InfografikVazduh

Valjevo prednjači u zagađenju i njegovim posledicama

23. jan 2020.
Aerozagađenje i zdravlje stanovnika Kolubarskog okruga, Foto:CINS
Građani Valjeva najčešće su bili izloženi štetnom uticaju PM 10 čestica u 2018. – skoro svaki drugi dan. Koncentracija je pojedinih dana bila i 11 puta veće od dozvoljene. CINS je analizirao posledice po zdravlje meštana Valjeva i Kolubarskog okruga.

Loš vazduh za Valjevce nije iznenađenje. Ovaj grad se iz godine u godinu nalazi na listi najzagađenijih u Srbiji. U 2018. ovo je bio grad sa najviše dana prekomerno zagađenih PM10 česticama – ukupno 170. Najveća izmerena dnevna koncentracija bila je 11 puta veća od dozvoljene.

Smešten na zapadu zemlje, sa više od 86 hiljada stanovnika, Valjevo je centar Kolubarskog okruga. U njemu živi više od polovine stanovništva ovog kraja.

Prema podacima lokalnog doma zdravlja, Valjevci najviše obolevaju od bolesti krvotoka.

Ove bolesti su toliko dominantne u Kolubarskom okrugu da su bile uzrok smrti dve trećine umrlih u 2018. godini, dok su bolesti sistema za disanje bile uzrok smrti svake 17. osobe, čime su se našle na trećem mestu po smrtnosti, pokazuje još uvek neobjavljeni izveštaj o zdravstvenom stanju stanovništva Zavoda za javno zdravlje Valjevo u koji je CINS imao uvid. Time se nastavio trend od prethodnih godina.

Kod predškolske i školske dece Kolubarskog okruga, međutim, ove bolesti su bile prve na listi najčešćih – skoro 40 odsto kod predškolske i 30 odsto kod školske dece.

Valjevo je od početka 2020. i dalje na listi najzagađenijih PM10 česticama, kao i Beograd, Smederevo, Kosjerić.

Pulmolog Tatjana Radosavljević objašnjava da ćemo tek za desetak godina znati šta su ovi dani učinili za zdravlje ljudi:

„Vi nećete izaći sad na ulicu, momentalno izgubiti svest i umreti, ali aerozagađenje je pojava koja tokom godina dovodi do vrlo ozbiljnih bolesti, kako plućnih, tako kardiovaskularnih, neuroloških i ostalih“.

Više o zagađenju vazduha u Srbiji, uzrocima i posledicama po zdravlje čitajte OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zajto ja javno tajno
zajto ja javno tajno
07 feb 2020 14:53

Ni jedna merna stanica u Srbiji koja trenutno pokazuje dobro ili odlicno stanje zagadjenosti
vazduha ne iskazuje vrednosti koncentracije cestica PM10 i PM 2.5 a koje su i najopasnije za
zdravlje stanovnistva.
Tako se stice pogresan utisak o kvalitetu vazduha u velikom delu Srbije i gradjani dovode u opasnost.
U Valjevu su ove cestice horor! imam probleme sa astmom i moram da kupim preciscivac vazduha
ili ruski ambilife ili cepter ali nije mi jasno zasto se od nas kriju ovako vazni podaci za zdravlje?

Tagovi

Povezano