22 Maj 2019, 08:30

Komentari (0)

CINS nominovan za međunarodnu nagradu Data journalism award

CINS-ova baza postupaka protiv funkcionera u užem je izboru za nagradu u kategoriji otvorenih podataka koju dodeljuje Globalna mreža urednika (GEN)

Piše: CINS

Foto: Twitter nalog Global Investigative Journalism Network

Foto: Twitter nalog Global Investigative Journalism Network

Globalna mreža urednika (GEN), usmerena na digitalne inovacije u novinarstvu, objavila je nominacije za godišnje priznanje Data journalism award.

 

Od ukupno 607 prijavljenih za neku od nagrada, nominovano je 103 projekta u 12 kategorija. U kategoriji otvorenih podataka, u užem izboru za nagradu se nalazi i baza „Postupci protiv funkcionera“ koju je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio u decembru 2018. godine.

 

Baza sadrži informacije o skoro 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera koji nisu prijavljivali imovinu na vreme, nisu dostavljali tačne podatke o istoj ili su se našli u sukobu interesa. U njoj su podaci o više od 1.700 funkcionera, a novinari CINS-a na bazi su radili šest meseci.

 

„Postupci protiv funkcionera“ je prvi primer otvorenih podataka koje su novinari učinili dostupnim u obliku open source koda. Projekat je predstavljen i na Nedelji otvorenih podataka početkom aprila u Beogradu.

 

Među nominovanima za ovogodišnju GEN nagradu u kategoriji otvorenih podataka, pored CINS-a, nalaze se i Colombiacheck, The Bureau of Investigative Journalism and HuffPost UK, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Center for Responsive Politics, FiveThirtyEight.

 

Listu svih nominovanih možete pogledati ovde.

 

Dobitnici Data journalism award u svim kategorijama biće objavljeni na godišnjem GEN samitu u Atini 14. juna.

 

 


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite