02 Novembar 2016, 09:00

Komentari (0)

Zastrašivanje novinarki CINS-a

Nepoznate osobe pratile i fotografisale novinarke

Piše: CINS

Ilustracija: CINS

Ilustracija: CINS

U poslednjih pet dana, nepoznate osobe su u više navrata pratile i fotografisale novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) na ulazu u zgradu redakcije i javnim mestima. CINS ove postupke smatra pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri naše novinarke i novinare i navede ih da odustanu od obavljanja svog posla. Slučajevi su prijavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

 

Iako smo vrlo zabrinuti za bezbednost naših novinara i novinarki, na raspolaganju su nam samo dva sredstva odvraćanja od pritisaka, pretnji i zastrašivanja. Jedno je javnost rada, zbog čega ćemo svaki ovakav slučaj prenositi medijima i građanima, a drugi je timski istraživački rad koji garantuje da će svako istraživanje biti sprovedeno do kraja, a važne činjenice koje utiču na živote građana Srbije objavljene.

 

Osobe koje sebi daju slobodu da zastrašivanjem, pretnjama nasiljem i drugim primitivnim metodama utiču na rad medija i novinara direktno utiču na ustavom zagarantovano pravo svih građana na tačno i pravovremeno informisanje. Sa preko stotinu četrdeset objavljenih istraživačkih priča, šest nacionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo i ni jednom jedinom uspešnom tužbom protiv sebe, CINS smatra da je zajedno sa sličnim organizacijama koje nastoje da održe dostojanstvo, kvalitet i nezavisnost novinarske profesije odavno dokazao svoj profesionalni i društveni kredibilitet. Očekujemo da on bude zaštićen, kao i naše i pravo svih građana da svoj posao obavljaju bez ugrožavanja, zastrašivanja i pritisaka.

 

CINS će nastaviti da istražuje teme koje smatra važnim za živote velikog broja građana Srbije. Demokratsko društvo bez slobodnih novinara i medija ne postoji. Pravedno društvo bez prava građana na slobodno, kritičko i profesionalno informisanje, takođe ne postoji.

 

Nadamo se da je naše društvo slobodno, demokratsko i pravedno.


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite

Podrzi nas - podrzi CINS