AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Završen trening CINS-a i Tomson Rojters Fondacije

19. maj 2017.
Nakon intenzivnog petodnevnog treninga učesnici će predložiti teme, a najbolje će dobiti sredstva za istraživanja

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Tomson Rojters Fondacija su u proteklih pet dana održali trening na temu migracija i izbegličke krize na području zapadnog Balkana. Na treningu je učestvovalo 12 novinara iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Poljske.

Novinari CINS-a i britanska novinarka Nadene Ghouri na treningu su obradili širok spektar tema iz oblasti izveštavanja o migracijama, poput intervjuisanja sagovornika koji su bili žrtve traume, objektivnog prenošenja činjenica, trenutne situacije sa migrantima u regionu i problemima sa kojima se novinari suočavaju radeći ovakve priče.

 

Učesnici su mogli da uče i o veštinama i tehnikama istraživačkog novinarstva, kao što su različite faze istraživačkog procesa, napredna onlajn pretraga, elektronska bezbednost i fact-checking. 


Između ostalog, novinari su imali priliku i da posete izbeglički kamp u Obrenovcu, kao i da pogledaju dokumentarni film Mirka RudićaIzmeđu granica“. Predavanje im je održala i Tajana Zadravec predstavnica centra za pomoć izbeglicama Miksalište (Refugee Aid Miksalište).

U narednom periodu svi učesnici treninga će moći da apliciraju za grantove za rad na pričama o migrantima i izbeglicama. Najbolji predlozi sa inovativnim pristupom temi, osim finansijske podrške, dobiće i mentorstvo CINS-a i Tomson Rojters Fondacije.

Neka od pitanja na koja će njihove priče pokušati da daju odgovor su: Da li su izbeglice i migranti sada u rukama krijumčara i trgovaca ljudima? Da li su izloženi eksploataciji? Kakvi su stavovi lokalnog stanovništva prema njima i do čega je dovelo zatvaranje granica?

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano