AktuelnoSrbija

Uskoro oduzimanje imovine kriminalaca

14. maj 2009.
Protiv svih osoba koje su procesuirane za organizovani kriminal biće pokrenute i finansijske istrage po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, najavio je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević u izjavi agenciji “Beta”

Ovaj zakon, koji je stupio na snagu u martu ove godine, omogućava državi da trajno oduzme deo imovine koja premašuje legalne prihode osoba okrivljenih za krivična dela, u koja, između ostalog, spadaju i organizovani kriminal i krivična dela protiv privrede.

Tužilac Radisavljević je rekao da i Stanko Subotić i Sreten Jocić spadaju u grupu onih čija će se imovina proveriti.

Stanko Subotić je novembra 2007. godine pred Specijalnim sudom optužen da je bio organizator grupe koja je sredinom devedesetih švercom cigareta stekla više desetina miliona evra, ali je sudskim organima u Srbiji nedostupan jer se nalazi u Ženevi.

Subotić je vlasnik mnogih firmi regsitrovanih u inostranstvu, a preko kompanije „Emerging Makets Investments APS“, registrovane u Danskoj, upravlja nad kompanijama u Srbiji, među kojima su „D-Trade“, „Famis Co“, „SD-trade“, „City Box“, i „Futura plus“, koja je jedan od najvećih distributera novina u Srbiji.

Biografija Sretena Jocića, u medijima poznatijeg kao Joca Amsterdam, je burna i uključuje hapšenja u više zemalja, kao i odležanu zatvorsku kaznu u Holandiji zbog pucanja na policajca. Protiv njega se trenutno vodi postupak pred Okružnim sudom u Beogradu zbog naručivanja ubistva 1995 godine, a pod istragom je i zbog sumnje da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika „Nacional” Ive Pukanića, u oktobru prošle godine. Za Jocića se u javnosti već godinama sumnja da je jedan od vodećih ’’narko-bosova’’ na Balkanu, ali ove sumnje nikada nisu sudskim putem potvrđene.

Jocić je pred Okružnim sudom u Beogradu, prošlog meseca izjavio da su njegovi mesečni prihodi 600 evra i da nema imovinu regsitrovanu na svoje ime. Prema podacima Agencije za privredne registre, jedina kompanija u Srbiji koja se nalazi u vlasništvu Joce Amsterdama je ’’Hemisfera’’ doo. Ova kompanija je registrovana 2006.godine u Beogradu, upisana delatnost je konsalting i mandžment i već tri godine posluje sa gubicima. Jocić je poslednjih godina stanovao na Dedinju, u Tolstojevoj ulici, u vili koju je iznajmljivao od porodice pokojnog srpskog diktatora Slobodana Miloševića. Trenutno se nalazi u pritvoru.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano