AktuelnoProjektiFunkcioneri

Državna administracija glavni izvor korupcije

19. feb 2009.
Predsednik opštine Inđija Goran Ješić izjavio je danas u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) da je državna administracija glavni izvor korupcije i ocenio da najviše korupcije ima u domenu izdavanja građevinskih dozvola

Obraćajući se kao predavač učesnicima NUNS-ovog projekta „Istraživanje rada lokalnih samouprava u Srbiji“ koji se sprovodi u okviru programa istraživačkog novinarstva, Ješić je ocenio da sa visokim stepenom centralizacije raste i korupcija. Prema njegovim rečima, jedno od rešenja za suzbijanje korucpcije je dostupnost informacija od javnog značaja i uvođenje elektronske uprave.


U Centru za istraživačko novinarstvo održana prva edukativna radionica za novinare iz više gradova sa temom kako precizno utvrditi rad lokalne samouprave, čiji su rad mogli pratititi svi zainteresovani mediji.


„Novinari širom Srbije u narednom periodu skeniraće budžete opština, javne nabavke i prikupljati podatke nakon čega biti upoređeni podacina osnovu kojih će se videti koja opština najviše troši“, kazao je direktor Centra Đorđe Padejski objašnjavajući suštinu i cilj projekta. Projekat su podržali poverenik za informacije od javnog značaja, nevladina organizacija Transparentnost Srbija, kao i Balkanski fond za demokratiju koji je i donator.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

19. okt 2023.
Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva u oblasti zloupotrebe javnih sredstava, prijavite se na trening koji organizuju CINS i Transparentnost Srbija.
24. mar 2023.
Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva, prijavite se na trening koji organizuju CINS i Transparentnost Srbija.
28. sep 2021.
Na koja radna mesta odlaze javni funkcioneri nakon državnog posla mladog novinara Ilije Živkovića najbolja je istraživačka priča objavljena u sklopu ovogodišnje CINS-ove škole novinarstva. Drugu nagradu dobio je Igor Išpanović koji je otkrio kako vožnja kvadova utiče na zaštićena područja na primeru Fruške gore.
17. maj 2021.
Bespravna gradnja u zaštićenom području, seča plavnih šuma na obalama Tise i zagađenje vazduha u Beočinu – teme su tri nagrađene priče polaznica škole Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), nastale u okviru saradnje sa svetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF i Vladom Švedske.