AktuelnoNovac iz budžeta

Istraživanje o novogodišnjem dočeku zasnovano na dokumentima Grada

19. dec 2014.
Tekst o dočeku 2014. godine nije nastao „mešanjem baba i žaba“ nego na osnovu dokumentacije koju je CINS-u dostavila Gradska uprava Beograda

Goran Vesić, gradski menadžer grada Beograda, izjavio je da su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) „mešali žabe i babe“ u tekstu koji pokazuje da je prošli novogodišnji doček Beograd koštao više nego što je javnosti predočeno.

„Troškovi su bili onoliki kolike je gradonačelnik objavio“, rekao je Vesić u emisiji Kažiprst na televiziji B92.

Ovim putem, CINS podseća da je svako naše istraživanje, pa i ovo o dočeku 2014. godine, bazirano na zvaničnoj dokumentaciji. Tekst „Beograd za novogodišnji doček potrošio više nego što je objavljeno“ zasnovan je na dokumentima koje smo dobili upravo od Grada.

Gradska uprava je CINS-u poslala dva odgovora na pitanja o troškovima organizacije dočeka.

Kao odgovor na prvi zahtev za uvid u dokumentaciju, Služba za informisanje Gradske uprave je 17. januara dostavila samo troškovnik Arene Beograd, kojoj je bio poveren posao organizacije dočeka, uz dopis u kome se navodi da je utrošeno 4,5 miliona dinara (bez plaćenog PDV-a) uz određen broj stavki koje su označene kao donacije.

Nakon insistiranja na dostavljanju potpunog odgovora, Služba za informisanje je 31. januara dopunila dokumentaciju ugovorima koje je Arena sklapala i troškovnikom koji je bio veći za čak 880.000 dinara. U njemu se navodi da je na organizaciju dočeka ukupno potrošeno 5.379.272 dinara bez PDV-a.

Iako su im se novinari CINS-a obraćali molbama za intervju, organizatori dočeka, uključujući i gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, nisu želeli da razgovaraju na ovu temu.

CINS poziva Gradsku upravu da nam dostavi dodatne dokumente koji bi doprineli preciznijoj računici – ukoliko ih poseduju i do sada nam ih nisu dostavili.

Prvi odgovor Grada – 17. januar

Drugi odgovor Grada – 31.januar

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

31. maj 2015.
Dok gradske vlasti izlazak Arene Beograd iz minusa predstavljaju kao rezultat dobrog poslovanja, građani Beograda daju po više desetina miliona dinara godišnje za njeno subvencionisanje. Na čelu ovog preduzeća je Đorđe Milutinović koji je pre tri meseca prvostepeno osuđen na novčanu kaznu jer nije na vreme dostavio izveštaj o imovini Agenciji za borbu protiv korupcije
20. mar 2015.
Nakon što je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije, ova institucija deci zaposlenih nabavlja novogodišnje paketiće od firme koja je donator fondacije njegove supruge. Iz godine u godinu paketići su sve skuplji.
12. dec 2014.
Dok gradske vlasti Beograda najavljuju doček nove 2015. godine na čak tri bine i slavlje koje će trajati dve noći, CINS otkriva da je godinu dana ranije na organizaciju dočeka iz gradskog budžeta potrošeno 880 hiljada dinara više od sume objavljene u javnosti. Grad je posao organizacije dočeka poverio Kombank Areni Beograd, kojoj je i osnivač, a CINS-u su najpre dostavili umanjene troškove i tek na insistiranje otkrili pravu sumu.