ĆopićIstraživačke pričeLicnostProjektiŠarić
28. feb 2012.

Zoran Ćopić: veza mafije, krupnog biznisa i banaka

 

Partneri: švercer kokaina, švercer cigareta, ugledni biznismeni i bivši ministar


Ponovo, nije samo Darko Šarić bio privučen onim što je Ćopić imao da ponudi.

Mreža firmi koju je Ćopić izgradio, kao i desetine miliona evra koje su se preko računa ovih preduzeća kretale, privukla je partnere iz svih sfera: ljude iz kriminala, poznate biznismene, pa i političare.

Istraživanjem Ćopićevih delatnosti, novinari Centra za istraživačko novinarstvo su, između ostalog, došli do imena sledećih ljudi i kompanija koji su sa njim bili u velikim poslovima:
Hapšenje Antona Stanaja

+ Stanaj porodica (“Rokšped”), biznis i šverc cigareta: Većinu svojih preduzeća Ćopić je kupio u partnerstvu sa kompanijom “Rokšped” iz Podgorice, najvećim distributerom cigareta za Crnu Goru i ovlašćenim prodavcem vozila „audi“ i „folksvagen“. Koristili su i “ćerke firme” podgoričkog “Rokšpeda”, osnovane u Srbiji: “Rokšped” i “Europamont” iz Novog Sada.

“Rokšped” je u Srbiji, u partnerstvu sa Ćopićem i samostalno, kupio udele u sledećim preduzećima: “Agrovojvodina”, “Industrija kotrljajućih ležajeva”, “Agrocoop”, “Zmaj”, “Stanišić”, “Banat seme”, “Mlinpek”, “Erdevik”, “Šećer +”, “M.E.A” i “Panonliv”.

Vlasnik “Rokšpeda” je Roko Stanaj, čiji sin Anton je uhapšen u septembru 2007. godine na beogradskom aerodromu i optužen da je organizacijom međunarodnog šverca cigareta zaradio najmanje 20 miliona evra. On je osuđen u maju 2011. godine na 6 i po godina zatvora i novčanu kaznu, a uporedo sa presudom sud mu je odobrio i jemstvo koje je uplatio da sačeka kaznu na slobodi. Odmah je odleteo kući za Podgoricu.

Nikada nije pokrenuta finansijska istraga, pa nije utvrđeno gde je ulagan novac od šverca cigareta i da li je možda završio u privatizaciji.

U optužnici se navodi da je Erik Karačonji, koji je za Antona Stanaja sakupljao novac od dilera koji su prodavali cigarete po ulici, 15. maja 2007. godine predao Ćopiću na ruke 20.000 evra. Ćopić je, u intervjuu Centru za istraživačko novinarstvo, rekao da je u pitanju bila “pozajmica od njegovog prijatelja Stanaja”.

+ Bogdan Rodić, biznismen: Poslovni putevi Ćopića su se više puta ukrštali i sa Bogdanom Rodićem, poznatim srpskim biznismenom.

Njih dvojica su postali partneri u privatizaciji kompanije “Zmaj”, decembra 2006. godine. Imovina ove firme je stavljena pod hipoteku kako bi se dobile bankarske garancije u vrednosti od 5,7 miliona evra za druga preduzeća koja su u Rodićevom vlasništvu. Ovaj novac je korišćen i za učešće u privatizaciji “Vršačkih Vinograda”. Time je kršen privatizacioni ugovor, ali Agencija za privatizaciju nikada nije reagovala. Priču o privatizaciji Zmaj-a pročitajte ovde.

Ćopić i Rodić su zajedno privatizovali i pomenute “Vršačke Vinograde”. Kupili su ih na tenderu u oktobru 2006. za 5.7 miliona evra, ali je ova privatizacija raskinuta 2009. godine.
Goran Novaković (Foto: Vreme)
 

Goran Novaković (Foto: Vreme)

+ Goran Novaković, bivši ministar energetike: Čak se i bivši ministar energetike, Goran Novaković, našao među Ćopićevim partnerima.

On je sa Ćopićem, Stanajem i Rodićem ušao u konzorcijum koji je kupio fabriku “Zmaj”. Novaković je bio ministar u Đinđićevoj vladi, u peridu 2001.–2002. godine. Rekao je za CINS da ga je Rodić povezao sa Ćopićem.

+ Miloš Hamović, sin trgovca energijom Vuka Hamovića: Prema navodima optužnice iz BiH, Ćopić je tokom 2009. godine dogovorio transfer od preko 250.000 evra sa Milošem Hamovićem, tridesetdvogodišnjim sinom Vuka Hamovića i drugim neimovanim osobama iz firmi “Eurotrade Holdings Limited” sa Britanskih devičanskih ostrva, “Pacific LC Group LLC” iz Delawarea – SAD i “Shine Film Production LTD” sa Kipra.

