AktuelnoPriručnik za istraživačko novinarstvo

Istraživačkom novinarstvu neophodan novac

16. okt 2013.
U Srbiji postoji istraživačko novinarstvo, ali da bi ono postalo masovnije neophodna je bolje finansiranje, zaključak je sa druge debate Južnih vesti

Istraživačko novinarstvo je, prema rečima profesora Zorana Arackog, temelj svakog demokratskog društva, ali loše stanje u medijima uzelo je maha i u ovoj oblasti.

– Novinarska profesija je na klizavoj nizbrdici. Problem je u ekonomskoj nesigurnost. Sramno je da onaj koji drži crevo ima veću platu od novinara. To doprinosi da novinari tonu u autocenzuru – rekao je Aracki.


Sa profesorom se slaže i direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen koji naglašava da novinari propuštaju mnoge teme samo zato što su redakcije redukovane, jer mediji nemaju dovoljno para da plaćaju puno novinara.

– Suđenja za korupcionaške afere obično svi propuštaju, a tu smo, recimo, imali slučaj da je svedočio Beko. Rekao je neke veoma važne stvari, ali to je svima promaklo, jer redakcije nisu imale novinare koje bi tamo poslale i koji bi se time bavili – rekao je Čečen.


Sa druge strane, višestruki dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo, Nikola Lazić, novinar “Vranjskih” kaže da je moguće biti dobar istraživački novinar i bez puno para.

– “Vranjske” oporvgavaju tezu da se bez para ne može baviti istraživačkim novinarstvom. Ako se novinar potrudi može da se dođe do nekih rezultata. Mi se borimo sa pretnjama i živimo sa junacima naših priča – rekao je Lazić.


Druga debata bila je posvećena izazovma u istraživačkom novinarstvu, a pored pomenutih prisutnima u sali niškog Univerziteta obratili su se i glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević i Lidija Kujundžić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Prva debata bila je posvećena lokalnim medijima, dok je na poslednjoj, trećoj debati bilo reči o moderiranju komentara i internet medijima.

 

www.juznevesti.com

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano