AktuelnoNagrade i druga priznanjaŽene i marginalizovane grupe

Novinarki CINS-a nagrada za toleranciju

15. nov 2017.
Foto: Brankica Janković i Andrea Oricio dodeljuju nagradu novinarki CINS-a Milici Stojanović
Treće mesto u kategoriji štampani/online mediji za CINS-ovo istraživanje o tome kako su žrtve trgovine ljudima prinuđene da prolaze kroz dva sudska postupka kako bi zaštitile svoja prava, što nekad traje i godinama, pa najčešće odustaju od zahteva za naknadu štete

Milici Stojanović, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) uručena je danas godišnja medijska nagradu za toleranciju na konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra.

Nagradu su dodelili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnost i šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

Stojanovićeva, koja je bila trećeplasirana u kategoriji štampani/onlajn mediji, nagradu je dobila za tekst Preživiš prostituciju, batine i izgladnjivanje, pa se sama boriš za odštetu. Ovo istraživanje pokazalo je da su žrtve trgovine ljudima prinuđene da prolaze kroz dva sudska postupka, kako bi zaštitile svoja prava, što može da traje godinama a izaziva i dodatne traume, tako da se žrtve većinom odlučuju da ne traže odštetu.

Istraživanje je nastalo u okviru projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24”.

Pored nagrade u kategoriji štampani/onlajn mediji CINS-ov projekat „Imaju glas“ koji se bavi problemima i diskriminacijom LGBTI osoba takođe je pohvaljen.

Pre dodele nagrada, na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja “Rodna ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u jedinicama lokalne samouprave”.

Istraživanje je pokazalo da se samo 12 žena nalazi na pozicijama gradonačelnika/ca ili predsednika/ca opštine, kao i da su 83,7 posto direktora javnih preduzeća muškarci.

Nagradu za reportažu napravljenu u okviru projekta “Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata”, dobile su novinarke Mirjana Marić Veličković, Tatjana Marin i Ivana Predić. Predićeva je polaznica CINS-ove škole istraživačkog novinarstva, održane 2016. i 2017. godine .

CINS ovu nagradu dobija drugu godinu za redom, a prošle godine ju je u kategoriji štampani/onlajn mediji dobio Filip Rudić za priču o deci koja su sama putovala migrantskom rutom, nastaloj u okviru CINS-ove škole istraživačkog novinarstva.

Po kategorijama, dobitnici nagrada su sledeći:


Onlajn i štampani medijiJelena Jorgačević Kisić iz nedeljnika „Vreme„, Nadežda Budimorović sa portala Kruševasgrad.rs, Marjana Stevanović iz lista „Danas“ i Milica Stojanović iz CINS-a.


TV prilog: Tamara Tankosić iz Radio-televizije Srbije i Nikola Radišić sa TV N1.


TV i radio reportažaJovana Polić, Sanja Lončar i Slaviša Lekić iz TV produkcija JSP, Mirjana Marić Veličković, Ivana Predić i Tatjana Marin sa portala 013 info i Mirela Veljović iz TV Forum.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano