CINS Info kviz

CINS Info kviz #7 - 15.12.2023.

15. dec 2023.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.

Results

Čestitamo! 👏🏻👏🏻👏🏻 Ove nedelje ste bili vrlo dobro informisani. Nastavite da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!
Žao nam je, ove nedelje niste bili dovoljno dobro informisani. ☹️ Savetujemo da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!

#1. Novogodišnji vatromet u Beogradu neće biti organizovan. Novac koji je bio namenjen za vatromet biće uplaćen kome?

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić najavio je da ove godine neće biti organizovanog novogodišnjeg vatrometa u Beogradu, te da će novac koji je namenjen za vatromet biti uplaćen društvima za zaštitu životinja, prenosi Danas.

#2. Do kada traje izborna tišina u Srbiji?

Tačno u ponoć (noć između četvrtka i petka) počela je izborna tišina uoči republičkih, pokrajinskih, beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, u 20 časova, piše Blic. Izborna tišina je period tokom koga je u medijima i na javnim skupovima zabranjeno da se objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate. Izborna tišina počinje 48 sati pre izbornog dana i traje do zatvaranja biračkih mesta.

#3. Prošlu nedelju obeležile su vesti o lažnim bombama u kojim institucijama?

Više škola u Beogradu je dobilo dojave o bombama. Vlada Srbije je saopštila da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete predložiti novi Protokol o postupanju u ovakvim situacijama u obrazovno-vaspitnim ustanovama u cilju osiguravanja potpune bezbednosti svih koji borave u školi, kao i kontinuiteta nastavnog procesa, piše Danas.

#4. Koja TV voditeljka je dovela u studio svoju petogodišnju ćerku, pred kojom su gosti govorili o detaljima dvostrukog ubistva u Severnoj Makedoniji, gde je jedna od žrtava bila i četrnaestogodišnja devojčica?

Novosadska novinarska škola podnela je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije zbog sadržaja emitovanog na Televiziji Pink, piše 021.rs. Gosti su, između ostalog, pred maloletnom ćerkom voditeljke Jovane Jeremić govorili o „morbidnim detaljima“, „motivima ubistva“, „overavanju od narkotika“, „skidanju skalpa“, „lokaciji leša“ i „pucanju u mrtvo telo“, uz poziv osumnjičenom da „izvrši samoubistvo“.

#5. Da li je SNS prijavio troškove kol centra u preliminarnom izveštaju o troškovima izborne kampanje?

Srpska napredna stranka nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije troškove rada kol centra u preliminarnom izveštaju o troškovima izborne kampanje. Više o tome čitajte OVDE.

#6. Kako se zove prva sezona CINSovog istraživačkog podkasta „Tragovi“ posvećenog masovnim ubistvima u Srbiji?

Podkast „Tragovi“ je prvi istraživački podkast serijal u Srbiji. U prvoj sezoni „Zao čas“ govorimo o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, kao i o masovnom ubistvu u Malom Orašju i Duboni koje se dogodilo samo dan kasnije. Sve epizode su odmah dostupne OVDE.

#7. Nakon masovnog ubistva Uroš Blažić je osuđen na kaznu od 55.000 dinara. Zbog čega mu je izrečena ova kazna?

U decembru 2021. godine, Blažiću je policija pisala prijavu jer se potukao sa majstorom koji je radio na njegovoj kući. Sud ih je prvo obojicu oslobodio krivice, ali se MUP na takvu odluku žalio. U avgustu, tri meseca nakon masovnog ubistva, obojica su osuđeni na novčane kazne. Tako je Blažić osuđen da plati 55 hiljada dinara. Kako su prolazili raniji slučajevi na sudu protiv Uroša Blažića čitajte OVDE.
Finish

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano