije prvi put da Katić integralno objavljuje tekstove ovog portala, E-novine ranije nisu reagovale tim povodom.

U međuvremenu je novinar Novog magazina Ratko Femić napisao za Al Jazeeru Balkans tekst pod nazivom „Pismeno umivanje Šarićevih poslova“, u kojem je opisao medijske kampanje vezane za suđenje Šariću i ukazao na kampanju protiv knjige „Šarić“, što smo preneli na našem sajtu. Nakon tog teksta, Femić je dospeo pod udar portala E-novine u tekstu Marka Matića „Advokat falsifikatora“ u kojem je optužen za iste stvari kao i autor knjige – da je eksponent Demokratske stranke.

Femić nam se obratio sa molbom da objavimo njegov odgovor Matiću „Zašto je nervozan Canetov musketar?” što smo učinili pre nekoliko dana. Javio nam se i Marko Matić, zahtevajući da objavimo njegov odgovor Femiću, što smo uradili, bez ikakvih intervencija.

U novom tekstu Matić ponovo spinuje i iznosi niz neistina (poput: „dokazanih reketaša iz OCCRP-a“ itd) verovatno kako bi nastavio da štiti imidž Stanka Subotića. U odgovoru Femiću, Matić napada i direktorku nevladine organizacije MANS Vanju Ćalović, koja se zbog svog rada na razotkrivanju kriminala i korupcije zamerila istoj grupi ljudi okupljenih oko premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano