AktuelnoĆopićLicnostProjekti

Zoran Ćopić pušten na slobodu

19. jul 2013.
U ponovljenom sudskom postupku u vezi sa pranjem novca, srpski biznismen Zoran Ćopić osuđen je na četiri godine i šest meseci zatvora u Bosni i Hercegovini. Od juče je na slobodi

Veće Okružnog suda u Banjoj Luci osudilo je juče Zorana Ćopića za pranje novca narkobosa Darka  Šarića na četiri godine i šest meseci zatvora. Dragi Nižolu, direktoru Ćopićeve firme Avio Rent, izrečena je kazna od dva meseca zatvora.

 

Ćopić je juče pušten na slobodu. S obzirom da je izrečena kazna manja od pet godina, a Ćopić je u pritvoru već dve godine i tri meseca, pa je zbog zdravstvenih razloga pušten iz pritvora, rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo specijalni tužilac Slobodan Čelić.

 

Ćopiću su izrečene mere zabrane koje predviđaju zabranu napuštanja područja Banje Luke, oduzimanje putnih isprava, uz obavezu da se javlja u nadležnu policijsku stanicu.

 

Tužilac Čelić je rekao da će odlučiti o žalbi kada dobije kopiju presude, ali da se kvalifikacija krivičnog dela nije promenila.

Vrhovni sud Republike Srpske (RS) je sredinom decembra prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Okružnog suda prema kojoj je Ćopić za pranje novca osuđen na pet godina zatvora, dok je Nižol za isto krivično delo, počinjeno iz nehata, osuđen na četiri meseca zatvora.

Zoran Ćopić na suđenju

Kao glavni razlog ukidanja presude Vrhovni sud RS-a je naveo da je presuda donesena na osnovu dokaza pribavljenih tajnim snimanjem telefonskih razgovora između Ćopića i njegovih saradnika koje je izvršeno prema naredbi Specijalnog tužilaštva u Beogradu, a ne prema nalogu tužilaštva iz Banje Luke.

Međutim, Sudsko veće Okružnog suda kojim je predsedavala Olga Pantić je odlučilo da se u ponovljenom postupku ponovo prihvate isti dokazi jer je utvrđeno da su oni pribavljeni u skladu sa Evropskom konvencijom o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima koju je Bosna i Hercegovina (BiH) potpisala, kao i sa ugovorima koje su potpisale BiH i Srbija, a koji se tiču pravne pomoći u krivičnim stvarima.

 

Prema navodima iz presude, Ćopić je od 2008. do polovine 2010. godine oprao veću količinu novca koji je stečen prodajom droge narkobosa Darka Šarića. Navedeno je da je u legalne privredne tokove ubacio više od 4 miliona eura prljavog novca za koji je znao da je zarađen krivičnim delom. Također, dodaje se da je to uradio udruženo sa više osoba, među kojima su Drago Nižol, direktor banjalučkog preduzeća Aviorent, direktor Agrocoopa Ljubo Mrđen koji je još u toku prvog postupka na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na  šest meseci zatvora.

 

Najveći deo novca su uplatile offshore firme Lafino Trade LLC i Mattenico LLC za koje je srpsko tužilaštvo ranije utvrdilo da su u vlasništvu Darka Šarića i njegovog brata Duška.

 

Deo tog novca upotrijebljen je za pokretanje Fabrike šećera u Bijeljini, čiji je većinski vlasnik postalo Ćopićevo preduzeće Agrocoop.

 

Današnjom odlukom banjalučkog suda se od Ćopićevog preduzeća Agrocoop oduzma 51% deonica Fabrike šećera iz Velike Obarske kod Bijeljine. Od ovog preduzeća bit će oduzeto i oko 13 miliona eura jer je Sud utvrdio da se radi o „prljavom novcu“, dok će od Ćopića biti oduzeto i 2.563 eura. Sudsko veće je odlučilo i da se od preduzeća Avio Rent, koje je, takođe, u Ćopićevom vlasništvu, oduzmu avion i cisterna.

 

Ćopićeva i Nižolova odbrana je najavila ponovnu žalbu na ovu presudu.

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano