Istraživačke pričeEnergetika
14. apr 2008.

Nameran propust ili sticaj okolnosti?

U Opštinsko javno tužilaštvo 19. marta stigla je prijava protiv Jana Kuraija, v. d. generalnog direktora ‘Petrohemije’ a. d. Pančevo, i Mihaila Raičevića, direktora radne jedinice Elektrosnabdevanje, kao lica odgovornih za aerozagađenje koje se dogodilo 9. i 10. marta. Nadležni republički inspekcijski organi terete ih da su odgovorni za kvar na visokonaponskom vodu Rafinerije nafte Pančevo, što je izazvalo ispad iz procesnih sistema gotovo svih postrojenja u Rafineriji i uslovilo emitovanje velike koncentracije benzena u atmosferu

Za poslednjih nekoliko godina u Pančevu najozbiljniji ekološki incident počeo je 9. marta u 21.20, kada je došlo do prekida napajanja Rafinerije nafte Pančevo električnom energijom. Prema izveštaju republičke ekološke inspekcije, uzrok havarije u rafinerijskom energetskom bloku izazvao je kvar na visokonaponskom napojnom vodu kojim se ova fabrika snabdeva strujom. Usledila je lančana reakcija i došlo je do ispada generatora koji proizvodi struju u Rafineriji, a zatim i do ispada svih kotlova (tri kotla u Energani, kao i CO bojlera-kotla za proizvodnju pare u sklopu kompleksa FCC).


Gubitak pare prouzrokovao je zastoj u radu tehnoloških postrojenja. Rafinerci su već u 23 sata osposobili sistem za napajanje električnom energijom i obnovili proizvodnju tehnološke pare. Nakon toga započeli su sukcesivno startovanje svih postrojenja.


Međutim, krivična prijava podneta je protiv odgovornih u ‘Petrohemiji’, a ne protiv rafineraca, iako je vanrednim inspekcijskim pregledom utvrđeno da je benzen stigao iz Rafinerije. Inspektori nisu mogli da lokalizuju emitovanja benzena, ali su prikupili dokaze o tome da se u najvećoj srpskoj rafineriji dogodila ozbiljna havarija. Postavlja se pitanje zašto inspekcija nikog od nadležnih u Rafineriji nije pozvala na odgovornost, jer je evidentno da je procesni sistemi bili restartovani u trenutku kada su nad južnom zonom i gradom vladali nepovoljni meteorološki uslovi.


Posle novembarske ekološke revolucije republički inspektor za zaštitu životne sredine izdao je rešenje (5. decembra 2007) u kom se od nadležnih u ‘Petrohemiji’ i Rafineriji zahteva da u roku od 48 sati izrade plan za bezbedno zaustavljanje i pokretanje proizvodnog procesa, na ekološki prihvatljiv način. U dopisu tadašnje Uprave za zaštitu životne sredine, koji je potpisala LJiljana Stanojević, pomoćnik direktora za inspekcijske poslove, stoji da je ‘Petrohemija’ dostavila plan u preciziranom roku, dok je Rafinerija zatražila produženje roka za nekoliko dana.


DVOSTRUKI ARŠIN

 

Kao pravni osnov za preduzimanje ovog radikalnog koraka prema zagađivačima uzima se član 102. Zakona o zaštiti životne sredine, u kome su definisane mere i aktivnosti koje pravna i fizička lica, u ovom slučaju nadležni u Rafineriji i ‘Petrohemiji’, moraju da obavljaju kako bi se obezbedila zaštita životne sredine i zdravlje ljudi.


Inspekcija je već primenjivala odredbe ovog zakona. Nadležni u fabrici ***’Indo Zink Smelters’*** morali su da urade elaborat o bezbednom startovanju proizvodnje i mere koje su u njemu propisane primenjuju se kod svakog pokretanja procesa kada su mogući veliki negativni uticaji na životnu sredinu. S druge strane, Akcionim planom za RTB Bor predviđeno je da u slučaju prekomernog epizodnog aerozagađenja treba redukovati ili potpuno obustaviti rad pojedinih postrojenja unutar procesnog sistema ovog zagađivača.


Nadležni u pančevačkom Opštinskom tužilaštvu prikupljaju informacije o ovom slučaju i navode da će detaljno ispitati sve relevantne činjenice o havariji u južnoj zoni. Po svemu sudeći ponovo će biti angažovani veštaci kako bi Tužilaštvo utvrdilo da li su svi akteri u martovskom ekološkom incidentu preduzeli odgovarajuće mere. Međutim, već sada je jasno da će ovo biti dug i iscrpljujuć proces, kao što je bilo sa svim dosadašnjim pančevačkim ekološkim procesima.


PETROHEMIJSKA KONTRA


S druge strane, ni u ‘Petrohemiji’ ne sede skrštenih ruku. Stručna lica u ovoj firmi pripremila su dokumentaciju koja se odnosi na vlasništvo nad spornim kablom. Radi utvrđivanja činjenica i odgovornosti u vezi s kvarom na visokonaponskom kablu, zbog čega je bilo poremećeno elektrosnabdevanje i Rafinerije i ‘Petrohemije’, poslovodstvo ove firme dostavilo je nadležnim državnim organima svu raspoloživu dokumentaciju o vlasništvu nad kablom i njegovom održavanju.


Petrohemičari ističu da se iz priložene dokumentacije nedvosmisleno može utvrditi da ovo preduzeće nije imalo nikakav uticaj na aerozagađenje koje se dogodilo 10. marta rano ujutro, tako da odgovorna lica iz ove fabrike ne mogu snositi ni materijalnu ni krivičnu odgovornost za nastalu štetu i posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu.


U ovom slučaju inspektori se nisu pozvali na član 102. i tako su oslobodili Rafineriju bilo kakve odgovornosti. Zasad se isterivanje pravde svelo na krivičnu odgovornost za izazivanje opšte opasnosti (član 278. Krivičnog zakonika RS). Na potezu je Tužilaštvo.
(Tekst je nastao u saradnji s Centrom za istraživačko novinarstvo NUNS-a)

 

IZJAVA


‘Ono što je učinjeno u najkraćem roku jeste da je osposobljeno ponovo napajanje električnom energijom, takođe ostvarena je produkcija tehnološke pare već u 23 sata, a nakon toga počeli smo da sukcesivno startujemo sva postrojenja. U 3 sata startovana je atmosferska destilacija, zatim postrojenja platforminga u 5 sati, u 9 sati postrojenja za rekuperaciju gasova s baklje, i u 10 sati FCC kompleks.’ (Deo izjave iz transkripta Vladana Mijovića, direktora organizacione jedinice RNP-a, s konferencije za novinare održane 10. marta u Rafineriji nafte Pančevo)


BENZENSKI UDAR


Po nalogu predsednika opštine Srđana Mikovića operater republičkog Centra za uzbunjivanje i obaveštavanje 10. marta u 7.02 oglasio je prodornom sirenom (tri zavijajuća zvuka) radiološko-hemijsko-biološku opasnost zbog prekomernog prisustva benzena u vazduhu. Rano ujutro, dok je većina građana Pančeva spavala, opštinski monitoring zabeležio je ekstremno visoke vrednosti ove kancerogene materije – u Vojlovici jednočasovni pik u 2 sata iznosio je 116,9 mikrograma po metru kubnom (u 3 sata 84,9; u 4 sata 135,4). Već tada je dežurnom u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine bilo jasno da se nešto neuobičajeno dešava u južnoj industrijskoj zoni. Sat kasnije analizatori za benzen na Vatrogasnom domu izmerili su zapanjujuće vrednosti ove kancerogene materije. Otkad je opštinski monitoring u funkciji, nije zabeležen jednočasovni pik od 160,5 mikrograma (u 4 sata 152,3; u 5 sati 152,4).

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano