FotoVazduh

Hram Svetog Save ne vidi se od zagađenja

23. jan 2020.
Hram Svetog Save u magli i posle nje; foto: CINS
Prekomerno zagađenje u Beogradu početkom 2020. godine doprinelo je da se Hram Svetog Save ne vidi. Fotografije CINS-a pokazuju kako Hram izgleda kada je vidljivost veća, odnosno zagađenje manje, i obrnuto.
Povlačenjem graničnika vidi se razlika između 5. januara 2020. (levo) kada je zagađenje bilo nisko i 3. januara kada je Beograd bio zagađen (desno)

Trećeg dana 2020. Hram Svetog Save nije mogao da se vidi sa jedne od zgrada u beogradskom naselju Vračar, odakle je inače to moguće. Slično je bilo i na ulicama, ljudi i drveće jedva su se nazirali, a takve slike uz pompezne naslove brzo su se našle i u medijima.

Tog dana je u centralnoj beogradskoj opštini Stari grad koncentracija PM10 bila skoro tri puta veća od dozvoljene – 141µg/m3, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), ovlašćene da meri kvalitet vazduha u Srbiji. Trend se nastavio i dnevne dozvoljene količine PM10 u Beogradu u prve tri nedelje januara nisu prekoračene samo tri dana.

Crveno upozorenje o štetnom vazduhu pojavilo se na mobilnoj aplikaciji Air Visual, koja u realnom vremenu prikazuje nivo zagađenosti svuda u svetu, a slično je pokazao i sajt Gradskog zavoda za javno zdravlje – BEOEKO koji takođe meri kvalitet vazduha. 

Ipak, Beograd nije jedini grad u zemlji koji je svakodnevno zagađen PM10 česticama. CINS-ovo istraživanje pokazuje da je ovo samo ekstreman slučaj zagađenja koje je poslednjih godina daleko od dozvoljenog. Više o tome čitajte OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano