AktuelnoBorba protiv korupcijePravosuđe

Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 - oktobar 2016.

01. nov 2016.
Nezavisni izveštaj koalicije prEUgovor podeljen je na tri dela: Političke kriterijume, Poglavlje 23 i Poglavlje 24. Na kraju svakog potpoglavlja predstavljene su i preporuke za moguća poboljšanja.

Koalicija prEUgovor objavila je najnoviji nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pravosuđa i osnovnih ljudskih prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24) i ponudila niz preporuka za napredak u ovim poglavljima.

Izveštaj obuhvata period od maja do oktobra 2016. godine, a u pojedinim oblastima period od početka godine, budući da je taj vremenski okvir bio prikladniji za praćenje pojedinih procesa.

Nažalost, brojne preporuke slične su preporukama koje se nalaze u prethodnom izveštaju prEUgovora, budući da je u pojedinim oblastima, uprkos pozitivnoj samoproceni države, urađeno veoma malo. Uzrok tome je, između ostalog, i prevremeni izbori, koji su usporili procese reformi ili ih čak odložili za neko vreme u budućnosti.

Ovaj izveštaj pokriva teme vezane za političke kriterijume, te za Poglavlja 23 i 24. Kako je u javnosti bila izražena zabrinutost povodom određenih pitanja, kao što je slučaj Savamale, ta pitanja su takođe pomenuta u ovom izveštaju. Imajući u vidu izbegličku krizu, jedan odeljak posvećen je migracionoj politici i situaciji u vezi s tim; kriza koje je izbila 2015. godine u posmatranom periodu je ublažena, ali se čini da je još uvek daleko od završetka.

Izradu izveštaja finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs)


Sadržaj:


Uvod

1. POLITIČKI KRITERIJUMI

1.1. Demokratska kontrola sektora bezbednosti

1.1.1. Skupštinska kontrola sektora bezbednosti

1.1.2. Civilna kontrola službi bezbednosti

1.2. Rodna ravnopravnost


2. POGLAVLJE 23 – PRAVOSUĐE I OSNOVNA PRAVA

2.1. Politika borbe protiv korupcije

2.1.1. Politika borbe protiv korupcije u policiji

2.1.2. Sukob interesa

2.2. Osnovna prava

2.2.1. Zaštita podataka o ličnosti

2.2.2. Pristup informacijama od javnog značaja

2.2.3. Načelo nediskriminacije i socijalni položaj ugroženih grupa

2.2.4. Prava deteta

2.2.5. Proceduralna prava i zaštita


3. POGLAVLJE 24 – PRAVDA, SLOBODA I BEZBEDNOST

3.1. Migracije

3.2. Azil

3.3. Borba protiv organizovanog kriminala

3.3.1. Reforma policije i policijska saradnja

3.3.2. Borba protiv trgovine ljudima

3.4. Borba protiv terorizma

 

 

Koaliciju prEUgovor čine:

 

ASTRAAkcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

 

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23 i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

 

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano