CINS Info kviz

CINS Info kviz #8 - 12.01.2024.

12. jan 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.

Results

Čestitamo! 👏🏻👏🏻👏🏻 Ove nedelje ste bili vrlo dobro informisani. Nastavite da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!
Žao nam je, ove nedelje niste bili dovoljno dobro informisani. ☹️ Savetujemo da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!

#1. Generalštab Srbije poslao je predlog predsedniku Republike za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka. Predlog je da vojni rok traje koliko dugo?

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu ka predsedniku Srbije, kao vrhovnom komandantu, a potom kroz širu raspravu ka Narodnoj skupštini, da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, odnosno da se ponovo reaktivira zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka. Vučević je za televiziju Hepi rekao da Ministarstvo predlaže da vojni rok ne traje duže od četiri meseca, prenosi N1.

#2. Brat Darka Šarića, Duško, se prethodne nedelje:

Duško Šarić predao se srpskoj policiji, nakon čega je sproveden u posebnu pritvorsku jedinicu, saznaju „Vijesti“. Njegov branilac, advokat Radoslav Baćović „Vijestima“ je saopštio da se Šarić dobrovoljno stavio na raspolaganje pravosudnim organima Srbije.

#3. Na dan Božića polomljen je izlog jednog udruženja u centru Beograda. Koje udruženje je u pitanju?

Prajd Info Centar u Beogradu je ponovo napadnut u nedelju, kada je polomljen izlog na ulazu u prostorije, piše RSE. Kako su saopštili iz Beograd Prajda, po prvi put posle pet godina i desetina pokušaja u potpunosti je polomljen izlog na dan kada većina građana Srbije slavi pravoslavni Božić.

#4. Epidemija koje bolesti je prijavljena u Beogradu?

U Srbiji je zabeleženo 909 slučajeva obolelih od velikog kašlja, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, rečeno je za NIN u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Zbog širenja slučajeva velikog kašlja u Beogradu je krajem decembra prijavljena epidemija.

#5. Članovi koje redakcije su prethodne nedelje kolektivno napustili medij u kom su radili?

Članovi kolegijuma i redakcije NIN-a su dali otkaze novoj vlasnici nedeljnika Jeleni Drakulić Petrović, piše Nova. Tim povodom javnosti su uputili saopštenje. „Nova vlasnica NIN d.o.o. Jelena Drakulić Petrović najavila je promenu koncepcije nedeljnika NIN, ali nas nije uverila da ćemo svoj posao moći i dalje da radimo kako smo dosad činili – beskompromisno i rukovodeći se isključivo imperativima profesionalnog novinarstva“, navodi se u saopštenju koje su potpisali članovi kolegijuma i redakcija nedeljnika NIN.

#6. Koji političar je prošle nedelje tvrdio da su ga tukli pripadnici BIA?

Lider Republikanske stranke Nikola Sandulović uhapšen je 3. januara i kako navodi njegov advokat Čedomir Stojković, brutalno prebijen u prostorijama Bezbednosno-informativne agencije (BIA), prenosi Nova.

#7. Da li Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula postupak protiv SNS-a zbog kol centra?

Agencija za sprečavanje korupcije je na osnovu odgovora Srpske napredne stranke, CEROB-a i agencije za hostese M&J Lady odlučila da ne pokrene postupak protiv naprednjaka. Kako su naveli u rešenju ne raspolažu dokazima kojima bi nesumnjivo mogli da utvrde da li je u konkretnom slučaju prekršen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, o čemu smo detaljnije pisali OVDE.
Finish

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dule markovic
dule markovic
14 jan 2024 02:16

Kakva je opšta situacija, čovek može samo da zanemi. Dakle, nemam komentara!

Povezano

11. jul 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u zemlji i svetu u proteklih sedam dana.
27. jun 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
21. jun 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
14. jun 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.