AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Nastavak medijske kampanje protiv knjige „Šarić“

24. nov 2014.
Odgovor Marka Matića samo je nastavak kampanje koja se proteklih nedelja u nekim tabloidima vodi protiv knjige „Šarić“ i njenog autora - urednika CINS-a Stevana Dojčinovića

Da podsetimo: kampanja je počela kada je portal E-novine, blizak kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću, čije se poslovne veze sa članovima narko kartela Darka Šarića otkrivaju u knjizi „Šarić“, objavio tekst „Kokainske laži iz Mikijeve fioke“. U tom tekstu su iznete klevete na račun autora knjige kojima je optužen da je reketaš, te da je knjigu napisao u ime preminulog Milorada Rakića, dugogodišnjeg šefa kabineta Borisa Tadića.

Pored ovih optužbi, tekst se u većem delu bavi i odbranom Stanka Subotića. Napisao ga je Marko Matić, pomoćnik glavnog urednika portala, koji se do sada u više tekstova bavio istim poslom – odbranom Subotića i „pranjem“ njegove slike u javnosti.

Matićev tekst je sa portala E-novine preuzeo i objavio nedeljnik Afera, čiji je direktor Gradiša Katićnekadašnji saradnik Zemunskog klana i intimus vođe ove bande Dušana Spasojevića. Katić je u ime Zemunaca vodio list Identitet, u kojem je lansirao afere protiv vlade Zorana Đinđića. Država je taj nedeljnik ugasila nakon atentata na premijera. Katić je hapšen u akciji Sablja, ali nije optužen ni za jedno krivično delo. Tekst E-novina je Katić objavio i na naslovnoj strani, uključujući i celokupnu opremu teksta. E-novine su se od ovoga kasnije ogradile u tekstu „Kidnapovanje teksta s političkom pozadinom“, tvrdeći da im je Katić „kidnapovao tekst“. Mada ovo nije prvi put da Katić integralno objavljuje tekstove ovog portala, E-novine ranije nisu reagovale tim povodom.

U međuvremenu je novinar Novog magazina Ratko Femić napisao za Al Jazeeru Balkans tekst pod nazivom „Pismeno umivanje Šarićevih poslova“, u kojem je opisao medijske kampanje vezane za suđenje Šariću i ukazao na kampanju protiv knjige „Šarić“, što smo preneli na našem sajtu. Nakon tog teksta, Femić je dospeo pod udar portala E-novine u tekstu Marka Matića „Advokat falsifikatora“ u kojem je optužen za iste stvari kao i autor knjige – da je eksponent Demokratske stranke.

Femić nam se obratio sa molbom da objavimo njegov odgovor Matiću „Zašto je nervozan Canetov musketar?” što smo učinili pre nekoliko dana. Javio nam se i Marko Matić, zahtevajući da objavimo njegov odgovor Femiću, što smo uradili, bez ikakvih intervencija.

U novom tekstu Matić ponovo spinuje i iznosi niz neistina (poput: „dokazanih reketaša iz OCCRP-a“ itd) verovatno kako bi nastavio da štiti imidž Stanka Subotića. U odgovoru Femiću, Matić napada i direktorku nevladine organizacije MANS Vanju Ćalović, koja se zbog svog rada na razotkrivanju kriminala i korupcije zamerila istoj grupi ljudi okupljenih oko premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend