AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Šarićeva omiljena optužnica

01. apr 2014.
Foto: Stevan Dojčinović / CINS
Nastavak suđenja grupi Darka Šarića za pranje para pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu odložen je nakon što su advokati odbrane i sudsko veće konstatovali da okrivljenom treba još vremena kako bi se pripremio i mogao da prati postupak. Suđenje se nastavlja 14. maja

„Po pitanju optužnice nisam kriv. Optužnicu nisam razumio, jer je katastrofa“, rekao je Darko Šarić, prvooptuženi za pranje 22 miliona evra novca stečenog od šverca kokaina. On se pojavio danas prvi put pred sudskim većem Specijalnog suda kako bi se izjasnio o ovim optužnicama.


− Na primer, moj brat je u Crnoj Gori osuđen za 22 miliona, a nama se ovde sudi za 22 miliona. Je li to 44 ili 22, eto to mi, na primer, nije jasno… Meni je ovo omiljena optužnica. Ja sam spreman da učestvujem, ali sam saglasan da se odloži. Nisam se upoznao sa dokazima – rekao je Šarić pošto je njegov branilac Radoslav Baćević zatražio odlaganje glavnog pretresa uz obrazloženje da njegov branjenik nije spreman da prati ovaj postupak.


Lični podaci Darka Šarića bili su jedino o čemu se na današnjem pretresu razgovaralo.


Šarić: Ime oca Miro, ime majke Ivanka, rođene Vujanović.


Sudija Petrović: Adresa prebivališta?


Šarić: Proleterske solidarnosti, pošto ono sa Antifašističke borbe ne umem ni da izgovorim…


Prodao sam jednu firmu od 29 miliona, naravno da sam nešto sakrio, da „drugovi iz Centralnog Komiteta“ ne uzmu sve.

Darko Šarić


Sudija Petrović: Vaša ranija osuđivanja?


Šarić: Da, krađa, tuča, nošenje oružja…


Sudija Petrović: Efektivna ili uslovna kazna?


Šarić: Svega je bilo… Salata.


Sudija Petrović: Bračni status?


Šarić: Nisam venčan, ali sam oženjen… Mislim, razveo sam se, sad je vanbračna zajednica.


Sudija Petrović: Imovinsko stanje?


Šarić: Ne izdržava me više država, ubacuju mi hranu. Prodao sam jednu firmu od 29 miliona, naravno da sam nešto sakrio, da „drugovi iz Centralnog Komiteta“ ne uzmu sve. Samo dobri ljudi pomažu.


Sudija Petrović: Da li želite da se izjasnite o krivici?


Šarić: Nisam kriv. Ni po jednoj optužnici.

 

Šarićeva grupa

Za razliku od suđenja za šverc kokaina kome ne prisustvuje značajan broj okrivljenih, u postupku za pranje novca nisu prisutna samo dva člana gruope, Stanojković Bojan i Erdinč Aguš, kao i Zoran Ćopić, koji je pred Vrhovnim sudom Republike Srpske osuđen na četiri godine zatvora upravo zbog pranja Šarićevog novca u toj zemlji. Priču o saradnji Šarića i Ćopića pročitajte OVDE.

 

Osim njih četvorice, optuženi su i: Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Marinko Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Dušan Kovačević.

Prema navodima optužnica, Šarić i još 18 ljudi, osumnjičeni su da su novac zarađen švercom kokaina ubacivali u legalne finansijske tokove kupujući ili preuzimajući vlasništvo u nekoliko preduzeća u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Pančevu. Ovo je bilo omogućeno sklapanjem takozvanih ugovora o subordiniranim zajmovima, što je podrazumevalo da, ukoliko neko preduzeće ne može da vrati pozajmljeni novac, prelazi u vlasništvo neke od firmi Šarićevih saradnika. Kao zajmodavci pojavljivale su se brojne of šor kompanije, poput Lafino Trade LLC, Matenico LLC, Financial Angels LLC, sve tri sa sedištem u Delaveru, SAD.

 

Deo „prljavog“ novca „opran“ je i tako što je, u vrednosti manjoj od 15.000 evra, kako bi se izbegla kontrola Uprave za sprečavanje pranja novca, polagan na račune u bankama, odakle je korišćen kao bankarska garancija prilikom privatizacije nekoliko preduzeća, poput Putnika i Vojvodine iz Novog Sada.

 

Suđenje će biti nastavljeno 14. maja.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano