Istraživačke pričeFunkcioneri
20. mar 2015.

Predsednik nabavljao novogodišnje paketiće od sponzora svoje supruge

supruga.predsednik.rsDragica Nikolić je krajem 2013. podelila 44 paketića deci Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“ u Beloj Crkvi koje je obezbedila firma Pilot Toy
Nakon što je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije, ova institucija deci zaposlenih nabavlja novogodišnje paketiće od firme koja je donator fondacije njegove supruge. Iz godine u godinu paketići su sve skuplji.

Cena jednog novogodišnjeg paketića za decu zaposlenih u Predsedništvu povodom Nove 2015. godine iznosila je 8.800 dinara. To je nešto više u odnosu na prošlu, a skoro duplo više u odnosu na pretprošlu godinu, pokazuju podaci koje je kancelarija predsednika Republike dostavila Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Istovremeno, značajan broj institucija za proteklu novu godinu radi ušteda nije dodeljivao paketiće, na osnovu uputstva koja im je dostavila Gradska uprava grada Beograda. Isto je preporučeno ministarstvima i drugim institucijama od strane Vlade Republike Srbije (RS).

Uz povećanje cene pojedinačnih paketića, Predsedništvo je u protekle tri godine povećavalo i dobnu granicu dece koja su ih dobijala, pa je samim tim rastao i ukupan iznos za nabavku paketića za decu zaposlenih. Pritom, pokloni su kupovani od preduzeća koje je bilo donator fondacije supruge Tomislava Nikolića.

Od 2012. godine i izbora Nikolića za predsednika, Predsedništvo paketiće za decu zaposlenih nabavlja od firme Pilot Toy. Ova privatna firma na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji u decembru 2013. godine navodi da je „kao i prethodnih godina, i ove godine sponzor prve dame gospođe Dragice Nikolić“.

Iz predsednikove Službe za saradnju sa medijima nisu pristali na razgovor o ovoj temi, a nakon što su dostavili podatke o iznosima izdvojenim za paketiće u proteklim godinama, nisu želeli da odgovore na dodatna pitanja ni pismenim putem.

Pilot Toy na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji u decembru 2013. godine navodi da je „kao i prethodnih godina, i ove godine sponzor prve dame gospođe Dragice Nikolić“

 

Direktor i suvlasnik firme Pilot Toy Darko Popović ne zna kako je tačno njegova firma uspostavila saradnju sa Generalnim sekretarijatom jer, kako kaže, konkuriše na više od 50 tendera godišnje i ima 15 komercijalista koji nude robu. Uz to napominje da je ono što je dobijeno u poslu sa Predsedništvom „sitno“ u poređenju sa drugim poslovima njegove firme.

„Verujte mi, to je potpuno smešno. Ja cenim svakog klijenta. (…) Meni je klijent i od pedeset hiljada cenjen. Ali ja ne živim od tog klijenta“, kaže Popović u razgovoru za CINS.

Iz Fondacije „Dragica Nikolić“ nisu odgovorili na zahteve za intervju niti pitanja postavljena na imejl adresu koja se nalazi na sajtu supruge predsednika.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da su novogodišnji paketići sitan izdatak koji značajno ne opterećuje javne finansije, ali da taj izdatak ima drugu, simboličku stranu.

„Ako iz centra vlasti insistiraju na štednji, na racionalnosti i kresanju troškova, onda bi pre svega sami oni trebalo da postave primer“, kaže Madžar. 


Paketići od 8.800 din do navršenih četrnaest godina

 

Predsedništvo svake godine organizuje kupovinu novogodišnjih paketića za decu zaposlenih. Odluku o nabavci paketića i korišćenja sredstava iz budžeta donosi Generalni sekretarijat predsednika. S obzirom na to da za kupovinu paketića nisu raspisivali javnu nabavku pošto planirana suma u poslednje dve godine ne premašuje zakonski postavljenu granicu, u Generalnom sekretarijatu su sami birali od koga će nabavljati poklone.

 


Pre izbora Tomislava Nikolića za predsednika, paketići su kupovani od kompanija Dexy Co, Ofy Company i Soko Štark. Od dolaska Nikolića, paketiće nabavljaju od firme Pilot Toy, a njihova cena se godinama povećavala. Za Novu 2015. godinu nabavljani su po ceni od 8.800 dinara, što je skoro duplo skuplje u poređenu sa nabavkom od pre dve godine kada su koštali 4.700 din.

Ukupni iznosi za novogodišnje paketiće za decu zaposlenih su takođe rasli: za Novu 2013. izdvojeno je 126.900 dinara, naredne godine 250.850 dinara, a za Novu 2015. ukupno su koštali 343.200 dinara.

Povećavana je i granica uzrasta dece koja dobijaju paketiće. Za Novu 2013. poklone su dobijala deca do 11, naredne godine do 12, a za ovu godinu i deca do navršenih 14 godina. 

 

Paketići Pilot Toy-a za decu zaposlenih u Gradu Beogradu

Povodom Nove 2011. i 2012. godine Grad Beograd je raspisivao javne nabavke za novogodišnje paketiće deci zaposlenih, a oni su kupovani i za Novu 2013. Firme od kojih su tada nabavljeni bile su Pertini Toys, Keprom, Magaza, Ofy Company i Dexy Co. Naredne godine, ovih poklona nije bilo jer, kako kažu u Gradskoj upravi, Privremeni organ posle smene vlasti na čelu sa gradonačelnikom Draganom Đilasom nije imao vremena da tu nabavku sprovede. Zato su prihvatili ponuđenu donaciju Pilot Toy-a. Za Novu 2015, preporukom Vlade, podela paketića je bila obustavljena.

Pilot Toy je krajem 2013. donirao paketiće deci zaposlenih u Gradu Beogradu koje je podelio tadašnji Privremeni organ. Ukupan iznos ove donacije bio je 5.776.800 dinara za 996 poklona, navodi se u dokumentaciji koju je Gradska uprava dostavila CINS-u. Direktor Pilot Toy-a Darko Popović kaže da je znao za tešku situaciju i nagomilane dugove u Gradskoj upravi zbog čega je pozvao kabinet gradonačelnika Siniše Malog u želji da pomogne.

„Pitao sam ga ‘Znaš, Siniša, vidim da ne raspisujete tender’. Kaže ‘Nemamo para, stvarno nismo u poziciji. Nije ostavljeno u budžetu’. ‘Slušaj, ako hoćeš da spremimo paketiće, mi ćemo to da organizujemo’. On je rekao ‘Ja ne mogu da verujem da postoje takvi ljudi’“, objašnjava Popović.

Do 2013. godine Predsedništvo je delilo paketiće i deci osoba koje nisu u stalnom radnom odnosu. Prema podacima dostavljenim CINS-u, za Novu 2013. godinu paketići za decu zaposlenih i onih koji nisu u radnom odnosu koštali su isto, dok su za 2012. i 2011. pojedinačni paketići za decu zaposlenih bili skuplji. Ipak, s obzirom da je u sve tri godine broj dece osoba koje nisu u stalnom radnom odnosu bio veći i ukupni iznos za paketiće toj deci je bio veći.

 

Iz Predsedništva nisu konkretno odgovorili zašto je praksa deljenja paketića za decu lica koja nisu u stalnom radnom odnosu promenjena, niti su dostavili objašnjenje zbog čega je cena paketića znatno povećana poslednjih godina. Umesto konkretnih odgovora, u pismenom odgovoru su naveli samo spisak pravnih akata koji, kako navode, predstavljaju „formalno-pravni osnov za donošenje odluka za nabavku paketića“.


Pilot Toy „sponzor“ prve dame
 

Kompanija Pilot Toy osnovana je 2001. pod nazivom SAT-TEL sa sedištem u Zemunu. Ravnopravni suvlasnici od njenog osnivanja su Darko Popović i Siniša Batinić


Od 2012. godine od kada je Tomislav Nikolić na funkciji predsednika Republike, Predsedništvo Srbije od njih nabavlja paketiće za decu zaposlenih.

Pred Novu 2014. godinu, Dragica Nikolić je podelila 44 paketića koje je obezbedila firma Pilot Toy deci Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“ u Beloj Crkvi, navodi se na internet stranici supruge predsednika, podstranici zvanične internet prezentacije predsednika Republike.

Prema rečima direktora Pilot Toy Darka Popovića, postojala je samo jedna donacija njegove firme fondaciji predsednikove supruge, iako se na njihovom sajtu navodi da su sponzorisali prvu damu i ranije. Popović kaže da je njegova marketing služba to napisala da „napumpaju zbog renomea firme“.


„Odgovorno vam tvrdim da ja mislim da smo mi njima samo jednom dali i to je toliko beznačajno bilo, da verujte mi, da to nije… Mislim na kraju krajeva, ne znam ni šta je to sporno. Čak i da smo davali pet godina, to je moja roba, ja imam pravo da dam kome hoćete robu“, kaže Popović i dodaje da su ih iz Fondacije zvali i sledeće godine i tražili paketiće, ali da nisu mogli da im daju.

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano