AktuelnoBorba protiv korupcijePravosuđe

Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 - oktobar 2016.

01. nov 2016.
Nezavisni izveštaj koalicije prEUgovor podeljen je na tri dela: Političke kriterijume, Poglavlje 23 i Poglavlje 24. Na kraju svakog potpoglavlja predstavljene su i preporuke za moguća poboljšanja.

Koalicija prEUgovor objavila je najnoviji nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pravosuđa i osnovnih ljudskih prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24) i ponudila niz preporuka za napredak u ovim poglavljima.

Izveštaj obuhvata period od maja do oktobra 2016. godine, a u pojedinim oblastima period od početka godine, budući da je taj vremenski okvir bio prikladniji za praćenje pojedinih procesa.

Nažalost, brojne preporuke slične su preporukama koje se nalaze u prethodnom izveštaju prEUgovora, budući da je u pojedinim oblastima, uprkos pozitivnoj samoproceni države, urađeno veoma malo. Uzrok tome je, između ostalog, i prevremeni izbori, koji su usporili procese reformi ili ih čak odložili za neko vreme u budućnosti.

Ovaj izveštaj pokriva teme vezane za političke kriterijume, te za Poglavlja 23 i 24. Kako je u javnosti bila izražena zabrinutost povodom određenih pitanja, kao što je slučaj Savamale, ta pitanja su takođe pomenuta u ovom izveštaju. Imajući u vidu izbegličku krizu, jedan odeljak posvećen je migracionoj politici i situaciji u vezi s tim; kriza koje je izbila 2015. godine u posmatranom periodu je ublažena, ali se čini da je još uvek daleko od završetka.

Izradu izveštaja finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs)


Sadržaj:


Uvod

1. POLITIČKI KRITERIJUMI

1.1. Demokratska kontrola sektora bezbednosti

1.1.1. Skupštinska kontrola sektora bezbednosti

1.1.2. Civilna kontrola službi bezbednosti

1.2. Rodna ravnopravnost


2. POGLAVLJE 23 – PRAVOSUĐE I OSNOVNA PRAVA

2.1. Politika borbe protiv korupcije

2.1.1. Politika borbe protiv korupcije u policiji

2.1.2. Sukob interesa

2.2. Osnovna prava

2.2.1. Zaštita podataka o ličnosti

2.2.2. Pristup informacijama od javnog značaja

2.2.3. Načelo nediskriminacije i socijalni položaj ugroženih grupa

2.2.4. Prava deteta

2.2.5. Proceduralna prava i zaštita


3. POGLAVLJE 24 – PRAVDA, SLOBODA I BEZBEDNOST

3.1. Migracije

3.2. Azil

3.3. Borba protiv organizovanog kriminala

3.3.1. Reforma policije i policijska saradnja

3.3.2. Borba protiv trgovine ljudima

3.4. Borba protiv terorizma

 

 

Koaliciju prEUgovor čine:

 

ASTRAAkcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

 

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23 i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

 

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

28. feb 2023.
Slobodan Simeunović iz sela Kruševica kod Lazarevca, osuđen je prošle godine jer je vozio automobil bez isprava. Ipak, on niti zna da vozi niti je u ta kola ikada ušao. Ovo je priča o njegovoj borbi da dokaže nevinost.
28. mar 2022.
Prema finansijskim izveštajima, Pokret socijalista godinama ima samo jedno sedište – ono u Beogradu. Međutim, istraživanje CINS-a pokazuje da stranka ministra Aleksandra Vulina ima odbore širom Srbije, da plaća kiriju, a te troškove ne prijavljuje.
21. mar 2022.
Izdavanjem nekretnina koje su nasledili od Saveza komunista Jugoslavije, SPS već godinama finansira svoj rad. Među njihovim „stanarima“ su i mnoge opštine, javna preduzeća i ustanove, što stručnjaci sa kojima je pričao CINS ocenjuju kao nedopustivo.
16. dec 2021.
Da bi izbegli plaćanje poreza, rukovodioci firmi se služe različitim trikovima – između ostalog ne izdaju kupcima fiskalne račune ili ne plaćaju radnicima doprinose. Često utaje milionske cifre, ali čak i kad ih država uhvati sa „rukom u medu“, prolaze sa malim kaznama. Većina dobije uslovnu kaznu zatvora, a koliko je poreskog duga država naplatila ostaje nepoznato.