AktuelnoNagrade i druga priznanja

Novinari CINS-a dobili „Nagradu za istraživačko novinarstvo 2013″

09. maj 2013.
Novinari CINS-a Jelena Vasić i Vladimir Kostić i novinar BIRN-a Slobodan Georgijev dobitnici su nagrade za istraživačko novinarstvo za 2013. godinu u kategoriji internet medija za tekst "Do BusPlusa kroz rupe u sistemu" o nepravilnostima prilikom uvođenja novog sistema naplate karata u javnom saobraćaju u Beogradu

Američka ambasada i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) su, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, uručili nagrade za istraživačko novinarstvo za 2013. godinu u kategoriji štampanih, onlajn i elektronskih medija.

 

Jelena Vasić, kaže da je nakon objavljivanja priče začudilo to što su joj sve kolege čestitale ali se niko nije usudio da objavi njenu priču.

 

naslov

Sandra Petrušić, novinarka NIN-a, nagrađena u kategoriji Štampani mediji

U kategoriji štampanih medija nagrada je otišla u ruke novinarki NIN-a Sandri Petrušić koja je ovu nagradu dobila zahvaljujući tekstovima objavljenim u magazinu NIN o zloupotrebi u bolnicama u Srbiji “Dosije bolnice-pare za raspad”.

Najslabija konkurencija je bila u kategoriji televizijski i radio prilog u kojoj je nominovan samo jedan autorski tim – Dragan Stanković i Zorana Jovičić iz Niša koji je i osvojio nagradu za priloga o astronomskim autorskim honorarima za predstavu “Konstantin” u Nišu u okviru nacionalnog obeležavanja jubileja Milanskog edikta.

Na ovogodišnji konkurs je stigao 101 prilog 51 novinara, a prema rečima predsednika NUNS Vukašina Obradovića svi zaslužuju nagradu.

Predsednik NUNS-a je istakao je da je istraživačko novinarstvo „jedan od poslednjih bedema odbrane dostojanstva i ugleda novinarske profesije koju uporno srozavaju oni koji u medijima privode, hapse, sude i presuđuju, zaboravljajući pri tom na osnovne novinarske standarde i etički kodeks“.
 

„Danas se može sa punom sigurnošću reći da je istraživačko novinarstvo ne samo mera slobode medija u jednoj zemlji, već i pouzdani pokazatelj stepena demokratičnosti svakog društva“, rekao je on.

 

CINS-ovi novinari Bojana Jovanović i Stevan Dojčinović su bili jedni od nominovanih u kategoriji online medija za serijal tekstova „Moć i uticaj balkanskog narko kartela“ koji su objavljeni u toku 2012. godine na sajtu CINS-a.


Pogledajte prethodne dobitnike nagrada www.nuns.rs.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).
21. dec 2022.
Godišnja nagrada „Marina Kovačev“ za najbolju mladu novinarku u 2022. godini pripala je Teodori Ćurčić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, saopšteno je danas na ceremoniji dodele u Novom Sadu.