AktuelnoNovac iz budžeta

Istraživanje o novogodišnjem dočeku zasnovano na dokumentima Grada

19. dec 2014.
Tekst o dočeku 2014. godine nije nastao „mešanjem baba i žaba“ nego na osnovu dokumentacije koju je CINS-u dostavila Gradska uprava Beograda

Goran Vesić, gradski menadžer grada Beograda, izjavio je da su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) „mešali žabe i babe“ u tekstu koji pokazuje da je prošli novogodišnji doček Beograd koštao više nego što je javnosti predočeno.

„Troškovi su bili onoliki kolike je gradonačelnik objavio“, rekao je Vesić u emisiji Kažiprst na televiziji B92.

Ovim putem, CINS podseća da je svako naše istraživanje, pa i ovo o dočeku 2014. godine, bazirano na zvaničnoj dokumentaciji. Tekst „Beograd za novogodišnji doček potrošio više nego što je objavljeno“ zasnovan je na dokumentima koje smo dobili upravo od Grada.

Gradska uprava je CINS-u poslala dva odgovora na pitanja o troškovima organizacije dočeka.

Kao odgovor na prvi zahtev za uvid u dokumentaciju, Služba za informisanje Gradske uprave je 17. januara dostavila samo troškovnik Arene Beograd, kojoj je bio poveren posao organizacije dočeka, uz dopis u kome se navodi da je utrošeno 4,5 miliona dinara (bez plaćenog PDV-a) uz određen broj stavki koje su označene kao donacije.

Nakon insistiranja na dostavljanju potpunog odgovora, Služba za informisanje je 31. januara dopunila dokumentaciju ugovorima koje je Arena sklapala i troškovnikom koji je bio veći za čak 880.000 dinara. U njemu se navodi da je na organizaciju dočeka ukupno potrošeno 5.379.272 dinara bez PDV-a.

Iako su im se novinari CINS-a obraćali molbama za intervju, organizatori dočeka, uključujući i gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, nisu želeli da razgovaraju na ovu temu.

CINS poziva Gradsku upravu da nam dostavi dodatne dokumente koji bi doprineli preciznijoj računici – ukoliko ih poseduju i do sada nam ih nisu dostavili.

Prvi odgovor Grada – 17. januar

Drugi odgovor Grada – 31.januar

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano