AktuelnoMedijski regulatori

AOM zahteva da država zaštiti novinare i medije

18. jul 2016.
Asocijacija onlajn medija (AOM) juče je saopštila da osuđuje pretnje koje su upućene redakciji KRIK-a I novinarki Dragani Pećo, te da zahteva od države da preduzme mere kojima će se zaustaviti kontinuirano ugrožavanje bezbednosti novinara u Srbiji.

„Iako su pretnje novinarima i nasilje nad njima postale naša svakodnevica, nadležni organi nisu našli za shodno ni da javno osude ove napade, a kamoli da preduzmu nešto više u cilju njihovog sankcionisanja“, navodi se u saopštenju AOM-a.

Novinarka Dragana Pećo i redakcija KRIK-a dobili su pretnje putem društvenih mreža u kojima im je, između ostalog, poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“. U jednoj od poruka pisalo je: „Ko ste vi da tražite podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade, pa jebo vam pas majku izdajničku više“.

Iz AOM-a su naveli kako očekuju da nadležni organi hitno otkriju identitet osoba koje su pretile i izrazili nadu da se neće ponoviti nedavni slučaj presuda Višeg i Osnovnog suda u Nišu, gde su sudije poruku osobe potpisane kao „Krle utoka“ da „novinare Južnih vesti treba zapaliti“ okarakterisale kao „izražavanje mišljenja“, a ne kao pretnju.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano