AktuelnoPritisci na novinare

Sedam i po godina zatvora za azerbejdžansku novinarku

01. sep 2015.
U politički motivisanom procesu novinarka Hatidža Ismailova, koja je istraživala vrh azerbejdžanske vlasti, osuđena na drakonsku kaznu

Hadidža Ismailova, azerbejdžanska novinarka, osuđena je danas nepravosnažno na sedam i po godina zatvora zbog navodne pronevere i utaje poreza. Hadidža je uhapšena krajem prošle godine a međunarodne organizacije su u više navrata ovaj sudski proces označile kao politički motivisan.

Novinarka Radio Slobodne Evrope i OCCRP, Hadidža je poznata po tekstovima o korupciji u Azerbejdžanu, posebno sumnjivim poslovima Ilhama Alijevog, azerbejdžanskog predsednika kao i njegove porodice i saradnika. Zbog ovoga je godinama trpela pritiske i pretnje da bi na kraju sve kulminiralo hapšenjem i današnjom presudom.

Kako prenosi mreža istraživačkih novinara OCCRP, ona je juče iznoseći odbranu rekla da su optužbe protiv nje isfabrikovane i da se zasnivaju na lažima.

„Za razliku od tužilaštva, naša istraživanja i tekstovi su uvek bili zasnovani na činjenicama i dokumentima a ne na pretpostavkama“ – rekla je Ismailova.

Nezavisnim novinarima, međunarodnim posmatračima i onima koji podržavaju novinarku je bilo zabranjeno da uđu u sudnicu.
Hapšenje naše koleginice nije sprečilo njen rad jer je OCCRP nastavio raditi na njenim istraživanjima. Tekstovi nastali tom prilikom objavljeni su na sajtu OCCRP.

Centar za istraživačko novinarstvo je u znak solidarnosti i podrške zatamnio svoju početnu stranicu.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

08. jan 2015.
Mislimo na ubijene kolege i njihove porodice. Poginuli su zato što su bili slobodni.   Redakcija Centra za istraživačko novinarstvo Srbije