AktuelnoSrbija

Pala lažna vlada

15. nov 2009.
U Beogradu zbog prevare uhapšeni Todor Puletić, njegov brat Nebojša kao i još dva lica čiji identitet policija nije htela da otkrije zbog daljeg toka istrage. Novinari CINS-a otkrili da su braća sasvim „legalno“ poslovala sa brojnim domaćim javnim preduzećima

Todor i Nebojša Puletić

 

 

Policija sumnja da su braća Puletići, Todor i Nebojša, u periodu od 2004. do 2009. godine, lažno se predstavljajući kao visoki funkcioneri Vlade Republike Srbije i njenih ministarstava, prevarili više osoba i kompanija i tako ostvarili protivpravnu imovinsku korist od preko četiri i po miliona evra. Svim uhapšenima je određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Todoru Puletiću, koga policija sumnjiči da je vođa ove grupe, ovo nije prvi put da ovako nešto radi. Naime, on je još 2001.godine privođen, zajedno sa Vitomirom Blažićem tadašnjim referentom prodaje u Puletićevoj firmi ,,Alto inter“, zbog sumnje da je jednog češkog državljanina prevario za oko četiristotine hiljada nemačkih maraka. Blažić i Puletić su tada predstavljajući se kao visoki funkcioneri u Vladi Srbije, nagovorili Čeha da uloži novac u osnivanje zajedničke firme koja bi prodavala terenska vozila. Pri osnivanju firme Puletić je sebe ovlastio kao jedino lice, koje može da raspolaže sredstvima i sve vreme držao u zabludi stranog partnera da ovde vodi posao. Čak su i „škodu feliciju“ i „vaz“ koje je Čeh uvezao zbog prezentacije, prodali i uzeli novac. Ukupna suma za koju su tada sumnjičeni iznosila je preko dvanaest miliona dinara.

 

Prema podacima Agencije za privredne registre braća Puletić se vode kao vlasnici i zastupnici firmi ,,Alto inter“ iz Beograda i ,,Alto inter technique“ iz Ostružnice. Preko svoje firme ,,Alter inter technique“ jedni su od dva vlasnika preduzeća ,,Sarens lifting“ iz Ostružnice, dok je drugi vlasnik belgijska kompanija ,,Sarens group“, inače u vlasništvu porodice Sarens. Pretpostavlja se da je u slučaju Sarens liftinga primenjen sličan scenario, kao i sa češkim partnerom. U izjavi za RTS, Milorad Veljović, direktor policije potvrdio je da se sumnja da su braća u proteklih pet godina prevarila veliki broj osoba i firmi u Srbiji i inostranstvu, posebno u Belgiji. Na internetu se još uvek mogu pronaći njihovi oglasi u kojima traže poslovne partnere za unosne poslove, kao što je na primer uzgoj morskih krastavaca, jegulja, deverika, sa navodnom podrškom i koncesijom vlade Srbije i Crne Gore. Jedan takav oglas nalazi se na sajtu www.Aaaoe.com, koji objavljuje ponude za investiranje.

Firme braće Puletić nisu nepoznate ni na našem tržištu s obzirom da su redovni učesnici Sajma građevine u Beogradu. Na web sajtu ,,Alto inter technique“ se može pronaći da se ta firma bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija, servisiranjem, ali i da je zastupnik kompanija ,,Fassi“ ,,Socage“, ,,Faber-com“, ,,Rozzi“ ,,,TAM“, ,,Italautocar“ i ,,HS Penta“. Takođe, ,,Alto inter technique“ je ugovarala poslove pružanja različitog spektra usluga i prodaje pauk vozila i za brojna javna preduzeća u Srbiji. Direktor policije Veljović je naveo i da su ih pojedini načelnici, odnosno gradonačelnici dočekivali sa izuzetnim poštovanjem i uvažavanjem i primali ih na na najvišem nivou. Sa Parking servisom u Obrenovcu su sklopili posao u vrednosti od preko osam miliona dinara, sa JKP „Beogradske Elektrane“ u vrednosti od preko pet miliona dinara kao i sa JKP „Zelenilo Beograd“ sa kojim su sklopljena tri ugovora čija je zbirna vrednost više od dvadeset četiri miliona dinara. Firma braće Puletića radila je i u Crnoj Gori gde je prodavala pauk vozila i sklapala ugovore sa Parking servisom u Podgorici (149.000,00 evra), JP „Komunalne usluge“ iz Podgorice (77.755,00 evra ) i Gradom Podgorica (80.800,00 evra ). Računi svih spomenutih firmi braće Puletić su već duže vreme u blokadi.

Policija je zamolila sve građane koji su prevareni i na sličan način dovedeni u zabludu da se jave na telefone Službe za borbu protiv organizovanog kriminala 011/3139-927 ili 011/3139-928.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano