AktuelnoPritisci na novinare

Zahtev je uredno poslat, a odgovor nije stigao

04. nov 2009.
Odgovor Đorđa Padejskog, iz CINS-a, Saši Paunoviću, predsedniku opštine Paraćin, i Danijeli Radonjić, načelnici opštinske uprave Paraćin

Poštovani g-dine Paunoviću,
Poštovana g-djo Radonjić,

Prema podacima iz zvaničnog Informatora opštine Paraćin na web adresi www.paracin.rs, g-din Radosav Petrović je zadužen da postupa po zahtevima za informacije od javnog značaja. Njemu je 2.oktobra u 15:48 sati na adresu ‘radosav_petrovic@paracin.rs’ upućen email sa preciziranim zahtevom na koji nikada nije odgovoreno. Za svaki slučaj zahtev smo poslali i na zvaničnu kontakt adresu opštine, koja se nalazi na web sajtu i to na mejlove ‘opstinapn@ptt.rs’ i ‘opstinapn@ptt.yu’. Novinari našeg Centra su u nekoliko navrata nakon toga, pokušavali da g-dina Petrovića dobiju telefonom, ali uglavnom nismo mogli da ga pronadjemo.

Pošto nismo uspostavili ama baš nikakav kontakt sa vašom gradskom upravom, nismo ni podneli žalbu povereniku, pa zato nikada nismo mogli ni saopštiti da smo to učinili. Podaci koje imate u informatoru, kao što su zarade funkcionera, nisu bili dovoljni za naše istraživanje, jer se iz njih nije videlo da li je došlo do smanjenja zarada, povećanja ili smanjenja broja zaposlenih i sl., što je zapravo ono što sve opštine redom u Srbiji kriju.

Na prezentaciji projekta u Medija centru u petak 30.oktobra smo precizno naveli da “od četiri opštine nismo dobili nikakav podatak”, gde smo pomenuli da od vaše opštine nikada nismo dobili odgovor, a ne da vi niste hteli da objavite podatke o platama funkcionera i broju zaposlenih. Povereniku smo podneli žalbu protiv Jagodine i nekih drugih gradova i on je u tim slučajevima reagovao.

Pošto ste sada kao predsednik opštine i starešina državnog organa detaljno upoznati sa tim kada je i kako upućen zahtev vašoj opštini, preporučujemo vam da te informacije ponovo proverite sa vašim službenicima i potrudite se da oni ubuduće reaguju na ovakve zahteve, jer je to njihova zakonska obaveza. Zahtev se može uputiti i usmeno i na to ne samo da novinari imaju pravo, nego to pravo ima svaki građanin ove zemlje. Posebno stanovnici opštine Paraćin, pa vas zato molimo da redovno ažurirate vaš informator, jer vam i to proističe iz zakona.

U nadi da ćemo možda naknadno dobiti odgovor na naš zahtev,
Đorđe Padejski, Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano