AktuelnoPolitičke partije

Agencija neće da ispituje navode Rudolfa Đulijanija o poseti Beogradu

05. dec 2016.
Đulijani u poseti Beogradu 2012. godine. Foto: Fejsbuk, stranica SNS-a
Pred izbore 2012. godine Đulijani se u javnosti pojavljivao sa funkcionerima Srpske napredne stranke, uključujući Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Kasnije je izjavio da je njegov dolazak platila neimenovana londonska firma. 

Agencija za borbu protiv korupcije neće proveravati navode Rudolfa Đulijanija da je njegov boravak u Srbiji pred izbore 2012. godine platila firma iz Londona. Đulijani je ovu izjavu dao za američki CNN, u novembru 2016. godine, ali je i ranije spominjao da je posetu platila kompanija koju nije imenovao.

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka rekao je da ga je ta kompanija i pozvala u Beograd, gde je davao savete o mogućnostima za ekonomski razvoj.

Tokom boravka u glavnom gradu Srbije Đulijani se u javnosti pojavljivao u društvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, koji je tada bio kandidat za gradonačelnika Beograda. Njihova Srpska napredna stranka (SNS) platila je neke od troškova tokom Đulijanijeve posete.

U okviru kontrole finansiranja izborne kampanje 2012. godine, Agencija je proveravala te troškove, ali u odgovoru koji su Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poslali u novembru 2016. godine navode da nisu došli “do relevantnih podataka i dokaza da je bilo koja kompanija iz inostranstva finansirala usluge u vezi sa posetom Rudolfa Đulijanija.”

Iz Agencije napominju da ne samo da nisu proveravali Đulijanijeve navode nego ih i ne planiraju proveravati, pošto je kontrola izveštaja o troškovima izborne kampanje SNS-a za tu godinu završena.

Nemanja Nenadić
iz organizacije Transparentnost kaže da ne postoji zakonska prepreka da Agencija vrši proveru i nakon što je kontrola sprovedena.

“Ako ima novih, važnih informacija, kontrola uvek može da se nastavi”, objašnjava Nenadić i dodaje da ukoliko Agencija nije ranije bila upoznata sa navodima iz Đulijanijeve izjave, da bi trebalo da ih proveri.

Agencija u odgovoru CINS-u takođe navodi kako je tokom vršenja kontrole o Đulijanijevoj poseti utvrđeno da su svi troškovi plaćeni i prikazani u izveštaju.

Ipak, upravo dokumentacija Agencije opovrgava ovu njihovu tvrdnju.

U tekstu o prikrivanju troškova izborne kampanje, objavljenom u martu ove godine, CINS je pisao i o Đulijanijevoj poseti. Dokumentacija koju je Agencija tada dostavila CINS-u pokazuje da SNS nije prijavila sve troškove – izostavili su informaciju da je sa 105.000 dinara plaćen VIP salon koji je Đulijani koristio na aerodromu Nikola Tesla.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

30. maj 2024.
U nedelju 2. juna građani širom Srbije biraće predstavnike u lokalnim parlamentima. Evo ko se i gde takmiči za glasove građana.
27. maj 2024.
Tri aviona koja su početkom 2022. godine sletela u Beograd nosila su robu vrednu skoro tri miliona evra. Iako stranke u Srbiji inače ne uvoze stvari iz inostranstva, ovu robu uvezla je vladajuća Srpska napredna stranka. CINS i OCCRP otkrivaju šta se krije iza ovog neuobičajenog uvoza i veze kontroverznog rumunskog biznismena sa firmom koja je robu izvezla.
17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.
30. apr 2024.
Pred ponovljene izbore za odbornike u Beogradu pogledajte kakve su, po opštinama, rezultate ostvarile liste koje su se kandidovale na prošlogodišnjim izborima.