Vuk Hamović, Milošev otac, vlasnik Grupacije EFT, je pre sedam godina bio pod istragom u BiH. Posebno odeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju pri Tužilaštvu BiH navelo je u svom izveštaju iz 2004. godine kako postoje indicije da je Hamović preko svoje kompanije umešan u zloupotrebu, kada je uz velike provizije davao kratkoročne pozajmice “Elektroprivredi Crne Gore”. Istraga je zaustavljena zbog nedostatka resursa i zato što je Odeljenje za teški privredni kriminal Velike Britanije preuzelo slučaj. Britanski policajci su odlukom glavnog tužioca prekinuli istragu, nakon što su preporučili da se protiv Hamovića podigne optužnica.

Nenad Savić, direktor za komunikacija EFT-a je CIN-u negirao da je Miloš Hamović imao poslove sa Ćopićem.

+ Nikola Dimitrijević, biznismen rođački povezan sa porodicom Karić: Dimitrijević je prodao svoju kompaniju „DTM Relations“ Ćopiću. Preduzeće je zatim iskorišćeno da se preko njega prebaci vlasništvo „Mitrosrema“ na Šarića. Dimitrijević je optužen 2010. godine da je sa Šarićem i Ćopićem prao novac, a zatim je sklopio sporazum sa tužilaštvom po kojem je priznao krivicu i dobio kućni pritvor.

Dimitrijevićev zet je Branko Lazarević, bivši šef kabineta Ministra policije Ivice Dačića. Lazarević je bio i suvlasnik firme „DTM“ od kraja 2006. do sredine 2007. godine, pre nego što je izvršeno krivično delo. Nakon što su dnevne novine „Blic“ objavile da je Lazarević bio povezan sa Šarićem preko kompanije „DTM Relations“, on je premešten iz Dačićevog kabineta u diplomatiju.

+ Enver Moralić, hrvatski biznismen: Policija Bosne smatra da je poslednji Ćopićev korak u operaciji pranja novca za Šarića i druge, za sada nepoznate osobe, trebala da bude prodaja šećerane u Bijeljini koju je, prema navodima optužnice, kupio novcem koji je je dobio od Darka Šarića. Hrvatski biznismen Enver Moralić, koji nije optužen u ovom slučaju, uložio je oko 6 miliona evra u pokretanje proizvodnje u šećerani, a planirao je da preuzme i većinsko vlasništvo. Budući da je Okružni sud u Banjaluci blokirao svu Ćopićevu imovinu, pa i fabriku šećera, Moralić je sada prisiljen da čeka ishod suđenja.

Inače, blokada šećerane proizvela je ogromne gubitke poljoprivrednicima koji žive u tom kraju. Pročitajte priču o njihovoj sudbini ovde.
Miša Dobrić
 

Miša Dobrić

+ Miša Dobrić, generalni direktor “Pinka” u BiH: Dobrić je sa Ćopićem osnovao avio-taksi kompaniju “Avio–rent” 2008. u Bosni. U vlasništvu kompanije se nalazi avion ”Cessna 340 A”, koji vredi oko 160.000 evra.

Dobrić se pojavio na intervjuu koji je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo dao Zoran Ćopić u Banjaluci i objasnio da je Ćopić “jedan od njegovih najvećih prijatelja”.

„Mi se poznajemo 26 godina. On je studirao u Sisku, a ja sam bio u to vreme predstavnik „Koncertne poslovnice Banja Luka“… Naše druženje nije nikada prestalo i nismo se nikada u životu posvađali“, rekao je novinarima Dobrić. „I možeš slobodno da znaš da se ja svojih prijatelja ne odričem, koliko god oni bili u teškoj situaciji. Znači, on je nesumnjivo u najsloženijoj situaciji koju sam ja u životu sreo“.

+ Predrag Ranković, zvani Peconi, kontroverzni biznismen: Ćopić je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo rekao da mu je Predrag Ranković, poznatiji kao Peconi, dugogodišnji prijatelj i da su njihove firme nekada sarađivale.

CINS je otkrio da je Ćopić, preko svoje firme “Sokolac”, u decembru 2008. godine založio “30.000 setvenih jedinica” (oko 60 tona) kukuruza kod firme “Invej“, koja se vodi na Rankovićevog šuraka Srđana Sredojevića. “Invej” mu je na osnovu toga, kako se po ugovoru obavezao, trebalo da isplati između 750 i 900 hiljada evra.

Darinka Pilipović, glavni Ćopićev računovođa, pre njega je radila u Peconijevim firmama. Ona je uhapšena u aprilu 2011. pod sumnjom da je Ćopiću pomogla u zloupotrebi zemljišta firme “Stanišić”.

Dobrić je, u svedočenju pred sudom u Banjaluci, rekao da je Ćopić, dok se nalazio u Bosni, bio u telefonskom kontaktu sa Peconijem, kod koga se raspitivao kakva je situacija u Srbiji u vezi sa prijavama koje je podnela srpska policija.

Lista partnera se ovde ne završava: CINS napominje da su ovo samo neki od Ćopićevih partnera. Više imena, poslovnih veza i informacija možete naći u bazi podataka o Zoranu Ćopiću.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend