Istraživačke pričeNavijači
27. dec 2017.

Tužilaštvo nije istraživalo povezanost Nenada Vučkovića sa demoliranjem kafića Aleksandra Vavića

Nenad Vučković (u sredini) u društvu Aleksandra Stankovića i Veljka Belivuka, Foto: Insajder
Slučaj iz decembra 2013. godine otkriva direktnu vezu između pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića zvanog Vučko i grupe Partizanovih navijača koja je demolirala kafić vođe suprotstavljenog navijačkog tabora, Aleksandra Vavića. Vučković o incidentu nikada nije saslušan

Grupa muškaraca, među kojima su bili Veljko Belivuk i drugi Partizanovi navijači, učestvovala je krajem 2013. godine u demoliranju kafića Hollywood u Beogradu, u vlasništvu Aleksandra Vavića. U to vreme vodeća navijačka grupa Alkatraz i novoosnovana grupa Janjičari borile su se za prevlast na južnoj tribini.

Dokumenti koje prvi put objavljuje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkrivaju da je pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković – Vučko nakon incidenta preuzeo ključeve jednog od automobila u kojima su se vozili napadači. Međutim, Vučkovića tužilaštvo nikada nije ispitivalo o ulozi u ovom događaju.

Mediji su o Vučkoviću i njegovim vezama sa navijačima Partizana i grupom Janjičari pisali u više navrata. Tako je Insajder objavio fotografiju sa tribine na kojoj se mogao videti u društvu ubijenog Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, ali i već osuđivanog Veljka Belivuka poznatijeg kao Velja Nevolja.

Stanković je ubijen u oktobru 2016. u blizini Okružnog (Centralnog) zatvora u Beogradu, kada je u njega još uvek nepoznati napadač pucao više puta.

 

Poslednji pozdrav Saletu Mutavom

Poslednji pozdrav Saletu Mutavom

Aleksandar Stanković ubijen je sredinom oktobra prošle godine, a počast preminulom navijaču odali su i sportisti kluba Partizan. Igrači su na utakmice došli u majicama sa likom Saleta Mutavog, što je uprava objasnila kao spontanu reakciju igrača, dok je Belivuk u intervjuu Newsweek-u rekao da su igrači morali da obuku majice.

Pored majica sa njegovim likom, u novinama su osvanule mnogobrojne čitulje. Tako je preko cele strane Večernjih novosti objavljen „Poslednji pozdrav kumu“ potpisan sa Vučko, a i „Poslednji pozdrav bratu” gde je Stanković potpisan sa Tigar, dok su među grupom nadimaka potpisani i Velja, Vučko i Karapandža. Čitulju “Nikad neprežaljeni brate i nesuđeni kume” potpisali su Karapandža i Sale struja.

Foto: Screenshot B92.net

Na konferenciji za štampu održanoj krajem oktobra 2016, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera o angažovanju Nenada Vučkovića u policiji, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je da je Vučković zaposlen u Žandarmeriji. Stefanović je rekao da je upoznat sa tim da je Vučković navijač Partizana, kao i da to nije krivično delo. Naveo je i da je Vučković u policiju prešao iz vojske.

 

Vučković je do oktobra 2016. bio i član Skupštine Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača.

U aprilu 2016. godine članovi Radne grupe koja je upravljala Partizanom, među kojima je bio i Milorad Vučelić, predsednik Sportskog društva Partizan, optužili su Vučkovića da je zajedno sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade Srbije naložio navijačima da na utakmici PartizanMladost iz Lučana jajima gađaju pripadnike Uprave. Grupa je u saopštenju navela da Vučković i Nedić „nastoje da prošire atmosferu straha, javnog linča” kako bi sprečili zasedanje Skupštine.

CINS je već pisao o uticaju Novaka Nedića u Partizanu.

O Vučkoviću i njegovoj ulozi na tribini javnost ne zna mnogo. Novinari CINS-a pokušali su da utvrde po kom osnovu je bio angažovan u vojsci, a zatim i u policiji. Iz Ministarstva odbrane informacije nisu dostavili navodeći da ne mogu da utvrde o kojoj osobi se radi. Na isti način je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odgovorilo na pitanje o tome da li je protiv Vučkovića vođen postupak unutrašnje kontrole, dok ni posle četiri i po meseca nije odgovorilo na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja o njegovom angažovanju u Žandarmeriji.

U februaru 2017. Vojni sindikat Srbije podneo je krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu protiv brigadnog generala i potpukovnika Vojske Srbije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, kao i da su u periodu od februara do juna 2016. godine licima koja nisu pripadnici Vojske, uključujući Belivuka i Stankovića, omogućili korišćenje strelišta, naoružanja i municije Vojske. Oni su naveli da je strelište sa njima koristilo i lice poznato pod nadimkom Vučko.


Nakon demoliranja kafića ključeve od kola dali Vučkoviću

Kasno popodne, decembra 2013. godine, u kafić Hollywood u beogradskom naselju Karaburma upala je grupa mladića i demolirala ga. Vlasnik kafića bio je Aleksandar Vavić, tada vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz, osuđivan na godinu i 10 meseci zbog ranjavanja nožem.

Ubrzo nakon demoliranja Hollywood-a uhapšena su četvorica muškaraca.

U tom periodu na tribinama Partizana došlo je do sukoba između do tada vodeće navijačke grupe Alkatraz i novonastale grupe, koja je simbolično nazvana Janjičari, jer je formirana i od bivših navijača drugih timova.

Iako se Vučković spominje u krivičnoj prijavi kao osoba kojoj je Srećković dao ključeve od kola koja su koristili tokom demoliranja, prema obaveštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, on nije ni saslušan u vezi sa ovim slučajem.

Prema podacima iz krivične prijave i izveštaja policije u demoliranju Hollywood-a je učestvovalo više navijača Partizana, a osumnjičeni je bio i Veljko Belivuk, jedan od vođa Janjičara.

Kako je navedeno u izveštaju policije, Belivuk je kasno popodne tog dana automobilom marke dodge došao u balon za fudbal u kojem se odigravao turnir između Partizanovih navijača, u beogradskoj opštini Palilula.

Ušao je i pozdravio se sa nekoliko ljudi, između ostalog sa Borisom Karapandžićem i Aleksandrom Savkovićem, koji je preminuo u nedelju 17. decembra 2017, posle pucnjave u beogradskom klubu Nana.

Belivuk je od Savkovića i Karapandžića saznao da se u balonu dogodila tuča, da bi potom pozvao Velibora Srećkovića i rekao mu da treba da dođe do Karaburme u vezi nekog posla.

Belivuk je izašao iz balona sa ostalim navijačima Partizana i odvezao se do Karaburme vozilom dodge bele boje, uz pratnju još dva vozila – marke golf 5 i golf 6.

Kada im se na Karaburmi pridružio Srećković sa vozilom audi A6, svi zajedno odlaze do kafića Hollywood u ulici Pere Ćetkovića.

 

Snimci sa video nadzora koje je na portalu objavio dnevni list Alo

Iz četiri vozila izašlo je oko 15 muškaraca, među kojima su bili Belivuk, Savković, Karapandžić, Aleksandar Vučeljić i Stevan Petrović. Većina ih ulazi u kafić i uništava inventar, dok Srećković ostaje napolju.

Prema izveštaju policije, par minuta po demoliranju muškarci izlaze iz kafića, sedaju u vozila i udaljavaju se. Sa Srećkovićem u audi A6 ulaze još dva muškarca, dok u džip dodge seda Belivuk sa još nekoliko njih. Ostali se odvoze u golfovima.

Srećković i Belivuk se nedugo zatim nalaze kod Hale Pionir i tom prilikom Belivuk daje Srećkoviću ključeve od dodge-a. Nakon toga, Srećković se u Hali Pionir nalazi sa Nenadom Vučkovićem i daje mu ključeve od audija A6. Potom se vraća do vozila marke dodge i sa jednim od muškaraca koji su kolima došli sa njim do Pionira, odlazi kući.

Iako se Vučković spominje u krivičnoj prijavi kao osoba kojoj je Srećković dao ključeve od kola koja su koristili tokom demoliranja, prema obaveštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, on nije ni saslušan u vezi sa ovim slučajem.

Novinari CINS-a pokušali su da stupe u kontakt sa Vučkovićem, ali se to do objavljivanja teksta nije desilo.


Belivuk i Srećković zajedno obezbeđivali Freestyler


Četiri dana nakon demoliranja kafića, patrola policijske stanice Zemun uočila je u Vrtoglavskoj ulici beli dodge za kojim je bila raspisana potraga.

Policajci su zaustavili automobil i u njemu prepoznali Duška Petkovića i Velibora Srećkovića, koji je istog dana saslušan. Tokom pretresa su pronašli i ličnu kartu Veljka Belivuka.

Na saslušanju u avgustu 2014. godine Srećković je negirao krivično delo. Tom prilikom tužiocu je rekao da radi na splavu Freestyler kao obezbeđenje zajedno sa Belivukom.

Srećković je rekao da se sa Belivukom 14. decembra dogovorio da se nađu kod Hale Pionir, da bi mu ovaj vratio auto koji je koristio tokom godišnjeg odmora. Do tamo je došao automobilom audi A6 koji je pozajmio od druga, a sa njim je pošla još jedna osoba. Srećković je tvrdio da nije znao da je mesto susreta ispred kafića Hollywood, a po njegovom dolasku Belivuk se već nalazio unutra. Ostao je ispred kafića, a demoliranje je video slučajno kada se približio. Ostale osumnjičene poznaje iz viđenja.

Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje da pred tužilaštvom ni Belivuk ni Srećković nisu upitani o ostalim učesnicima ovog događaja niti o ulozi Nenada Vučkovića, iako se njegovo ime pominje u izveštaju policije. 

Ostaje nejasno zbog čega se Srećković dovezao do Hollywood-a, ako je dogovor sa Belivukom bio da se nađu kod Hale Pionir, kako je naveo u svedočenju, pošto se objekti ne nalaze u istoj ulici.

Prema podacima iz izveštaja MUP-a, Belivuk je saslušan tek u aprilu 2014. godine i tom prilikom se branio sam. Na saslušanju 23. februara 2015. zabeleženo je da se protiv njega ne vodi drugi postupak iako se u tom trenutku protiv njega vodio postupak za teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno posedovanje oružja tokom incidenta 2007. godine, ispred splava BlayWatch. U septembru 2015. ta optužnica je izmenjena i umesto za pokušaj ubistva dvojice mladića, optužen je za nanošenje teških telesnih povreda Bojanu M.


Prema rešenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja protiv Belivuka odbačena je 19. marta 2015. godine jer je ispunio obavezu da uplati 100.000 dinara.


Prvo osnovno javno tužilaštvo u maju 2016. godine donelo je rešenje o odbačaju krivične prijave i u slučaju Velibora Srećkovića nakon što je uplatio iznos od 40.000 dinara.

Belivuk se trenutno nalazi u pritvoru zbog sumnje da je pomogao u ubistvu Vlastimira Miloševića koje se desilo u januaru ove godine, u trenutku kada je Belivuk čekao početak izvršenja kazne kućnog zatvora zbog nasilničkog ponašanja ispred stadiona Partizana.

Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje da pred tužilaštvom ni Belivuk ni Srećković nisu upitani o ostalim učesnicima ovog događaja niti o ulozi Nenada Vučkovića, iako se njegovo ime pominje u izveštaju policije.


Nekima oportunitet, nekima zatvorske kazne

Detalji iz krivične prijave pokazuju da su četiri vozila došla do kafića Hollywood. Neki od onih koji su se dovezli navukli su fantomke i kapuljače. Ulazeći u kafić deo njih je držao oružje, a unutra je sedela žena sa bebom – supruga Aleksandra Vavića. Nakon što su gosti lokala izašli, grupa od 14-15 lica krenula je da demolira kafić.

Ovi detalji vide se i na fotografijama sa nadzornih kamera u kafiću i ispred njega, koje je objavio list Alo.

Policija je ubrzo nakon incidenta uhapsila Aleksandra Vučeljića, Aleksandra Savkovića, Borisa Karapandžića i Stevana Petrovića. Kod Vučeljića i Savkovića pronašli su pancire ispod jakne, a iza vozačevog mesta metak kalibra 9mm. Nakon pretresa su pronašli još jedan metak kalibra 9mm, kao i dva pištolja sa pancirnim i običnim mecima.

Policija je 15. decembra 2013. protiv njih podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja.

 

Vučković na slici sa redarom sa Vučićeve inauguracije

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) identifikovala je Borka Aranitovića kao bliskog ekipi Aleksandra Stankovića i kao učesnika napada na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića. KRIK je objavio fotografiju na kojoj se nalazi Aranitović, gde u nekom restoranu sedi zagrljen sa Vučkovićem i još jednim muškarcem. KRIK je objavio da su na osnovu Aranitovićevog Facebook profila i snimka kamera utvrdili da je radio kao obezbeđenje klubova Freestyler i Tilt. Sredinom novembra 2017. godine Prvo osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave novinara zbog napada redara tokom trajanja inauguracije.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je optužnicu u decembru 2013. godine, a Prvi osnovni sud je doneo osuđujuću presudu 7. aprila 2016. godine. Aleksandar Savković osuđen je na jednu godinu zatvora, a Stevan Petrović na ukupno 10 meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja i posedovanja oružja.

Boris Karapandžić u tom trenutku već je bio osuđen na kaznu zatvora od tri godine presudom Apelacionog suda u Beogradu iz juna 2013. zbog proizvodnje i prometa droga, kao i na kaznu od sedam meseci zatvora iz decembra 2015. zbog nedozvoljenog posedovanja oružja. Stoga mu je Prvi osnovni sud odredio ukupnu kaznu od četiri godine zatvora. Njegov Facebook profil otkriva da je aktivan navijač Partizana – na njemu su fotografije sa tribine u društvu Belivuka, Stankovića, ali i drugih navijačkih vođa.

Aleksandar Vučeljić takođe je ranije osuđivan – za nasilničko ponašanje, promet i nošenje oružja, kao i organizovanje mreže preprodavaca teških droga – na kazne od sedam meseci, dve godine i pet godina i tri meseca zatvora; te ga je Prvi osnovni sud osudio na kaznu od šest godina zatvora.

Blic je izvestio da su sva četvorica radili na obezbeđenju jednog novobeogradskog splava i da su u avgustu bili saslušavani u istrazi ubistva Fedora Frimermana.

CINS je prateći slučaj ubistva ispred splava Sound utvrdio da je Karapandžić zaista i bio jedan od svedoka koji se našao na licu mesta u slučaju Frimerman, zbog čega je saslušavan kod istražnog sudije i na glavnom pretresu.

U tuči koja je dovela do smrti Frimermana prema izjavama svedoka učestvovalo je više pripadnika obezbeđenja kluba Sound, ali i osobe koje su pritrčavale iz pravca susednog kluba Freestyler. Optužnica je, ipak, podignuta protiv samo četvorice učesnika tuče, a suđenje je nakon odluke Apelacionog suda u Beogradu vraćeno na početak, čime je poništena prvostepena osuđujuća presuda.

 

Tekst je nastao u okviru projekta “Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24” koji je podržala Evropska unija. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost autora i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Insajder
Insajder
27 dec 2017 13:38

Pa i Sreckovic je oficir Zandarmerije i bivsi pripadnik vojske ali su i svi zakedno ljudi koji zavrsavaju prljave poslove za vlast pa zato i imaju odredjene povlastice

Tagovi

Povezano