AktuelnoPritisci na novinare

BUKA TV :Tamo gdje vladaju tajkunsko-politički moćnici, novinari završavaju u zatvoru

16. dec 2014.
Pogledajte novu emisiju iz ciklusa BUKA na temu istraživačkog novinarstva kod nas i u regiji.

U novom izdanju, televizijska emisija Buka bavi se temom istraživačkog novinarstva u našem društvenom kontekstu? Sa gostima iz regije razgovaramo o tome kako izleda baviti se ovom vrstom novinarstva u neuređenim sistemima, u kojima se novinarima ne garantuje zaštita i u kojima njihove priče rijetko dobivaju željeni epilog.

Urednik i voditelj Aleksandar Trifunović razgovara sa kolegama novinarima, Rajnom Radosavljević sa Alternativne televizije, Brankom Čečenom, direktorom Centra za istraživačko novinarstvo Srbije i Slobodanom Georgievim iz BIRN-a.


Branko Čečen kaže da u Srbiji nikada nije bilo više istraživačkog novinarstva, ali da se to ne može smatrati uspjehom, jer ga ranije nije bilo nikako. Dok sa jedne strane ima premalo istraživačkog novinarstva, sa druge strane kriminala i korupcije čime ima previše.

„Na zapadu imaju obrnutu situaciju. Oni imaju bolje uslove za rad i državne sisteme koji ih štite, ali u tim istim zemljama je teže pronaći teme kojima bi se novinari bavili, jer sistem bolje funkcioniše, pa je teže baviti se korupcijom i kriminalom. S druge strane, mi imamo mnogo teže uslove za rad i nismo uopšte zaštićeni, a na svakom koraku imamo teme.“

Rajna Radosavljević kaže da u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj nema dovoljno istraživačkog novinarstva.“ Mediji su zaokupljeni senzacionalističkim sadržajima, crnim hronikama, dok je za ozbiljne istraživačke tekstove prije svega potreban stručan i iskusan kadar koji će uložiti mnogo vremena i truda kako bi se neka priča izgurala do kraja. To rijetko koji medij može sebi priuštiti.“

Slobodan Georgiev kaže da su nekada očekivanja nerealna, u smislu da se od novinara očekuje ne samo da napiše tekst, već da dovedu određeni slučaj na sud.


Poredeći istraživačko novinarstvo kod nas i na Zapadu, on kaže da novinari ovdje rizikuju mnogo više nego novinari u sređenim društvima.

„Ta vrsta novinarstva je dragulj u kruni novinarstva, koji može da dovede do toga da neki moćni ljudi snose odgovornost za loša djela. Ali kada stavite to u naš kontekst, gdje vladaju tajkunsko-politički moćnici, gdje vas sistem ne štiti, prije će se desiti da novinar završi na sudu, nego da ta priča dobije pravičan epilog.“

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano