AktuelnoPravosuđe

Sprovesti reforme iz poglavlja 23 i 24

05. jul 2016.
Koalicija prEUgovor poziva državne organe da nastave sa sprovođenjem reformi u oblasti vladavine prava bez obzira na to da li će i kada biti otvorena poglavlja 23 i 24 pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Istovremeno apelujemo na Evropski savet i države članice da što pre otvore ova ključna poglavlja.

Uvereni smo da je za sve strane štetno što poglavlja posvećena pravosuđu i osnovnim pravima i pitanjima pravde, slobode i bezbednosti još uvek nisu otvorena. Usporavanje pregovora ne doprinosi evrointegracijama Srbije već dodatno slabi sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava. Od suštinskog značaja je da Srbija ostane na evropskom putu a otvaranje poglavlja 23 i 24 bi povećalo odgovornost svih institucija u Srbiji i EU uključenih u proces pridruživanja, što je neophodan korak ka većoj pravnoj sigurnosti svih građana.

Sve ključne aktivnosti iz akcionih planova mogu da sprovedu jedino državni organi i zato pozivamo nadležne institucije u Srbiji da opredeljenje ka evrointegracijama pokažu dodatnim angažovanjem na reformama u oblasti vladavine prava, bez obzira na to da li će pregovori o poglavljima 23 i 24 biti otvoreni sutra, za tri meseca ili nikada.

O PREUGOVORU

Koaliciju prEUgovor čine sedam organizacija civilnog društva: Akcija protiv trgovine ljudima – ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Koalicija prEUgovor formirana je sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije EU, sa akcentom na poglavljima 23 i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano