AktuelnoNagrade i druga priznanja

Novinaru CINS-a međunarodna nagrada za istraživačko novinarstvo

17. okt 2011.
Mreža OCCRP dobila „Daniel Pearl nagrade za istraživačko novinarstvo", među dobitnicima i CINS-ov novinar Stevan Dojčinović

Serija tekstova o of-šor zonama, kriminalcima koji ih koriste i milionima izgubljenih dolara, nagrađena je glavnom nagradom Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo.

Mreža OCCRP okupila je tim reportera iz Istočne Evrope i SAD kako bi pratili rastuću mrežu of-šor kompanija koje se koriste za sakrivanje vlasništva i imovine, pranje novca i stvaranje tajnih biznisa. Jedini reporter iz Srbije angažovan na ovom projektu bio je Stevan Dojčinović, mladi istraživački novinar CINS-a.

Nagrada je dodeljena u Kijevu na Međunarodnoj konferenciji istraživačkih novinara za 2011. godinu. Ova nagrada se dodeljuje svako godine u čast novinara Wall Street Journal-a, Daniela Pearla, koji je ubijen u Pakistanu 2002. godine pokušavajuči da intrevjuiše člana terorističke organizacije Al Kaida.

Tokom šest meseci, OCCRP reporteri su istraživali poreska utočišta među kojima su savezna država Delaver iz SAD, Kajmanska ostrva, Sejšeli, Novi Zeland, Rumunija i Ukrajina. U okviru projekat „Offshore Crime“ reporteri OCCRP su se tajno predstavljali ka biznismeni koji pokušavaju da sakriju porez nekažnjeno.

Nekoliko nedelja nakon objavljivanja „Offshore Crime“ projekta uhapšen je Laszlo Kiss, visoko pozicionirani konsultant za utaju poreza i pranje novca. Kissov bliski saradnik Ian Taylor, agent koji je osnivao firme na Novom Zelandu, bio je primoran da ugasi svoju kancelariju.

Koordinator prijekta bio je rumunski novinar Paul Cristianu Radu, a u timu su takođe bili Mihai Munteanu (Rumunija), Beth Kampschror (SAD), Stanimir Vaglenov (Bugarska), Vlad Lavrov (Ukrajina), Tamas Bodoky (Mađarska) i Stevan Dojčinović(Srbija). Drew Sullivan i Rosemary Armao su bili urednici prijekta.

Tim OCCRP je odabran kao najbolji od 70 prijavljenih kandidata iz 30 zemalja. Među finalistima su bili i magazin “Bloomberg Markets”, nedeljnik “The New Yorker”, tv stanica “ABC News”, Forum za Arfičke istraživačke novinare (FAIR) i grupa NPR, Radio Canada/CBC i Švajcarska televizija TSI.

Samostalna novinarka Mimi Chakarova dobila je nagradu u konkurenciji američkih novinara za dokumentarac “The Price of Sex” (Cena seksa) koji prikazuje iskustva žena iz Istočne Evrope koje su otete i naterane na prostituciju u stranim zemljama.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano