CINS Info kviz

CINS Info kviz #14 - 1.3.2024.

01. mar 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.

Results

Čestitamo! 👏🏻👏🏻👏🏻 Ove nedelje ste bili vrlo dobro informisani. Nastavite da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!
Žao nam je, ove nedelje niste bili dovoljno dobro informisani. ☹️ Savetujemo da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!

#1. Kako se završila istraga protiv policajke iz Valjeva koja je uhapšena zbog sumnje da je odala tajnu informaciju MUP-a u vezi sa nesrećom koju je izazvao predsednikov kum?

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović, koja je uhapšena zbog sumnje da je odala informaciju MUP-a o tome da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću, oslobođena je presudom Višeg suda u Valjevu, piše NIN.

#2. Protiv koga su roditelji ubijenih u Malom Orašju i Duboni podneli krivičnu prijavu prošle nedelje?

Saša Panić, Milosav Todorović i Stefan Marković iz Dubone podneli su krivičnu prijavu protiv Biljane Blažić, majke Uroša Blažića (22) koji je 4. maja prošle godine počinio brutalna ubistva u Duboni i Malom Orašju, saznala je Nova.rs. Pre nego što je policija uhapsila Uroša Blažića zbog masovnih ubistava, protiv njega je godinama podnosila prijave. O tome kako su institucije u tim slučajevima reagovale objavio je ranije CINS.

#3. Zbog čega se načelnik beogradske policije Veselin Milić našao u fokusu javnosti prošle nedelje?

Ministar policije Bratislav Gašić odlikovao je na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 220 godina bitke kod Drlupe, istaknute pojedince, među kojima je najviše priznanje dobio pomoćnik direktora policije i načelnik PU grad Beograd Veselin Milić, piše Danas. Milić je široj javnosti poznat kao pripadnik MUP-a koji je pokazao spisak učenika „Ribnikara“, napravljen od strane izvršioca masovnog ubistva. O masovnim ubistvima koja su se desila u maju prošle godine slušajte u podkastu Tragovi.

#4. Iz koje okolne države dolazi organizovana grupa koja je osmislila prevaru prodaje debitnih kartica sa likom Donalda Trampa, koja je onima, koji je poseduju, obećavala milionsku zaradu?

Istraživanje Radio slobodne Evrope pokazalo je da je organizovana grupa iz Severne Makedonije prodavala proizvode sa likom Donalda Trampa, uz obećanje da će oni vredeti milione nakon što Tramp ponovo dođe na vlast. Međutim, sve je bila prevara. Više o tome čitajte u RSE istraživanju.

#5. Sa kim se povezuju avio kompanije koje je direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije skinuo sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera?

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera skinuo tri kompanije – dve u suvlasništvu Željka Mitrovića i jednu u vlasništvu Nikole Petrovića, piše N1.

#6. Ko je prema konačnom izveštaju ODIHR-a dominirao celokupnom kampanjom?

Celokupna kampanja, u kojoj je dominirao aktuelni predsednik, bila je okarakterisana oštrijom polarizacijom, agresivnom retorikom, ličnom diskreditacijom, verbalnim zlostavljanjem i zapaljivom retorikom, prenosi N1.

#7. Da li je ODIHR u svoj konačni izveštaj uvrsio neko CINS-ovo istraživanje?

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine. Više o tome čitajte OVDE.
Finish

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano