AktuelnoNavijačiSud i tužilaštvo

Ubistvo Vlastimira Miloševića planirano mesecima

20. okt 2017.
Foto: Skrinšot N1 sa mesta ubistva Vlastimira Miloševića
Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva, optuženi su još u oktobru 2016. godine kupili automobil korišćen prilikom ubistva. Slučaj tuče iz 2014. godine pokazuje da je Milošević bio u sukobu sa navijačkom grupom Aleksandra Stankovića - Saleta Mutavog 

Viši sud u Beogradu potvrdio je krajem septembra optužnicu protiv Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, Marka Miljkovića i Mirka Kojića, kojom ih Više javno tužilaštvo tereti za pomaganje u ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. godine, u centru Beograda. Dosadašnja istraga nije otkrila ubicu.


Prema optužnici, optuženi su u periodu od oktobra 2016. godine do dana ubistva kupili automobil Mazda bez registracije, dovezli ga do Beograda, čuvali na nepoznatom mestu i na njega postavili ukradene tablice sa vozila Škoda. Time su pomogli NN licu, koje je auto koristilo prilikom ubistva Miloševića.


Nepoznati saizvršioci su Mazdu prevezli u Đušinu ulicu, u neposrednoj blizini ulaza u zgradu u kojoj je živeo Milošević i tu su čekali ubicu, koji je Miloševića dočekao u ulazu te zgrade.


Ubica je u Miloševića ispalio 10 metaka iz škorpiona sa prigušivačem, ali je ovaj uspeo da istrči iz zgrade na ulicu. Dok je bežao pao je pored tramvajskih šina zbog naglog izliva krvi. Osoba koja je prethodno pucala na njega ga je sustigla i ispalila mu još šest metaka u glavu.


Nakon što je ubica došao do Đušine ulice, gde su ga čekali pomagači, oni su se odvezli do Danteove ulice u kojoj su dan kasnije, oko 20 časova, zapalili vozilo.


Veštačenjem snimaka nadzornih kamera nije bilo moguće utvrditi da li su Belivuk, Miljković i Kojić bili među licima iz Mazde jer „obim identifikacionih karakteristika nije bio dovoljan za komparativno veštačenje.“

 

Ubica nosio tkaninu kakvu nose navijači

Jedan od svedoka bio je radnik Gradske čistoće koji je video trenutak kada je Vlastimiru Miloševiću pucano u glavu na šinama. Nije mogao da vidi lice ubice jer je ispod kapuljače imao „nekakvu crnu tkaninu, kao što nose navijači“. 

Belivuk je negirao učešće u organizovanju ubistva, dok se Miljković brani ćutanjem. Obojica su ranije osuđivani zbog nasilničkog ponašanja, a Miljkoviću se sudi i zbog iznude. Još su u pritvoru zbog ranije osuđivanosti i straha da bi mogli da ponove krivično delo.


Belivukova supruga rekla je da je on godinama zaposlen u Sportskom društvu Partizan i da se bavi poslovima privatnog obezbeđenja ugostiteljskih objekata. Miljković je po zanimanju sportski menadžer.


Kojić je u bekstvu, a nije ranije osuđivan. Prilikom pretresa njegovog stana nađena je veća količina oružja, koje nema veze sa ovim krivičnim delom.


Detalji optužnice pokazuju da su trojica optuženih poznavali Miloševića. Belivuk i Milošević su se bavili privatnim obezbeđenjem, a incident koji se desio 2014. godine na splavu Freestyler, kada je Milošević pretučen, doveo je do prekida kontakta između njih.


Miljković i Milošević bili su kumovi. Prema iskazu Miloševićeve supruge, posvađali su se jer je Milošević, koji se bavio obezbeđenjem beogradskih kafana, otkrio da ga Miljković potkrada, ali i zbog veze Miljkovića sa Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi. Ona je izjavila da je upravo Stanković imao veze sa tučom na Freestyleru i da je njen muž bio u jako lošim odnosima sa navijačima Partizana, kojima je Stanković pripadao.


Aleksandar Stanković je ubijen sredinom oktobra prošle godine u blizini Centralnog zatvora u Beogradu, a počinilac do danas nije otkriven.


Kupovina Mazde, menjanje kola i misteriozni kupac


Prema iskazima svedoka, Mirko Kojić i Marko Miljković su u društvu još jedne osobe kupili Mazdu u selu Žabari u blizini Šapca.


Svedok koji je Kojiću pomogao da nađe automobil, rekao je da ga je on oktobra ili novembra prošle godine zvao na mobilni, navodeći da će doći u Šabac i da mu je potrebno neko putničko motorno vozilo za delove.


Kojić nije tražio određeni tip i marku vozila, već samo da bude neregistrovano i uvezeno iz inostranstva. Prvobitno su gledali nekoliko automobila koja se Kojiću nisu svidela, ali su dva dana kasnije Kojić i još dvojica muškaraca došli do svedoka i tražili da pozove jednog od prodavaca polovnih automobila. Svedok je u policiji prepoznao jednog mladića – Miljkovića, dok drugog nije mogao jer je ovaj nosio kačket i naočare za vid.


Svedok, Kojić, Miljković i treći mladić su sa dva automobila krenuli u Žabare. Svedok je vozio Punto, dok su ostala trojica bila u Tojoti. U jednom trenutku Kojić je parkirao Tojotu i svi su prešli u Punta kojim su se odvezli do Žabara.


Kada su stigli do adrese prodavca automobila, iz kola je izašao samo mladić kojeg svedok nije mogao da prepozna. Kojić je tom mladiću rekao da pogleda automobil i da ga kupi ukoliko odgovara. Nakon nekog vremena momak sa kačketom je dovezao zelenu Mazdu, rekao da je pazario i da mogu da krenu. Mazda nije imala registarske tablice.


Prodavac Mazde je u iskazu tužilaštvu rekao da je u oktobru kupio to vozilo od osobe sa kojom inače sarađuje i koja živi u Beču. Nedugo zatim ga je pozvao muškarac koji se prvobitno interesovao za vozilo Audi. Već iste večeri mu je na vrata došao mladić koji se predstavio kao Vlada. Na sebi je imao naočare za vid i kačket.


Dok su isprobavali automobile, prodavac Mazde je na ulici video parkiranog Punta. Pitao je Vladu da li je on došao tim autom, ali mu je ovaj odgovorio da je došao taksijem sa autobuske stanice u Šapcu. Rekao mu je i da živi na Voždovcu.


Belivuk zbog druga prekinuo kontakt sa Miloševićem


Veljko Belivuk je tužiocu objasnio da je ubijenog Miloševića poznavao od 2012.godine, kada je počeo da radi kao obezbeđenje na splavu Freestyler, gde je prethodno radio Milošević.


Rekao je da je u leto 2014. godine na splavu na kom je radio Milošević, prilikom odlaska glumca Stivena Sigala, došlo do tuče u kojoj je Belivukov drug Uroš Ljubojević dobio batine. Belivuk kaže da nije bio prisutan, ali da su pregledom snimaka sa splava videli da Milošević nije tukao Ljubojevića, već je pokušao da razdvoji učesnike tuče. Nakon toga prekinuli su kontakt jer nisu hteli da se odreknu svojih drugova.


Kada je uhapšen zbog učestvovanja u ubistvu Vlastimira Miloševića, Belivuk je bio upravo u društvu Ljubojevića.


Belivuk je u odbrani takođe naveo da je godinu, godinu i po dana kasnije, Milošević putem telefona zvao Aleksandra Stankovića, njegovog druga i u tom razgovoru mu se žalio da su neki Grobari došli u kafanu koju je on obezbeđivao i da tamo prave haos. Stanković je navodno rekao da nema veze sa tim licima i da slobodno može da ih izbaci napolje. Nakon ovoga nije imao kontakt sa Miloševićem.

 

Foto: CINSBelivuk je izjavio da ne zna gde je stanovao Milošević, da nikad nije posedovao ni Mazdu ni Škodu, niti zna da li ih ima neko iz njegovog okruženja.


Nije se sećao gde je bio dan pre ubistva Miloševića, a za dan ubistva kaže da je bio u svom stanu, nakon čega je otišao na stadion FK Partizan, gde je imao sastanak sa direktorom kluba Milošem Vazurom. Potom je pozvao Uroša Ljubojevića i otišli su do Mirijeva. Nije mogao da kaže kojim poslom su tamo išli.


Potom se vratio do stadiona, ne zna tačno kada, a onda je otišao kući. Nije mogao da se seti kada je došao, ali siguran je da se nije ponovo udaljavao. Ne seća se gde je bio i šta je radio 31. januara 2017, kada je u Danteovoj ulici zapaljena Mazda.


Belivuk nije mogao da objasni ni odakle njegovi tragovi na bravici gepeka Mazde, kojim je izvršilac ubistva došao i otišao sa mesta ubistva, niti odakle njegovi tragovi na ukradenim tablicama Škode.


Njegova supruga je potvrdila kako je veče pred ubistvo Miloševića proveo u stanu i da je sigurna da ga nije napuštao.


Miloševićeva supruga kaže da se plašio navijača i Saleta Mutavog


Miloševićeva supruga je svedočila o poslovima obezbeđenja koje je on vodio, ali i o njegovim vezama sa optuženima. Ona je rekla da se Vlastimir od početka njihove veze bavio obezbeđenjem ugostiteljskih objekata, kao i da je ranije radio kao obezbeđenje splava Freestyler. Kasnije je osnovao svoju agenciju za obezbeđenje objekata.


Za Belivuka je rekla da ga poznaje preko supruga, a upoznala ga je na zajedničkom ručku pre otprilike tri godine. Nakon toga ga više nije viđala ali je rekla da ga je Milošević poštovao, iako se nikad nisu družili, niti bili bliski. Bila je u šoku kada je čula da je osumnjičen za Miloševićevo ubistvo.


Kontakt su prekinuli nakon tuče na splavu Freestyer, gde su Milošević i njegov prijatelj Đorđe Sofronijević otišli kako bi popili piće povodom rođenja deteta zajedničkog prijatelja.


Ona je opisala da je grupa oko petnaestak ljudi napala njenog muža i toliko ga pretukla da je završio u Urgentnom centru. Iz njegove, ali i priče drugih ljudi, zaključila je da je veliku ulogu u napadu imao Sale Mutavi, koji je bio prijatelj Belivuka. Nije mogla da se seti kakve je tačno veze sa tučom imao Sale Mutavi, ali je između njega i Miloševića vladala velika mržnja. Dodala je da je Milošević bio u lošim odnosima i sa navijačkom grupom Saleta Mutavog.


Miloševićeva supruga je rekla da ne zna je li on dobijao pretnje, ali se nakon tuče uvek po gradu kretao u društvu, gledao da izbegne mesta za koja je znao da su na njima i navijači, a jedno vreme je nosio pištolj.


Potvrdila je da je Miljković njihov kum i da ga poznaje šest godina. Bili su u dobrim odnosima do pre godinu i po dana, kada je Milošević navodno saznao da ga Miljković potkrada i da sarađuje sa Stankovićem i njegovim društvom, posle čega su prekinuli kontakt.


Kako je rekla, Miljković je ranije njenog supruga nagovarao da osveti batine, nudio mu oružje, eksploziv i automobil, ali on to nije prihvatio.


Kojića nikada nije videla, ali je za njega čula od muža.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravni zastupnik
Pravni zastupnik
20 okt 2017 14:12

Samo ubistvo iz nehata je neplanirano ubistvo ostala su plani4ana.

Povezano