AktuelnoSrbija

Zaplena ravna prošlogodišnjoj „Moravi“

09. avg 2010.
Na graničnom prelazu Gradina u mercedesu holandskih državljana turskog porekla Bajraka Jakupa (27) i Čelika Halila (27) otkriveno je sinoć preko 20 kilograma heroina, vrednosti od oko pola miliona evra

Droga je u vidu 39 paketa bila sakrivena u specijalnom napravljenom bunkeru iza naslona zadnjeg sedišta i rezervoara automobila, bila je namenjena tržištu zapadnoevropskih zemalja i to je najveća zaplenjena količina heroina ove godine, kažu u policiji.
„Oni su putovali iz Turske za Holandiju, što je još jedna potvrda funkcionisanja takozvane ‘balkanske rute’ heroina koja prelazi preko našeg regiona, i putem kojim se, prema procenama i američkih bezbednosnih službi, u zapadnoevropske zemlje ilegalno distibira čak 80 odsto ukupne količine heroina iz Avganistana i drugih istočnih zemlja“, izjavio je medijima ministar policije Ivica Dačić.

Prema preciziranim podacima za prošlu godinu, policija je tokom 2009.godine zaplenila nešto više od tone droge, a heroin je učestvovao sa samo 135 kilograma, što govori o relativno slabim akcijama zaplene heroina. Koliko je ova zaplena na Gradini značajna govori i podatak da je tokom čitave prošlogodišnje akcije Morava, u kojoj je bilo angažovano dve hiljade pripadnika MUP-a, koji su u 27 gradova u Srbiji pretresli preko šest stotina lokacija, uhapsili više od pet stotina dilera, zaplenjeno tek 20 kilograma heroina.

Najveća prošlogodišnja akcija hapšenje krijumčara Radovana Laketića, u decembru 2009.godine u Beogradu, rezultiralo je takođe zaplenom 21 kilograma heroina.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano