CINS Info kviz

CINS Info kviz #11 - 02.02.2024.

02. feb 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.

Results

Čestitamo! 👏🏻👏🏻👏🏻 Ove nedelje ste bili vrlo dobro informisani. Nastavite da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!
Žao nam je, ove nedelje niste bili dovoljno dobro informisani. ☹️ Savetujemo da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!

#1. Ko je ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2023?

Dobitnik Ninove nagrade za 2023. je Stevo Grabovac za roman „Poslije zabave“. Žiri, u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović, piše RTS.

#2. Zbog čega je prošle nedelje priveden beogradski advokat Čedomir Kokanović?

Osnovno javno tužilaštvo navodi da je u petak uhapšen Čedomir Kokanović, advokat iz Beograda. OJT kaže da se privedeni sumnjiči za dva krivična dela i to ometanje pravde i proganjanje Vladimira Beljanskog, advokata u Novom Sadu i predsednika Advokatske komore Vojvodine, prenosi 021.

#3. Prošle nedelje počelo je suđenje roditeljima Koste K. koji je pucajući u OŠ Vladislav Ribnikar ubio 9 osoba. Pored njih kome će se još suditi u ovom postupku?

Osim roditelja, na optužnici su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba, u koji je prema navodima tužilaštva, prvookrivljeni Vladimir Kecmanović odvodio svog maloletnog sina da vežba pucanje na pokretnim metama, piše N1. Više o masovnim ubistvima koja su se dogodila prošlog maja u Srbiji slušajte u CINS-ovom podkast serijalu Tragovi.

#4. Na kom mestu se nalazi Srbija po najnovijem Indeksu percepcije korupcije koji izrađuje Transparency International?

Srbija je u rangiranju za 2023. godinu zadržala indeks 36, ali je na listi pala za tri mesta, na 104. poziciju. To je najlošija ocena i pozicija Srbije u poslednjih 12 godina, prenosi Transparentnost Srbija.

#5. Od koje bolesti su preminule najmanje 4 bebe u Srbiji?

U Institutu za majku i dete dosad su umrle četiri bebe od velikog kašlja, dok je jedno dete u teškom stanju i nalazi se na respiratoru, naveo je dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike u tom Institutu, prenosi Danas.

#6. Evropski parlamentarci tražili su od Evropske komisije da pokrene međunarodnu istragu zbog kog događaja u Srbiji?

Poslanici Evropskog parlamenta iz Evropske narodne partije (EPP), Zelenih i Socijaldemokrata (S&D) uputili su pismo predsednici Evropske komisije, komesaru za proširenje i visokom predstavniku EU za spojlnu politiku i bezbednost, u kom traže da se pokrene međunarodna istraga parlamentarnih, pokrajniskih i lokalnih izbora pod okriljem OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, piše EWB.

#7. CINS je objavio novi dokumentarni video u kome se govori o sudbini Miodraga Živkovića, čoveka kome je oduzeto imanje, da bi se izgradio koji rudnik?

Miodragu Živkoviću iz sela Slatina u okolini Bora oduzete su šume i njive od kojih je živeo da bi kineska kompanija Ziđin Majning izgradila rudnik Čukaru Peki. Za važne projekte koji su od javnog interesa država može da odobri da se građanima oduzme imovina uz novčanu nadoknadu. Više o tome sazajte u novom CINS-ovom dokumentarnom filmu „Oduzeta zemlja“.
Finish

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.
09. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
25. apr 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
18. apr 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.