Istraživačke pričePrekogranični organizovani kriminal
20. nov 2014.

Tragovi međunarodne mafije u Srbiji

CINSKuća u Mačvanskoj ulici u Beogradu
Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ušli su u trag novčane transakcije od 12.000 dolara koju je moćna kriminalna grupa koja se bavi pranjem novca poslala u Srbiju. Novac je uplaćen na bankovni račun osamdesetogodišnje ruske imigrantkinje Sabine Buzdum koja je, zajedno sa članovima svoje porodice, osnovala više kompanija na adresi svoje kuće u Beogradu. U osnivanju kompanija im je pomogao direktor jedne od najvećih konsultantkih kuća u Srbiji - Citadela. Sabina je u međuvremenu umrla, ali na papiru je i dalje vlasnica fantomske firme

Dok su se vlade i građani zemalja Istočne Evrope borili sa finansijskom krizom i nastojali da novac pozajme od međunarodnih finansijskih institucija, milijarde evra su bile u opticaju u ilegalnom, paralelnom sistemu koji su kreirali pripadnici organizovanog kriminala i korumpirani političari.

Milijarde evra prošle su kroz mrežu fantomskih of-šor kompanija preko kojih je prat novac za rusku mafiju, meksičke kartele i druge mafijaške organizacije širom sveta. Ovu grupu i njene aktivnosti je razotkrila novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) u serijalu priča “Proksi platforma” (Proxy Platform).

Istraživanje OCCRP-a pokazalo je da takve kompanije postoje samo na papiru, nemaju kancelarije niti zaposlene, a na njihovom čelu se nalaze obični ljudi koji su ustvari samo zastupnici. Neki od njih i ne znaju da im se imena pojavljuju u zvaničnim dokumentima dok se drugi prave naivni ili ih nije briga.

Novinari OCCRP/CINS-a su otkrili da u ovoj složenoj šemi međunarodnog pranja novca jedna bankovna transakcija vodi i do Srbije.

Novozelandska kompanija Tormex Ltd, osnovana 2007. godine, jedna je od fantomskih kompanija kroz koju je prošlo više od 680 miliona američkih dolara. Među desetinama hiljada transakcija u kompleksnoj šemi pranja novca, vidi se da je Tormex poslao novac i za Beograd.

Prema izvodu koji je letonska banka Baltic International Bank izdala u ime kompanije Tormex, 13. marta 2008. godine 12.000 dolara uplaćeno je ruskoj državljanki po imenu Sabina Dmitrievna Buzdum, sa prebivalištem u Mačvanskoj ulici, u beogradskoj opštini Vračar.


Istraživanje OCCRP/CINS-a pokazuje da je u tom trenutku Sabina bila osamdesetogodišnja imigrantkinja iz Rusije, poreklom iz Odese, koja je u vlasništvu imala fiktivnu kompaniju MBG Tower Invest. Kompanija je registrovana u Beogradu, sedam meseci nakon što je Sabina primila novac. U njeno ime kompaniju je osnovao Miodrag Ristić, direktor poznate konsultantske kompanije Citadel Securitas (danas Tesla Capital) iz Beograda. Sabina je u međuvremenu preminula, ali kompanija i dalje postoji. 

 

Kompanije bez kancelarije i poslovanja

 

Prema dokumentaciji Agencije za privredne registre (APR), MGB Tower Invest je osnovan 16. oktobra 2008, u Mačvanskoj ulici.

Novinari OCCRP/CINS-a posetili su tačnu lokaciju u blizini trga Slavija i videli samo kuću srednje veličine, bez bilo kakvog znaka ili informacije da se tu nalaze kancelarije neke kompanije. Izvod iz katastra Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da je vlasnik kuće Vječeslav Buzdum, Sabinin sin. On je takođe i direktor kompanije MBG Tower Invest od njenog osnivanja.


Izvod iz banke koji pokazuje da je novac uplaćen Sabini Buzdum

 

 

Kompanija MBG Tower Invest je i dalje aktivna, a od osnivanja do danas APR-u nije podnela nijedan finansijski izveštaj.
Na istoj adresi sedište su imale kompanije u vlasništvu Sabinine porodice. Njen unuk, Andre Pjer Buzdum, bio je jedan od vlasnika firme The City koja se bavila delatnošću reklamnih agencija. Andre je osnivač i kompanije Ursus Lab, koja je i dalje aktivna i bavi se računarskim programiranjem.

Poput kompanije MBG Tower Invest, ni za kompanije u vlasništvu Sabininog unuka ne postoji bilo kakav znak koji svedoči o njihovom postojanju u Mačvanskoj ulici.

Poslovna dokumentacija pokazuje da je Sabina 13. oktobra 2008. godine potpisala punomoćje za dve osobe – Miodraga Ristića i Ljubišu Đekića – da registruju MBG Tower Invest u njeno ime.

Ristić je direktor brokerske agencije Citadel Securities (danas Tesla Capital), koja je deo poznate i uticajne grupe kompanija koje se bave konsaltingom, privatizacijama i drugim finansijskim i brokerskim uslugama.

Najzačajniji i najprimetniji posao Citadel je imao u procesu privatizacije u Srbiji. Bili su angažovani kao savetnici srpske vlade u nekoliko privatizacija, uključujući i privatizaciju kragujevačke Zastave, nekada najvećeg proizvođača automobila u Srbiji. Za konsultantske usluge, samo od države je Citadel primio oko 1.5 miliona evra do 2011.godine, pokazuje dokumentacija Agencije za privatizaciju.

Pravi vlasnik Citadela je nepoznat jer vlasnička struktura kompanije vodi do of-šora, preko kiparske kompanije MPGC Capital Limited do kompanije registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima.


Prijateljsko osnivanje kompanije


Tridesetšestogodišnji pravnik Ristić, prema biografiji koju je podneo Agenciji za privatizaciju kada je Citadel potpisao ugovor o savetovanju u procesu privatizacije Zastave, postao je direktor u Citadelu u aprilu 2007, godinu dana pre nego što je dobio punomoćje od Sabine.

 

Milijarde evra prošle su kroz mrežu fantomskih of-šor kompanija kojom upravlja kriminalna grupa i zahvaljujući tome izbegava plaćanje poreza i pranje novca stečenog kriminalom i korupcijom. Ovu grupu i njene aktivnosti je razotkrila novinarska mreža OCCRP

Poslovni registar pokazuje da je Ristić vlasnik ili direktor još sedam kompanija u Srbiji.

Novinari OCCRP/CINS-a intervjuisali su Ristića u avgustu 2011. godine u kancelarijama kompanije Citadel. Sedište ove kompanije u to vreme nalazilo se u poslovnoj zgradi zvanoj Genex apartmani na Novom Beogradu, koja je u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Ristić je novinare sačekao u svojoj kancelariji i odmah na početku razgovora rekao da kompanija MBG Tower Invest nema ništa zajedničko sa Citadelom i da je kompaniju privatno osnovao za Sabinu Buzdum.

„Osnovao sam ovakvih firmi jedno 150… Uzmem njima 100 evra i osnujem firmu“, kaže Ristić.

Dodao je i da poznaje čoveka koji je oženio članicu porodice Sabine Buzum i da su tako došli u kontakt. Nije želeo da oda identitet svog prijatelja.

Prema Ristićevim rečima, prilikom osnivanja MBG Tower Investa, lično je sreo Sabinu i njenog sina – pri čemu je ona bila stvarni vlasnik kompanije pa je radio u njeno ime.

Kako kaže, rekli su mu da žele da investiraju novac u Srbiji i da im treba kompanija.

 

„Hoću da legalizujem tu stvar, ne mogu da, ne znam, dođem sa vrećom para na sto i da ulažem“, objasnio je Ristić na koji način je angažovan od strane članova porodice Buzdum.

Nije znao otkud im novac niti na koji način su ga koristili.

„Ovo je punomoćje kojim nikakva ovlašćenja nemaš, sem podnošenja dokumenata APR-u“, rekao je Ristić.


Druga osoba koja je dobila punomoćje – Đekić – je kurir koji radi u Citadelu.


„Evo, on ovde sedi“, Ristić je pokazao na mesto kroz staklena vrata svoje kancelarije. „Kada ja ne mogu da idem (do APR-a), da predam papire, ide on. Ili ako predam papire i odem na odmor, on pokupi odluku o osnivanju.“


Ristić je rekao da više ni na koji način nije bio povezan sa kompanijom nakon što je njeno osnivanje završeno.


Novinari CINS-a su pozvali porodicu Buzdum. Na kućni telefon javila se ženska osoba koja je rekla da je Sabina odavno preminula, a da je Vječeslav na putu. Na pitanje da li postoji mogućnost da ga kontaktiramo, rekla je da će u Beogradu biti za mesec dana i da tada opet pozovemo. Istu informaciju novinari CINS-a dobili su i prilikom jednog od ranijih poziva na ovaj broj.


Kompanija MBG Tower Invest je, prema podacima APR-a, još uvek aktivno privredno društvo, jedini vlasnik je Sabina, a direktor Vječeslav Buzdum. 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Ivanovic
Ivan Ivanovic
19 sep 2015 15:31

Ovo osnivanje firme preko ovlascenja nije nikakva velika filozofija. Sad i ako osnujes firmu za nekog, ispade da si kriminalac. Svi koji umeju ce ti osnovati firmu preko ovlascenja ako im platis. Neki stranac overi ovlascenje u inostranstvu, posalje tebi ovde, to se prevede, i ti odes i podneses i potpises dokumenta za osnivanje na osnovu tog ovlascenja. Licno sam osnivao firme za ko zna koga tako. I kako mogu da znam sta ce i kako ta firma raditi?

Mislim da ste ovog coveka bespotrebno uvukli u pricu, kao da je on direktor firme.

Povezano