AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Završen trening CINS-a i Tomson Rojters Fondacije

19. maja 2017.
Nakon intenzivnog petodnevnog treninga učesnici će predložiti teme, a najbolje će dobiti sredstva za istraživanja

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Tomson Rojters Fondacija su u proteklih pet dana održali trening na temu migracija i izbegličke krize na području zapadnog Balkana. Na treningu je učestvovalo 12 novinara iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Poljske.

Novinari CINS-a i britanska novinarka Nadene Ghouri na treningu su obradili širok spektar tema iz oblasti izveštavanja o migracijama, poput intervjuisanja sagovornika koji su bili žrtve traume, objektivnog prenošenja činjenica, trenutne situacije sa migrantima u regionu i problemima sa kojima se novinari suočavaju radeći ovakve priče.

 

Učesnici su mogli da uče i o veštinama i tehnikama istraživačkog novinarstva, kao što su različite faze istraživačkog procesa, napredna onlajn pretraga, elektronska bezbednost i fact-checking. 


Između ostalog, novinari su imali priliku i da posete izbeglički kamp u Obrenovcu, kao i da pogledaju dokumentarni film Mirka RudićaIzmeđu granica“. Predavanje im je održala i Tajana Zadravec predstavnica centra za pomoć izbeglicama Miksalište (Refugee Aid Miksalište).

U narednom periodu svi učesnici treninga će moći da apliciraju za grantove za rad na pričama o migrantima i izbeglicama. Najbolji predlozi sa inovativnim pristupom temi, osim finansijske podrške, dobiće i mentorstvo CINS-a i Tomson Rojters Fondacije.

Neka od pitanja na koja će njihove priče pokušati da daju odgovor su: Da li su izbeglice i migranti sada u rukama krijumčara i trgovaca ljudima? Da li su izloženi eksploataciji? Kakvi su stavovi lokalnog stanovništva prema njima i do čega je dovelo zatvaranje granica?

 

 

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend