AktuelnoProjektiBorba protiv korupcijeCINS-ova škola novinarstva

Prvi tekstovi projekta „Investigating local governments“

20. okt 2009.
U svetlu usvajanja novih zakona o državnoj administraciji, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije realizuje eksperimentalni projekat istraživačkog novinarstva, koji je obuhvatio višemesečnu potragu za javnim podacima o radu lokalnih samouprava u Srbiji

Novinari saradnici Centra prikupljali su podatke o radu tridesetak jedinica lokalnih samouprava, odnosno 23 grada i 10 opština i pohranili ih u jedinstvenu bazu podataka. Na osnovu analize prikupljenih dokumenata i podataka utvrđene su specifičnosti pojedinih opština i gradova i na osnovu toga novinari su pripremili istraživačke tekstove o tome kako rade uprave u našim opštinama i gradovima.

Po prvi put su u nekim lokalnim sredinama postavljena sasvim obična pitanja kao što su visina iznosa plate gradonačelnika i funkcionera, broj zaposlenih u upravi, koliko se troši na dnevnice, putne troškove u zemlji i inostranstvu, na mobilne telefone, na usluge, na specijalizovane usluge i dr. Neki gradovi su bili voljni za saradnju, ali je većina odbijala da odgovori, ili na navodno pristojan način onemogućavala novinare da dođu do najobičnijih informacija. Zabeleženi su i primeri krajnje bahatog ponašanja funkcionera. U tekstovima ćete pročitati o tome šta se to najčešće krije od javnosti, koje su to javne tajne po opštinama, kako se namiruju politički dugovi i sl.

Centar je uspeo da dođe i do dokumenata, skrivenih od očiju javnosti, čiji je pojavljivanje izazvalo šok u nekim lokalnim samoupravama, jer navodno pre toga niko za njih nije znao.
U narednih nekoliko nedelja objavljivaćemo najinteresantnije tekstove novinara kao i celokupni rad na projektu „Investigating local governments“. Prvi tekst nam dolazi iz Loznice, grada iz Zapadne Srbije Mačvanskog okruga sa nešto više od 85 hiljada stanovnika, iz kog nam piše Nebojša Trifunović, novinar nedeljnika „Lozničke novosti“, koji je po prvi put u lokalnoj javnosti obelodanio plate funkcionera gradske uprave, ali i javnih preduzeća i ustanova. Na iznenađenje svih u Loznici, najveću platu u tom gradu ima direktor sportskog centra.

Tekst se može pročitati ovde, a dostupan je i na adresi čitavog projekta „Investigating local governments“.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano