Dok je tužilaštvo zatvaralo krug oko narko-bosa Darka Šarića i njegovog advokata Andrije Krlovića početkom 2010. godine, kompaniju koju je koristio za pranje novca zarađenog na narkoticima kao i zgradu vrednu više od milion evra, Krlović je preneo na uglednog srpskog biznismena Bogdana Rodića. Nakon što je Rodić preuzeo kompaniju, on je odmah promenio adresu, a zatim i naziv preduzeća.

Uspešni porodični biznis


Bogdan Rodić je poznati srpski biznismen, a njegova porodica je osnivač i nekadašnji vlasnik trgovinskog lanca „Roda“, čiji marketi se nalaze širom Srbije i Crne Gore. Porodica Rodić je povećala bogatstvo kada je prodala MB pivaru holandskom pivskom gigantu „Heineken“, ali i vlasnički udeo u „Roda“ marketima slovenačkom regionalnom trgovinskom lancu „Mercator“ 2006. godine.

Prema podacima privrednog registra, Rodić je vlasništvo nad firmom „Novi Tamiš“ preuzeo u februaru 2010, da bi u maju iste godine premestio kompaniju iz Pančeva u Novi Sad gde živi. Dokumenti pokazuju da je u novembru 2011. godine ime kompanije promenjeno u „Terra Preta“.

Rodić je pre nešto više od tri meseca, 30. januara 2012. godine vlasništvo na “ Novim Tamišom“/“Terra Pretom“ preneo na kompaniju „Matica Real Estate“. „Matica“ je kroz drugu kompaniju, „IQ Individual“, u vlasništvu Rodićeve supruge Jelene.

Iz kopije ugovora do koje su došli OCCRP i CINS vidi se da se potpis Bogdana Rodića nalazi na obe strane ugovora. On je naveden kao vlasnik “Novog Tamiša“/“Terra Prete“ i kao direktor „Matica Real Estate“.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je Bogdan Rodić direktor firme „Novi Tamiš“/“Terra Preta“, kao i „Matica Real Estate“ i da se ove firme nalaze na istoj adresi u Novom Sadu.Prema podacima sa sajta Centralnog registra za hartije od vrednosti, „Novi Tamiš“/“Terra Preta“ još uvek poseduje 15% akcija u „Topiku“. Većinski akcionar ove fabrike za proizvodnju pilećeg mesa je kompanija „Perutnina Ptuj“, veliki slovenački prozvođač i distributer piletine, koji poseduje 70% akcija što direktno, što kroz preduzeće „Tehnooprema“, koje je takođe u njihovom vlasništvu.

Za vreme sudskog procesa prošle godine, Krlović je rekao sudiji da su on i Rodić dva puta pokušali da prodaju svoj udeo u „Topiku“ „Perutnini Ptuj“, ali da nisu uspeli da se usaglase oko cene. Krlović nije objasnio – niti su ga to pitali na sudu – kako su on i Rodić mogli biti vlasnici „Topikovih“ akcija u isto vreme, pošto poslovne knjige pokazuju da je Krlović svu imovinu prebacio na Rodića.

Milan Čuš, član uprave kompanije „Perutnina Ptuj“, rekao je novinarima OCCRP-a i CINS-a da je Krlović na skupštinama akcionara njihove odluke uvek dovodio u pitanje.
Milan Čuš
 

Milan Čuš

“Sigurno nije imao nameru da bude aktivan vlasnik’’, rekao je Čuš. “Kada su bile skupštine akcionara, on je uvek bio nesaglasan sa svim’’.

Nakon što je Krlović uhapšen, Rodić je pozvao Čuša i predstavio se kao novi vlasnik kompanije “Novi Tamiš“. Prema njegovim rečima, Rodić je ponudio da proda svoje akcije, ali po ceni višoj od realne. „Perutnina“ je odbila ponudu.

 

Partnerstvo sa Radulovićem i Ćopićem

 

Radulović rukovodi poslovima u Moskvi, Sjedinjenim Američkim Državama, Centralnoj Americi i na Bliskom istoku, a optužbe za proneveru prate njegovo poslovanje već više od dve decenije, pokazuje poslovna i sudska evidencija sa četiri kontinenta koju su sakupili OCCRP i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Iako danas srpska policija Radulovića označava kao jednog od organizatora kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem narokotika, ne postoje naznake da su Krlović i Rodić bili upućeni u njegove navodne veze sa trgovinom narkoticima u vreme transakcija 2008. godine.

Dokumentacija koju poseduju OCCRP i CINS pokazuje da su Radulović i Rodić još uvek poslovni partneri u zgradi u Pančevu.

Zoran Ćopić, jedan od optuženih, takođe je bio Rodićev partner pri najmanje dve privatizacije državnih firmi u Srbiji, uključujući vinariju „Vršački vinogradi“ i fabriku traktora „Zmaj“.

U višemesečnom istraživanju privatizacije kompanije „Zmaj“, koju je Rodić kupio zajedno sa Ćopićem i bivšim ministrom energetike Goranom Novakovićem, novinari OCCRP-a i CINS-a su utvrdili da su partneri prekršili odredbe ugovora i obustavili proizvodnju u ovoj fabrici odmah nakon kupovine. U isto vreme, zemlja koja je pripadala fabrici je opterećena hipotekama kako bi firme Bogdana Rodića dobile bankarske garancije za privatizaciju „Vršačkih Vinograda“.

U razgovoru sa novinarima OCCRP-a i CINS-a u maju 2011. godine, sedam dana pre nego što je uhapšen u Banja Luci, Ćopić je izjavio da je Bogdan Rodić njegov prijatelj i da „Zmaj“ nije ni bio kupljen zbog proizvodnje. On je takođe objasnio da je pokušao da Šariću proda privatizovanu kompaniju „Mitrosrem“ kroz niz manjih transakcija, jer su mu firme bile u problemu i trebao mu je novac. Evidencija privrednog registra pokazuje da su neke od ovih transakcija uključivale „Novi Tamiš“ dok je bio u Krlovićevom vlasništvu.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Oldest
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
lili
lili
23. jan 2015. 13:03

poznajem Krlovic Andriju i Stanisic tj. udato Krlovic Ljubinku jos od 1984 godine kad nisu imali sta da jedu. Kad im se rodio prvi sin Daca 1986 nisu imali gde da ga stave da spava, a sta sad imaju? Neka se svi zapitaju da li se sa dve plate moze tolko zaraditi?

Tagovi

Povezano

Send this to a friend