AktuelnoBorba protiv korupcije

CHATvrtak: Izrada i (ne)donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije

23. feb 2016.
Nakon uspešno održana četiri CHATvrtka, koalicija prEUgovor organizuje novi neformalni dijalog stručne javnosti zainteresovane za sprovođenje politika iz oblasti pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24).

Koalicija prEUgovor vas poziva da prisustvujete petom po redu CHATvrtku – neformalnom dijalogu stručne javnosti zainteresovane za sprovođenje politika iz oblasti pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24) – koji će biti održan u Medija centru u četvrtak, 25. februara 2016. godine, sa početkom u 11 časova.

Glavna tema petog CHATvrtka biće kritički osvrt na proces (ne)usvajanja novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korpucije, kao i na ključne odredbe Nacrta ovog zakona. Iako je po Akcionom planu za sprovođenje antikorupcijske strategije izrada Nacrta zakona o Agenciji trebalo da bude završena još u septembru 2014. godine, to se još uvek nije dogodilo.

Govornici na petom prEUgovor CHATvrtku će biti:
Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija, član Radne grupe za izradu zakona
Marijana Obradović, pomoćnica direktorke Agencije za borbu protiv korupcije

Na petom prEUgovor CHATvrtku će se diskuskutovati o tome:

Kako je tekao proces izrade Nacrta zakona u okviru Radne grupe?
Koje odredbe novi Zakon mora da sadrži da bi omogućio efektivniji rad Agencije?
U kojoj meri su ispunjeni strateški planovi u oblasti borbe protiv korupcije?
Postoji li politička volja za borbu protiv korupcije u Srbiji?

Panel diskusija se održava neposredno nakon konferencije Transparentnosti Srbija na kojoj će biti predstavljen Alternativni izveštaj o sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije za 2015. godinu (oblasti političkih aktivnosti, javnih finansija, privatizacije i prevencije korupcije).

Diskusija će biti održana na srpskom jeziku, uz obezbeđen prevod na engleski. CHATvrtak se održava u skladu sa Četam haus pravilom – dozvoljeno je izveštavanje o sadržaju diskusije, ali bez citiranja učesnika diskusije. Nije dozvoljeno snimanje kamerom, diktafonom, ni fotoaparatom.


Zbog ograničenog broja mesta, molimo vas da potvrdite učešće najkasnije do srede, 24. februara u 17 časova mejlom na preugovor@gmail.com. Koalicija prEUgovor zadržava pravo da primljenu prijavu odbije u nedostatku slobodnih mesta i u slučaju da delokrug rada institucije/organizacije koja je poslala prijavu ne pokriva teme u okviru pomenutih pregovaračkih poglavlja.

Koaliciju prEUgovor čine: Akcija protiv trgovine ljudima – ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici i Tviter nalogu.

 

Realizaciju projekta finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs)

 

 

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano