AktuelnoPritisci na novinare

Zastrašivanje novinarki CINS-a

02. nov 2016.
Ilustracija: CINS
Nepoznate osobe pratile i fotografisale novinarke

U poslednjih pet dana, nepoznate osobe su u više navrata pratile i fotografisale novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) na ulazu u zgradu redakcije i javnim mestima. CINS ove postupke smatra pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri naše novinarke i novinare i navede ih da odustanu od obavljanja svog posla. Slučajevi su prijavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

 

Iako smo vrlo zabrinuti za bezbednost naših novinara i novinarki, na raspolaganju su nam samo dva sredstva odvraćanja od pritisaka, pretnji i zastrašivanja. Jedno je javnost rada, zbog čega ćemo svaki ovakav slučaj prenositi medijima i građanima, a drugi je timski istraživački rad koji garantuje da će svako istraživanje biti sprovedeno do kraja, a važne činjenice koje utiču na živote građana Srbije objavljene.

 

Osobe koje sebi daju slobodu da zastrašivanjem, pretnjama nasiljem i drugim primitivnim metodama utiču na rad medija i novinara direktno utiču na ustavom zagarantovano pravo svih građana na tačno i pravovremeno informisanje. Sa preko stotinu četrdeset objavljenih istraživačkih priča, šest nacionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo i ni jednom jedinom uspešnom tužbom protiv sebe, CINS smatra da je zajedno sa sličnim organizacijama koje nastoje da održe dostojanstvo, kvalitet i nezavisnost novinarske profesije odavno dokazao svoj profesionalni i društveni kredibilitet. Očekujemo da on bude zaštićen, kao i naše i pravo svih građana da svoj posao obavljaju bez ugrožavanja, zastrašivanja i pritisaka.

 

CINS će nastaviti da istražuje teme koje smatra važnim za živote velikog broja građana Srbije. Demokratsko društvo bez slobodnih novinara i medija ne postoji. Pravedno društvo bez prava građana na slobodno, kritičko i profesionalno informisanje, takođe ne postoji.

 

Nadamo se da je naše društvo slobodno, demokratsko i pravedno.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

24. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).