AktuelnoO istraživačkom novinarstvu

Predsednik NUNS-a i direktor CINS-a govorili na konferenciji Evropske komisije u Briselu

27. jun 2013.
Na drugoj po redu “Speak Up!” konferenciji o slobodi medija Evropske komisije u Briselu, čiji je domaćin bio evropski komesar za proširenje Štefan File, govorili su predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i direktor CINS-a Branko Čečen

Među 450 učesnika, na konfereciju je iz Srbije pozvano više od trideset predstavnika medija, novinarskih organizacija i nevladinih organizacija koje se bave slobodom govora, kao i političara.

 

Na “Speak Up!” konferenciji o slobodi medija Evropske komisije u Briselu bilo je 450 učesnika

Konferenciju je otvorio i zatvorio komesar File, a među panelistima su bili Fergus O’Daud, irski ministar komunikacija, energije i prirodnih resursa, Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Andrea Zlatar Violić, ministar kulture Hrvatske, više čelnika različitih međunarodnih novinarskih organizacija i organizacija koje se bore za slobodu medija, kao i veliki broj novinara iz Turske i zamenik podsekretara ministarstva pravde Turske.

Najviše se govorilo o stanju slobode medija u Turskoj na koje je pažnju skrenulo inicijalno medijsko prećutkivanje protesta u Istanbulu, a kasnije i hapšenja i policijska prebijanja turskih i stranih novinara koji su pokrivali događaje.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je u obraćanju komesaru Fileu rekao:

“Srbija je u veoma specifičnoj situaciji zbog pregovora Beograda i Prištine koji traju i u ovom trenutku, ali ono što sve nas u medijskoj zajednici plaši je veliko kašnjenje u sprovođenju medijske strategije, zbog kojeg postoji realna opasnost da izgubimo i 2014. godinu za realizaciju ciljeva strategije donete jos 2011. To će se odraziti pre svega na lošu informisanost građana, jer ako se nastavi ovaj ritam donošenja zakona, u Srbiji ćemo 2014. godine, kada počne implementacija tih zakona, imati samo crkvene i državne medije.”

 

Obraćanje Vukašina Obradovića, predsednika NUNS-a, komesaru Fileu (VIDEO)

U odgovoru na pitanje Vukašina Obradovića, komesar File je rekao:

 

„Mi naporno radimo sa srpskim vlastima na medijskoj strategiji. Veoma se nadam da će zemlje članice EU ovlastiti Evropsku komisiju da otpočne pregled poglavlja 23 i 24 povelje o pridruživanju EU sa Srbijom. To je predlog Komisije i mi stojimo iza toga. Nadam se da će nedavni koraci između Beograda i Prištine , naročito u primeni sporazuma od 19. aprila biti dovoljan argument da se stvori konsenzus kod zemalja članica. A u procesu pregleda poglavlja 23 i 24, mogu u to da vas uverim, medijska strategija će biti među našim prvim prioritetima.”

 

Direktor CINS-a, kao panelista četvrte sesije konferencije pod naslovom “Put napred” govorio o centrima za istraživačko novinarstvo kao načinu prevazilaženja neslobode i neprofesionalnosti medija na Zapadnom Balkanu:


“Zaglušujuća tišina” u medijima o kojoj je govorio komesar File, za nas koji se u Srbiji bavimo istraživačkim novinarstvom je svakodnevni doživljaj. Ako mi dokažemo da je savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Srbije bio zaposlen kao menadžer u preduzeću osobe iz sveta organizovanog kriminala, čovek bi očekivao da se celo društvo uskomeša. Zar ne? Na kraju krajeva, to je dobro pitanje za premijera na sledećoj konferenciji za štampu. Ništa se od toga nije dogodilo, pitanja nisu postavljena. Mediji u Srbiji su veoma kontrolisani,” rekao je Čečen i dodao:

 

Izlaganje Branka Čečena, direktora CINS-a, govori na konferenciji u Briselu (VIDEO)

Komesar File je zatvorio konferenciju sumirajući neke njene zaključke koji će biti iskorišćeni za nastavak formiranja politike EU prema pitanjima slobode medija u zemljama koje teže priključenju i zahvalio učesnicima na angažovanosti i doprinosu konferenciji.Direktor CINS-a je na kraju govorio o problemu nestanka istraživačkog novinarstva u zemljama koje su se pridružile EU:Više puta je ovde rečeno da nema dovoljno istraživačkog novinarstva. Ovo je panel o rešenjima i evo, ja vam nudim centre za istraživačko novinarstvo. Osnovani smo na osnovu iskustva i uspeha Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i evo – radimo, istražujemo, objavljujemo značajne priče. Ja ne znam da li to može da reši naše probleme, ali mislim da može da pomogne. Ponekad se zaista zabavljam zamišljajući desetine centara kao što je naš u svakoj zemlji Zapadnog Balkana, Turskoj i svuda gde postoji problem sa slobodom medija, kako objavljuju desetine važnih, skrivenih činjenica. Verovatno to nije zabavna pomisao prisutnim političarima i ja im se izvinjavam, ali kolege će me razumeti.“


“Kada se jedna zemlja primakne učlanjenju u EU, istraživačko novinarstvo, odnosno donacije za njega gotovo potpuno nestanu i to je veliki problem koji se dogodio mnogim kolegama iz naše međunarodne istraživačke mreže OCCRP. Za to ne mogu da ponudim nikakvo rešenje, zato što ga ne znam. Ali mogu da vam kažem da ćemo mi pokušati da ga pronađemo i da ćemo raditi ovo što radimo dok to na bilo koji način bude moguće. Mi smatramo da je to najviše što mi kao novinari možemo da uradimo za našu zemlju.”

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jovan
Jovan
11 sep 2013 23:08

Najbolji medju najboljima … samo je jedan od zasluznih … CINS sjajni ste … samo tako nastavite … resetajte tekstovima … otkrivajte istinu … i narodu skinitie poveze sa ociju …

Tagovi

Povezano