AktuelnoSud i tužilaštvo

Saša Mirković osuđen na godinu dana zatvora

07. dec 2017.
Foto: Saša Mirković, preuzeto sa sajta: www.mc.rs
Osnovni sud u Zaječaru nepravosnažno je osudio Sašu Mirkovića na godinu dana zatvora zbog toga što je zloupotrebio službeni položaj ugovaranjem štetne nabavke 2013. godine

Osnovni sud u Zaječaru doneo je danas prvostepenu presudu protiv Saše Mirkovića i Milene Trajković zbog sumnje da su kao bivša odgovorna lica Grada Zaječara zloupotrebila službeni položaj i na taj način oštetili budžet za 13,9 miliona dinara.

Mirković je osuđen na godinu dana zatvora, dok je Trajkovićeva osuđena na osam meseci uslovne kazne.

Mirkoviću je kao bivšem predsedniku Skupštine grada Zaječara, na teret stavljeno da je zloupotrebio službeni položaj tako što je naložio Trajkovićevoj, bivšoj šefici kabineta gradonačelnika Zaječara, da u periodu od septembra do decembra 2013. godine izvrši nabavku robe, bez sprovođenja Zakona o javnim nabavkama. Time je posredovao da Gradska uprava od firme OFY Company iz Beograda izvrši nabavku vrednosti od više od 13,9 miliona dinara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Prijavu zbog nabavke paketića ranije je protiv Mirkovića podneo Boško Ničić, sadašnji gradonačelnik Zaječara.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ranije je objavio dokumentaciju iz krivične prijave protiv Mirkovića i Trajkovićeve.

Privredni sud u Zaječaru je u oktobru 2016. godine doneo odluku da Grad Zaječar isplati 12,9 miliona dinara sa kamatom firmi OFY Company zbog neplaćenih novogodišnjih paketića. Presudom je utvrđeno da je između Grada i OFY Company sklopljen usmeni ugovor i naložena je isplata duga OFY Company. Ničić je zbog toga podneo prijavu protiv Mirkovića i Trajkovićeve.

U presudi se navodi da je OFY Company isporučila 1.662 novogodišnja paketića, a da su čitav posao organizovali Mirković i Trajkovićeva kojoj su javne ustanove dostavljale spiskove dece. Na taj način Mirković je posredovao u nabavci vrednosti više od 13,9 miliona dinara, čime je budžet Grada oštećen u tom iznosu.

Tokom suđenja, Grad se branio navodima da Mirković i Trajkovićeva nisu imali ovlašćenja za sklapanje ovog ugovora, već je takav ugovor mogao da odobri samo gradonačelnik. Milena Trajković je priznala da je po nalogu Saše Mirkovića obavljala organizacioni deo ovog ugovora, te bila u kontaktu sa čelnim ljudima OFY Company i prikupljala spiskove dece. Izjavila je da nije dovodila u pitanje nalog Saše Mirkovića jer je uporedo obavljala poslove po zaduženju kako gradonačelnika, tako i predsednika skupštine grada.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano