AktuelnoO istraživačkom novinarstvuPritisci na novinare

Srbija za sedam mesta pala na rang listi slobode medija

26. apr 2017.
Foto: www.rsf.org
Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja po slobodi medija, koju svake godine pravi međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF). Srbija je u 2016. godini sa 59. pala na 66. mesto, a u regionu je ispred Hrvatska koja je 74. ali je za jedno mesto iza BiH, dok je Slovenija 37.

Srbija je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05.


RSF je u obrazloženju navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.


„Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti, kao što su istraživačke mreže BIRN i CINS, dnevni list Danas i nedeljnik Vreme„, navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.


RSF je dodao da su u Srbiji „usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu“.


Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak, a najslabije smo bili pozicionirani 2010. kada smo bili na 85. mestu.


U zemaljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija koja je na 37. mestu, dok je BiH poboljšala položaj i popela se za tri mesta, pa je sada 65, odnosno jedno mesto ispred Srbije.


Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111.

 

Albanija je na 76. mestu, slede Grčka na 88. mestu a Bugarska na 109. mestu.


RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da sloboda medija u svetu „nije nikad bila više ugrožena“.


Ta organizacija pri izradi liste uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend