AktuelnoDoktorati

Novinarka CINS-a Stefanovićevu disertaciju dobila od Megatrenda po zakonu, devet meseci nakon odbrane rada

06. jun 2014.
Mića Jovanović, rektor Megatrenda govori na sednici Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije
Osoblje Megatrend univerziteta uputilo je krajem marta ove godine Anđeli Milivojević dopis, u kojem se kaže da joj je doktorska disertacija Nebojše Stefanovića dostupna u prostorijama Odeljenja za poslediplomske studije Megatrenda i pozvalo novinarku da dođe na uvid

Tokom današnjeg zasedanja Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, koji je raspravljao o doktoratu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, rektor Univerziteta Megatrenda, Mića Jovanović, izneo je sumnje o tome kako je i kada novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Anđela Milivojević došla do kopije ovog doktorata, čija je analiza, objavljena na sajtu Peščanika, izazvala velike polemike u javnosti.


Evo šta je Jovanović rekao:

 

“Ja ne znam odakle su one stranice doktorata, naše su pretpostavke da je novinarka koja je poslala navodnu doktorsku disertaciju nazovi profesorima (…) Pošto smo mi u sumnji da je novinarka u nekoj fazi izrade disertacije pozvala univerzitet i tražila da vidi kako napreduje izrada doktorske disertacije Nebojše Stefanovića, verovatno da joj je bio dozvoljen pristup biblioteci univerziteta ili u odsek za posdiplomske i doktorske studije gde je ona, moguće izvukla neke stranice. Ali, kako je kolega Martinović ovde rekao, a ja utvrdio, te stranice nisu podudarne. Što dovodi u sumnju da je neko interpretirao neke tekstove i napravio jednu zbrku, jer i to kada pogledate, cela kritika nazovi stručnjaka je na sedam-osam primera, ajde i deset, navodnog plagijata…”


Anđela Milivojević, novinarka CINS-a, tražila je doktorat, a ne “da vidi kako napreduje izrada” i to devet meseci nakon što je Nebojša Stefanović odbranio rad.

 

Naša novinarka je prvi put kontaktirala Megatrend krajem marta ove godine, kako bi dobila informacije o tome kome može da uputi Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, a zatim ga i uputila 28. marta. Nebojša Stefanović je disertaciju odbranio 27. juna 2013. godine, na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta.


U Zahtevu Anđele Milivojević se jasno traži: “Molim vas da mi dostavite kopiju doktorske disertacije koju je Nebojša Stefanović odbranio 27. Juna 2013. godine, na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta, a koja ima naziv “Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)“, a ne radnu verziju, kako je naveo gospodin Jovanović.

 

Osoblje Megatrend univerziteta pozitivno je odgovorilo na ovaj Zahtev i uputilo Anđeli Miliovojević dopis u kojem se kaže da joj je doktorska disertacija dostupna u prostorijama Odeljenja za poslediplomske studije Univerziteta Megatrend i pozvalo novinarku da dođe na uvid.


U skladu sa odgovorom osoblja, naša novinarka je 4. aprila 2014. otišla u prostorije ovog univerziteta, gde joj je doktorski rad dat na uvid, nakon čega je napravila kopiju cele disertacije, uz znanje osoblja univerziteta i u skladu sa Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.


Kopiju doktorskog rada koju joj je Univerzitet Megatrend dostavio, Anđela Milivojević je ustupila trojici naučnika koji su kasnije napisali svoju analizu disertacije i njenog kvaliteta.


Naša novinarka je u posedu prepiske sa univerzitetom Megatrend, Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i kopije doktorske disertacije Nebojše Stefanovića. 

 

 

* Autor teksta je direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Coa
Coa
18 jun 2014 22:05

Kad vec trkeljisete Megatrend, proverite koliko je sudija i tuzilaca, koji su zavrsili navedenu skolicu izabrano u reformi pravosudja 2009. godine, pa zaokruzite pricu o ljubavi svih nasih politicara prema Mici

Profesor Silja
Profesor Silja
07 jun 2014 18:02

Tagovi

Povezano