AktuelnoPolitičke partije

Agencija neće da ispituje navode Rudolfa Đulijanija o poseti Beogradu

05. dec 2016.
Đulijani u poseti Beogradu 2012. godine. Foto: Fejsbuk, stranica SNS-a
Pred izbore 2012. godine Đulijani se u javnosti pojavljivao sa funkcionerima Srpske napredne stranke, uključujući Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Kasnije je izjavio da je njegov dolazak platila neimenovana londonska firma. 

Agencija za borbu protiv korupcije neće proveravati navode Rudolfa Đulijanija da je njegov boravak u Srbiji pred izbore 2012. godine platila firma iz Londona. Đulijani je ovu izjavu dao za američki CNN, u novembru 2016. godine, ali je i ranije spominjao da je posetu platila kompanija koju nije imenovao.

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka rekao je da ga je ta kompanija i pozvala u Beograd, gde je davao savete o mogućnostima za ekonomski razvoj.

Tokom boravka u glavnom gradu Srbije Đulijani se u javnosti pojavljivao u društvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, koji je tada bio kandidat za gradonačelnika Beograda. Njihova Srpska napredna stranka (SNS) platila je neke od troškova tokom Đulijanijeve posete.

U okviru kontrole finansiranja izborne kampanje 2012. godine, Agencija je proveravala te troškove, ali u odgovoru koji su Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poslali u novembru 2016. godine navode da nisu došli “do relevantnih podataka i dokaza da je bilo koja kompanija iz inostranstva finansirala usluge u vezi sa posetom Rudolfa Đulijanija.”

Iz Agencije napominju da ne samo da nisu proveravali Đulijanijeve navode nego ih i ne planiraju proveravati, pošto je kontrola izveštaja o troškovima izborne kampanje SNS-a za tu godinu završena.

Nemanja Nenadić
iz organizacije Transparentnost kaže da ne postoji zakonska prepreka da Agencija vrši proveru i nakon što je kontrola sprovedena.

“Ako ima novih, važnih informacija, kontrola uvek može da se nastavi”, objašnjava Nenadić i dodaje da ukoliko Agencija nije ranije bila upoznata sa navodima iz Đulijanijeve izjave, da bi trebalo da ih proveri.

Agencija u odgovoru CINS-u takođe navodi kako je tokom vršenja kontrole o Đulijanijevoj poseti utvrđeno da su svi troškovi plaćeni i prikazani u izveštaju.

Ipak, upravo dokumentacija Agencije opovrgava ovu njihovu tvrdnju.

U tekstu o prikrivanju troškova izborne kampanje, objavljenom u martu ove godine, CINS je pisao i o Đulijanijevoj poseti. Dokumentacija koju je Agencija tada dostavila CINS-u pokazuje da SNS nije prijavila sve troškove – izostavili su informaciju da je sa 105.000 dinara plaćen VIP salon koji je Đulijani koristio na aerodromu Nikola Tesla.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano