AktuelnoCOVID-19Funkcioneri

Šabić: Označiti podatke o broju respiratora državnom tajnom je nonsens

12. mar 2020.
Rodoljub Šabić; Foto: Medija centar
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se podatak o trenutnom broju respiratora, medicinske opreme potrebne u trenucima širenja korona virusa COVID-19, tretira praktično kao državna tajna. I dok Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović ističe da nije merodavan da komentariše da li taj podatak treba tretirati kao državnu tajnu, bivši poverenik Rodoljub Šabić smatra da je reč o „taktičkoj izjavi“ premijerke.

Nakon što su zabeleženi prvi pacijenti oboleli od korona virusa COVID-19 u Srbiji, državni vrh tvrdi da je situacija pod kontrolom kao i da „veštačkih pluća”, odnosno respiratora, u Srbiji ima dovoljno. Ipak niko od nadležnih nije saopštio o kom broju je reč, a premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se ta informacija tretira praktično kao državna tajna.

„Juče je predsednik Vučić pitao ljude iz zdravstva da li može da kaže brojeve i oni su mu rekli da ne može javno da se govori o brojevima”, kazala je danas premijerka.

Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kaže da nije merodavan da komentariše da li taj podatak treba tretirati kao državnu tajnu.

„Nemamo informacije da li je proglašeno tajnom i da li će biti proglašeno. Državna tajna se proglašava radi sprečavanja nastanka neotklonjive teške štete po interes Republike Srbije, e sad to treba da obrazloži onaj ko ih proglašava. Poverenik to ne određuje”, ističe Marinović za CINS.

Dodaje da je za postupanje po Zakonu o tajnosti podataka nadležno Ministarstvo pravde preko ovlašćenih lica, a ona mogu biti predsednik Skupštine, predsednik Vlade, rukovodilac organa vlasti ili izabrani funkcioner.

„Zakon o tajnosti podataka propisuje koji uslovi treba da budu ispunjeni da bi neki podatak bio proglašen kao državna tajna. Za klasifikovanjem nekog podatka bilo kojim stepenom tajnosti, posebno državnom tajnom, je najbitnije obrazloženje. Najbitnije je dobro koje se štiti proglašavanjem državne tajne”, ocenjuje Marinović.

S druge strane, bivši poverenik i advokat Rodoljub Šabić kaže da iako postoje određene situacije u kojima vlast može ukoliko ima legitiman interes neki podatak da proglasi državnom tajnom, ovo nije taj slučaj.

„Da bi se neki podatak klasifikovao sa najvišim stepenom tajnosti, odnosno kao državna tajna, potrebno je da se radi o podatku čije bi objavljivanje prouzrokovalo tešku, neotklonjivu štetu interesima Srbije. Priča da bi podatak o broju respiratora mogao da nanese tešku, neotklonjivu štetu Republici Srbiji je nonsens”, smatra Šabić.

Dodaje i da sumnja da je taj podatak stvarno i proglašen državnom tajnom.

„Ne znamo da li su uradili (proglasili podatak državnom tajnom). Potrebno je da postoji odluka o proceni, to podrazumeva proceduru. Sumnjam, mislim da je to najobičnija taktička izjava”, ocenjuje Šabić za CINS.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano