AktuelnoPritisci na novinare

Saopštenje za javnost

30. jan 2015.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) obaveštava javnost da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal protiv nepoznatog lica koje je tokom januara ove godine, predstavljajući se kao novinarka naše organizacije, sa lažne elektronske adrese, poslalo Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja velikom broju javnih preduzeća i ustanova, čime je po mišljenju naših pravnih zastupnika izvršilo krivično delo Falsifikovanje isprave iz člana 355. i 356. KZ, a moguće i druga

Nepoznato lice je neovlašćeno došlo u posed jednog od brojnih zahteva koje je naša novinarka slala radeći svoj posao, prepravilo ga, formiralo elektronsku adresu koja podseća na adresu naše novinarke i, koristeći čak i njen skeniran potpis, sa nepoznatim motivima poslalo zahteve u preko 15 javnih preduzeća i ustanova.

Upozoravamo sve ustanove i preduzeća koja su primila zahteve sa adrese draganacins@gmail.com ili se zahtevi odnose na njih, da ih je u ime novinarke CINS-a uputilo nepoznato lice, da CINS sa njima nema nikakve veze, da oni nisu deo bilo kojeg našeg istraživanja i da ćemo, ako Tužilaštvo odluči da pokrene istragu, učiniti sve što je u našoj moći da tužilaštvu i policiji pomognemo da se počinilac pronađe i utvrdi da li je prekršilo zakon. CINS će o krivičnoj prijavi i svim okolnostima počinjenog dela obavestiti sve organizacije za koje zna da su primili lažne zahteve, kako bi i oni preduzeli mere da se pravo zaštite.

Mnoge organizacije su poslale svoje odgovore i na našu poštansku adresu. Ako budemo prepoznali korišćenje odgovora na lažne zahteve u ime naše novinarke i organizacije u javnosti, odmah ćemo o tome obavestiti nadležne organe i javnost.

CINS izražava zabrinutost i uznemirenost zbog zloupotrebe naše profesionalne reputacije i činjenja krivičnih dela uz korišćenje imena naše novinarke i organizacije i zapanjenost njihovom nemoralnošću i drskošću. Uz nadu da ovo nisu učinile kolege ili „kolege“ iz medija, upozoravamo sve medije da bi objavljivanje ovako stečenih podataka predstavljalo najgrublje kršenje Kodeksa novinara Srbije, koji kaže: „Novinar je dužan da se predstavi izvoru informacija i da navede medij za koji u tom trenutku radi, izuzev ako je drugačije postupanje u javnom interesu i kada se čini u skladu sa pravilima koje propisuje ovaj kodeks”. Kodeks dalje navodi: “Lažno predstavljanje i netačno identifikovanje medija za koji novinar radi nije dozvoljeno”.

CINS poziva sve koji se odlučuju na ovakve i slične postupke da se informišu o okolnosti da time čine krivično delo sa ozbiljnim zakonskim posledicama. CINS poziva osobu ili osobe koje su postupili na ovaj način da se suzdrže od činjenja novih krivičnih dela ili daljeg slanja zahteva u ime naše novinarke.

CINS zahteva da, ako Tužilaštvo odluči da pokrene istragu, policija brzo istraži slučaj i sve njegove okolnosti pre nego što počinioci uklone tragove svojih postupaka.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije

Branko Čečen

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano