FotoVazduh

Hram Svetog Save ne vidi se od zagađenja

23. jan 2020.
Hram Svetog Save u magli i posle nje; foto: CINS
Prekomerno zagađenje u Beogradu početkom 2020. godine doprinelo je da se Hram Svetog Save ne vidi. Fotografije CINS-a pokazuju kako Hram izgleda kada je vidljivost veća, odnosno zagađenje manje, i obrnuto.
Povlačenjem graničnika vidi se razlika između 5. januara 2020. (levo) kada je zagađenje bilo nisko i 3. januara kada je Beograd bio zagađen (desno)

Trećeg dana 2020. Hram Svetog Save nije mogao da se vidi sa jedne od zgrada u beogradskom naselju Vračar, odakle je inače to moguće. Slično je bilo i na ulicama, ljudi i drveće jedva su se nazirali, a takve slike uz pompezne naslove brzo su se našle i u medijima.

Tog dana je u centralnoj beogradskoj opštini Stari grad koncentracija PM10 bila skoro tri puta veća od dozvoljene – 141µg/m3, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), ovlašćene da meri kvalitet vazduha u Srbiji. Trend se nastavio i dnevne dozvoljene količine PM10 u Beogradu u prve tri nedelje januara nisu prekoračene samo tri dana.

Crveno upozorenje o štetnom vazduhu pojavilo se na mobilnoj aplikaciji Air Visual, koja u realnom vremenu prikazuje nivo zagađenosti svuda u svetu, a slično je pokazao i sajt Gradskog zavoda za javno zdravlje – BEOEKO koji takođe meri kvalitet vazduha. 

Ipak, Beograd nije jedini grad u zemlji koji je svakodnevno zagađen PM10 česticama. CINS-ovo istraživanje pokazuje da je ovo samo ekstreman slučaj zagađenja koje je poslednjih godina daleko od dozvoljenog. Više o tome čitajte OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend